Skocz do zawartości
subar

Przebicie na Pompce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z przebiciem na kompie. Po wlaczeniu pomkpki wodnej czuje ze obudowa sie elektryzuje sie i kopie pradem przy dotknieciu. Komputer chodzi ok i nic sie nie dzieje, jednak jak sie pozbyc tego zjawiska? Na pewno nie jest to zbyt bezpieczne na dluzsza mete. Problem w tym ze przebicie pojawia sie po wlaczeniu samej pompki. Czyli komputer i zasilacz sa calkowicie wylaczone a gdy sama pompka chodzi nastepuje przebicie i czuje jak obudowa jest naelektryzowana. Dziwi mnie to poniewaz pompka ta (zanuzeniowa 600l/h 5.2W) ma kabel dwu zylowy, czyli nie posiada uziemienia wiec sadze ze zadnego nie potrzebuje. Dlaczego wiec wystepuje to zjawisko? Rowniez zastanawiam sie nad przeciagnieciem kabla zasilajacego z kuchni gdzie bolec wystepuje w gniazdku, jednak nie jestem do konca przekonany czy tam naprawde wystepuje uziemienie. Jak to moge sprawdzic?

Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow,

Subar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak pompka daje 220 V. Czy przy takim przebiciu nie bylo by czegos wiecej niz zwykle szczypanie? Bateria 9V kopie mocniej niz to co czuje. Sprawdzalem pompke pod kranem lejac zwykla wode i nie czuje zeby mnie kopalo. Wiec jakby byla zla izolacja na pompce lub kablu to by chyba ladnie popiescilo. Rowniez zapomnialem napisac ze mialem spiecie na zasilaczu, jednak nic sie nie stalo. Niestety przebicie na obudowie zauwazylem dopiero po zwarciu i nie wiem czy wystepowalo ono przed zwarcie i czy jest moze wina zasilacza. Jednak przebicie jak juz pisalem pojawia sie tylko gdy pompka pracuje bez wlaczonego zasilacza, a moze zasilacz pobiera prad nawet gdy ztylu ma wylaczony pstryczek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczypanie, a dotknij się obudowy i kaloryfera! Stoisz na podłodze, masz zapewne podeszwę z tworzywa sztucznego, co po części izoluje, kaloryfer jest niezłym uziemieniem, gdybyś się go dotknął to byś gwiazdy zobaczył! Przyłuż próbierkę do kompa i dotkin się ręką kaloryfera, zobaczysz jak zajaży żarówka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...