CrazyJapanese Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Bardzo prosilbym o pomoc. Potrzebuje dobrego zasilacza. Znalazlem kilka propozycji, ale ciagle niejestem zdecydowany. Najbardziej sklonny jestem zakupic ENERMAX liberty 500W. Nigdzie niemoge sie dowiedziec dokladnych opini o nim. Co sadzicie?? Podam jeszcze inne ktore biore pod uwage. ENERMAX Liberty 500W http://www.pricegrabber.com/rating_getprod...72027/id_type=M Antec TruePower 2.0 550W http://www.pricegrabber.com/rating_getprod...d_type=masterid Tagan 480W 2Force Silent http://www.pricegrabber.com/info_expertrev...sterid=10827592 Planuje zakup w USA, w granicy 100 $ (plus minus 10 dolcow). Czy macie jakies lepsze propozycje co do zasilek? Moja konfiguracja to AMD X2 4400, geforce 7900GT, WD raptor 74 GB, OCZ EL Gold GX XTC 2GB. Mam zamiar sporo podkrecac, i moze jakas katode zalozyc smilies/szczerbaty.gif Prosze bardzo o pomoc i opinie na temat firmy ENERMAX. Z gory dziekuje. P.S. Slyszalem tez o firmie seasonic, ktso to cos zna? P.S.2 Oczywiscie bede SLI "budowal" wiec linia 12V jest bardzo wazna dla mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 moze to Ci pomoze sa tu wszytskie wymienione modele oczywiscie jak było do przewidzenia seasonic odskoczył od reszty pogrązajac rywali http://www.matbe.com/articles/lire/260/com...tions/page1.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Bartezjusz. Slyszalem ze miales kupic Seasonica. Wstrzymales sie z zakupem przez te problemy z DFI Ultra D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 no lekko mnie to przygasiło ale z tego co wyczytałem na xs i dfi street z problemami boryka sie kolo 30% userów dfi zarejestrowanych na tych forach wiec zaryzykuje bo zasiłka jest tego warta , a ewentualnie martwic bede sie potem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Najnowsza seria Topowera P3 jest nie gorsza nis Seasonic, napięcia bardzo stabilne a zasilacz chyba nawet cichszy od S12. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 (edytowane) hmm trzeba by zapytać Zenfista - ale chyba nie ma jeden z "najmocniejszych" zalet topowerów p6.p7 a mianowicie niezaleznych lini zasilacących wiec chyba bardziej przypominałby serie p5 czy modela tagana moze Zenfist jako osoba najbardziej kompetentna zabrałby głos w tej materii Edytowane 9 Kwietnia 2006 przez bartezjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Seasonic ma lepiej rozwiązaną niezależnośc linii niżtopower P6/P7 gdyż tutaj linie 3,3 i 5v 12v mają osobne trafka mniej zbędnej elektroniki za to bardziej solidne podstawy rozwiązanie rodem z zasilaczy serwerowych Delta lub FSP nie wiem jak to jest w modelu P3, ale jeśli nadal ma 1 trafo główne to wolę seasonica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Seasonic ma lepiej rozwiązaną niezależnośc linii niżtopower P6/P7 gdyż tutaj linie 3,3 i 5v 12v mają osobne trafka no i wszytsko jasne - thx benito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJapanese Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 To juz prawie wszytko jasne, ale ktos wspomnial o problemam seasonic'a z plyta DFI. Jakie to sa problemy?? Ktos moze wytluamczyc? Bo plyte wlasnie DFI mam zamiar kupowac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 To juz prawie wszytko jasne, ale ktos wspomnial o problemam seasonic'a z plyta DFI. Jakie to sa problemy?? Ktos moze wytluamczyc? Bo plyte wlasnie DFI mam zamiar kupowac :D jest w tym dziale topic-poszukaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 (edytowane) Seasonic ma lepiej rozwiązaną niezależnośc linii niżtopower P6/P7 gdyż tutaj linie 3,3 i 5v 12v mają osobne trafka mniej zbędnej elektroniki za to bardziej solidne podstawy rozwiązanie rodem z zasilaczy serwerowych Delta lub FSP nie wiem jak to jest w modelu P3, ale jeśli nadal ma 1 trafo główne to wolę seasonica Zainteresowalo mnie twoje stwierdzenie ze s12 ma 3 trafa, na zdjeciach nigdzie nie widzialem zeby byly az 3 trafa, wiec wrzucilem oba zasilacze na tester. Ustawilem 450W w/g specyfikacji ATX2.2. Na obu zasilaczach nie zrobilo to wrazenia napiecia dalej na 5V 5-5,08V na 12V 11,9-12V Postanowilem dociazyc linie 12V dalem wiec maksymalne obciazenie jakie moglem na 12V V1 23A V2 19A napiecia dalej w normie na P3 troche lepsze P3 V1 11,97 V2 12,01 na S12 V1 11,90 V2 11,97. Sprawdzilem teraz jak wyglada wplyw 5V na 12V. W s12 faktycznie obciazenie 5V nie wplywa na 12V. Obciazylem zasilacz na jakies 300W z tym ze chcialem zobaczyc jak zachowuje sie na konfiguracji, maly pobor z 12V duzy z 5V( 12V 8A, 5V mozna obciazyc na s12 do 36A a 12V nie rusza sie, stabilne 12V. Powyzej 36A na 5V, 5V poza norma. W P3 widac wyrazie wplyw 5V na 12V ale generlanie nie ma to duzego znaczenia w nowych konfiguracjach. P3 udalo sie obciazyc do 27A na 5V (obciazenie 12V bylo tak jak w s12 tylko 8A). Linia 12V wyrazie szla w gore, ponad 27A wykraczalo poza norme, wystarczylo oczywiscie zwiekszyc obciazenie 12V wszystko wracalo do normy. Teraz obciazenie laczne max w jakim napiecia miescily sie w normie: P3 500W 12V1 23A 12V2 19A 5V 15A -12V 0.3A +3.3V 18A +5VSB 1A s12 500W 12V1 23A 12V2 19A 5V 7A -12V 0.3A +3.3V 18A +5VSB 1A Przy takim obciazeniu napiecia na obu zasilaczach na 12V w granicach 11,7-11,85 znow troche lepsze na P3 500 Co do glosnosci, przy niskim i srednim obciazeniu oba sa ciche,wydaje mi sie jednak ze P3 jest troche cichsze. Przy maksie oba sa juz slyszalne z tym ze s12 lekko piszczy (sprawdzalem na 2 sztukach s12 500) Sprawnosc zalezy oczywiscie od obciazenia, przy maksie oba maja ponad 80% s12 jest nieznacznie lepszy o jakies 2%. Oba zasilacze sa naprawde dobre i raczej nie sadze zeby normalny uzytkownik (sredni zestaw komputerowy ciagnie z sieci jakies 100-250W) mogl wykazac ze jeden jest lepszy od drugiego. No chyba ze liczy sie cena bo za cene s12 500 mozna kupic P3 550W z odpinanymi kablami:) Edytowane 10 Kwietnia 2006 przez aiki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) Nie mówiłem że ma 3, mówiłem że ma 2. Osobne do linii 3,3 i 5 a osobne do 12v dlatego dla przykładu podawałem deltę DPS 465 lub FSP 550 Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Nie ma 2, nie ma 3, ma zwyczajnie 1. Po raz kolejny prośba - udowodnij, wystarczy zdjęcie z profilu co jest pod radiatorami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Ile widzisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 no musze przyznac ze ten Topower P3 calkiem niezly, teraz to juz sam nie wiem bo chcialem: -Seasonic s12 500W -Tagan U15 530W Easy con czy walsnie ten Topower p3 550W z odpinanymi kablami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Ile widzisz?Jedno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) A z drugiej strony kondzioła? Nie musi być takie wielkie jak to do dwunastek, bo 3,3 i 5v mają mieć w założeniu 150~180W Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 ślepy nie jestem ... to drugie to będzie zasilanie stand-by. Jak zasiłka ma dwa trafa na główne napięcia, to przeważnie są one tej samej wielkości (ew. porównywalnej), taki "malacz" jak na fotce przeniesie najwyżej 30-40W (... wersja optymistyczna). Ty nie porównuj z codegenem, normalne firmy nie projektują zasilaczy w ten sposób że rdzeń trafa rozgrzewa się do białości pod pełnym obciążeniem ;) W tej chwili jest moda na zwiększanie mocy układów "stand-by", ze względu na to że w niektórych (wielu) konstrukcjach z tego zasilania ciągnie całe USB ... a bywa tak że na USB jest podłączone sporo sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 +5vsb masz 10W w modelu 430W, to możesz zrobić nawet bez trafka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Możemy se "gdybać" do u...śmiechniętej smierci. Wystarczy popatrzyć na PCB od strony druku i sprawa będzie jasna - nie mam takiej możliwości :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Tę informacje mam od Zenfista, on z pewnością miał możliwość dokładniejszego obejrzenia zasilacza. Z resztą jak bedę mógł sam się jeszcze przyjrzę na targach we Wrocławiu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 moze to Ci pomoze sa tu wszytskie wymienione modele oczywiscie jak było do przewidzenia seasonic odskoczył od reszty pogrązajac rywali http://www.matbe.com/articles/lire/260/com...tions/page1.php Różne by można wnioski wyciągać z tego zestawienia, i nie tylko Seasonic w nim świetnie wypada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Ile widzisz? Jedno. Zresztą przedmówcy mnie uprzedzili. Nie chce być niemiły, ale Benito, lokalny mistrzu, ciągle fantazjujesz... nic sie nie zmienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 seasonic za drogie i zadna konstrukcyjna rewelacja ... wiele tanszych zasilaczy ma to samo do zaoferownia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 np jaka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) np jaka?? Coś widze, że trzeba zrobić porządek i rozjaśnić nieco wątpliwości :] Po, lub na targach rozbebeszę parę zasilaczy (dosłownie je rozmontuję) zrobimy mase fotek, a po złożeniu - kilka testów na obciążeniu elektronicznym. Chociaż, lepiej przetestować je przed rozebraniem :D Bo zawsze jak coś składam to mi jakieś części zostają :lol: Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Codegen... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Codegen... to rozumie sie samo przez się :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Fsp-400gln 550w ... 550w 550w 550w 550w lyso... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 dałes kilka fotek no i co dalej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...