Skocz do zawartości
flatbeet

Rysunek Wektorowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! mam takie szybkie pytanie - co to jest rysunek wektorowy? z tego co mi wiadomo to mozna go wykonac\otrzymac w Corelu tak? moj problem polega na tym, ze wykonalem pare plikow rysunkowych w Photoshopie, zapisalem je w *.jpg a potrzebuje je teraz zmienic na rysunek wektorowy. czy jest to jakas skomplikowana czynnosc czy po zainstalowaniu Corela da sie to zrobic szybko i bezproblemowo? moze ktos moglby podac jakies, przydatne do tego celu, linki? bylbym z gory ogromnie wdzięczny!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! mam takie szybkie pytanie - co to jest rysunek wektorowy? z tego co mi wiadomo to mozna go wykonac\otrzymac w Corelu tak? moj problem polega na tym, ze wykonalem pare plikow rysunkowych w Photoshopie, zapisalem je w *.jpg a potrzebuje je teraz zmienic na rysunek wektorowy. czy jest to jakas skomplikowana czynnosc czy po zainstalowaniu Corela da sie to zrobic szybko i bezproblemowo?

W skrocie:

Obrazy cyfrowe dzielimy na dwie grupy: bitmapy i wektorowe. Bitmapa to obraz zlozony ze skonczonej ilosci punktow, w ktorym kazdy punkt ma okreslona barwe. Powiekszanie takiego obrazka powoduje strate jakosci, czesto znaczna. Przykldowe formaty: BMP,JPG, TIFF, GIF.

Obraz wektorowy to obraz stworzony za pomoca rownan matematycznych: prostych, krzywych, lukow i okregow, a kolory (jesli wystepuja) sa okreslane za pomoca przejsc tonalnych. Powiekszanie takiego obrazu nie powoduje utraty jakosci.

Na przykladzie:

Masz obrazek przedstawiajacy okrag. Masz dwie wersje. Jedna to BMP, druga to DWG albo jakis format Corellowski (ogolnie: wektorowy). Powiekszajac taki obrazek powiedzmy 20 krotnie z kolka zapisanego jako bitmapa nie pozostanie kolko, tylko kwadraciki ukladajace sie w okrag. Powiekszajac to samo (niby) kolko zapisane jako wektor otrzymasz zawsze kolko. Nie bedzie zadnych schodkow ani nic w tym rodzaju.

Zamiana bitmapy na wektor. Corel Draw! ma funkcje trace bitmap, ktora czasami dziala lepiej czasami gorzej. Ogolnie cos tam potrafi. Najlepiej, jesli bitmapa ma jak najmniej barw, a jeszcze lepiej jesli jest to obrazek dwubarwny - monochromatyczny. Pokolorowac mozesz sam. Jesli chodzi o zdjecia ludzi to przerobienie takowego na wektor jest wykonalne - ale trzeba juz miec jakies pojecie o obu technikach. Ogolnie: jesli nie wiesz czym sie roznia wektorowe obrazy od bitmap - jestes na straconej pozycji. Ale poprobowac mozesz.

Przepraszam za ogromne uproszczenia, ale prosciej wytlumaczyc tego nie potrafilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie odkrylem ostatnio w Corelu ten program Tracer (czy jakos tak) i tam przerobka bitmapy na rys wektorowy wydaje sie byc banalnie prosta. Wybieram stopien dokladnosci, wciskam jeden klawisz i przeksztalca mi bitmape na rys wektorowy. Czy rzeczywiscie wyglada to az tak prosto jak napisalem bo moze ja wcale nie zmieniam tego rys na wektorowy? choc podobno ten program temu wlasnie sluzy i moze dokonywac automatycznie takich przerobek. Czy obrazki o bogatej palecie barw tez mozna tym programem efektywnie przerabiac na rys wektorowy?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sialala

No wlasnie odkrylem ostatnio w Corelu ten program Tracer (czy jakos tak) i tam przerobka bitmapy na rys wektorowy wydaje sie byc banalnie prosta. Wybieram stopien dokladnosci, wciskam jeden klawisz i przeksztalca mi bitmape na rys wektorowy. Czy rzeczywiscie wyglada to az tak prosto jak napisalem bo moze ja wcale nie zmieniam tego rys na wektorowy? choc podobno ten program temu wlasnie sluzy i moze dokonywac automatycznie takich przerobek. Czy obrazki o bogatej palecie barw tez mozna tym programem efektywnie przerabiac na rys wektorowy?

Pozdrawiam

Mozna, ale jesli nie widzisz jak tragiczna jakosc uzyskujesz, to albo jestes wiekszym daltonista niz ja, albo pojecie "estetyka" jest Ci zupelnie obce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi