rdk Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Witam W piatek dostalem dlugo wyczekiwana kartę MSI Nvidia GF6600GT na AGP. Pomijajac dobne problemy przy instalacji, karta przy probie wejscia do gry lub 3d marka zaczyna sypac artami, roznokolorowymi prostokatami i paskami pokrywajacymi cały ekran, potem nastepuje zwis. Najpierw pomyslalem że to zasilacz nie wyrabia, mimo że mój komp (konfiguracja w sigu) nie nalezy chyba do specjalnie pradożernych. Odłączyłem napedy optyczne i marki i gry jakby odrobinę dłużej chodziły, utwierdziło mnie to w przekonaniu że to wina zaslilacza. Nastepnego dnia kupiłem Modecoma MC-400 2.0, który wydawało by sie spokojnie pociągnie mój nienajszybszy, w dodatku niepodkręcony sprzet, ale nic z tego, cały czas to samo. W Windows karta działa nieżle, ale czasem potrafia pojawić sie na chwile arty np. wokół kursora takie czerwone paski. Problemy software'owe odrzucam, czyściłem rejestr rożnymi driver-cleanerami, w akcie desperacji zrobilem format c: i też nie pomogło, na czystym systemie cały czas karta wiesza się w grach. Złącze AGP jest sprawne, gdy wkładam spowrotem starego radeona i instaluje Catalysty to wszystko działa. Temperatura karty w Windows nie przekracza 40 stopni, jezeli można wierzyc czujnikowi, wentylator działa az nazbyt wydajnie (suszarka :/) Pomocy :( Da sie jakoś sprawdzić czy karta jest uszkodzona? bo inne rozwiazanie nie przychodzi mi do głowy a dostaje nerwicy z powodu wydania 500zł na cos na czym nawet nie moge pograć :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 sprawdź ją na innym kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdk Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 A jeżeli nie bardzo mam mozliwość sprawdzenia karty na innym kompie? wkładanie takiej karty do codegena może byc ryzykowne :/ a zaden z kumpli raczej nie odczuwa potrzeby wymiany zasilki na cos normalnego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 A jeżeli nie bardzo mam mozliwość sprawdzenia karty na innym kompie? wkładanie takiej karty do codegena może byc ryzykowne :/ a zaden z kumpli raczej nie odczuwa potrzeby wymiany zasilki na cos normalnego ;) To w takim razie wez ze soba zasilacz i wtedy dzialaj u kumpla.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torm Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 mam ten sam problem co ty, na 6600gt leadteka. Mysle ze to jest uszkodzenie fizyczne, bo do zasilacza zastrzezen nie mam, napiecie trzyma idealnie. Chieftec, 360W. Sprawe software'u tez wykluczam - paski, kwadraty czy jakkolwiek to nazwiemy sa czasem zauwazalne na przyklad pod biosem. W dodatku - gdy poruszam radiatorem na karcie - paski 'pojawiaja sie i znikaja'. Najgorsze jest to, ze nie moge oddac karty/komputera do serwisu bo dwa tygodnie bez niego po prostu nie wchodza w gre ze wzgledu na studia. Bardzo bylbym zadowolony gdyby ktos rozwiazal ten problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 To nie masz jakiejś starej karty typu GF2, albo coś na PCI - Riva TNT (lub jeszcze starsze)? Taką kartę można chyba za smieszne pieniądze kupić na allegro i wtedy byś miał ją na czas wymiany na gwarancji tamtej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torm Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 gdybym mial - nie byloby problemu. ale i tak planowalem w najblizszym czasie zmienic plyte procesor i karte na nowsze standardy (939, pci-e) wiec te kilka tygodni wytrzymam :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdk Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Jak podejrzewałem, karta byla uszkodzona; wymieniłem ją na nową i działa. Nawiasem mówiąc, gdyby nie to że trzeba placić za kuriera przy gwarancji (w Komputroniku chyba kurier jest za darmo) to nie miałbym absolutnie żadnych zastrzeżeń do sklepu esc.pl. Wysyłka błyskawiczna, po 50h od wysłania karty już była u mnie nowa, bez szemrania że wina klienta itd. Ja tam nic juz raczej nie kupie bo sie uprzedziłem (niepotrzebnie kupiony zasilacz + kasa na kuriera + tydzień nerwów że nie mogę skorzystać z nowej lśniącej karty przy mojej pierwszej transakcji z tym sklepem :/) ale jak ktoś szuka taniego sklepu to moge polecić. Natomiast niepokoja mnie nienajlepsze wyniki w markach: 01 - ok.12,500 czyli przyrost o niespełna 2k punktów :( może dlatego że ten 3DMark ma juz swoje lata.. 03 - 7164 (na Radku miałem ok.3300 ale po zmianie karty liczyłem na ponad 7.5k ) 05 - 3140 (miałem ok.1500 ale tez na 6600GT można nawet przekroczyć 4000 punktów) czy te wyniki są zaniżone czy to ja za wiele wymagam od swojego złoma ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 ja bym obstawiał to drugie ;) co do 01 to sie nie przejmuj bo w nim karta odgrywa małą rolę a ważniejsza jest reszta (mobo,cpu i ram) ale i tak te wyniki coś cienkie bo ja na r9500pro robie 4,5k więc musisz potrenować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 A przeinstalowales system ? Bo smiem w to watpic :) Ja u siebie na 6600GT w 2003 (test w 95% na grafe wiec moj proc nie wiele dodal do wyniku) mialem ponad 9200 wiec masz cos nie tak.Co prawda karta byla krecona,ale na standardzie mialem 8500 z czyms wiec i tak masz cos nie tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdk Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) system miał ledwo pare dni, fakt wczesniej były zainstalowane Catalysty ktore tylko zdeinstalowalem z panelu sterowania; ale Twój procek jest ze 2x szybszy od mojego i pewnie stąd róznica ;) btw jak ustawic tv-out, bo teraz mam wszysto czarno-białe? :/ Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez rdk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h2opolomatti Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Jak podejrzewałem, karta byla uszkodzona; wymieniłem ją na nową i działa. Nawiasem mówiąc, gdyby nie to że trzeba placić za kuriera przy gwarancji (w Komputroniku chyba kurier jest za darmo) to nie miałbym absolutnie żadnych zastrzeżeń do sklepu esc.pl. Wysyłka błyskawiczna, po 50h od wysłania karty już była u mnie nowa, bez szemrania że wina klienta itd. Ja tam nic juz raczej nie kupie bo sie uprzedziłem (niepotrzebnie kupiony zasilacz + kasa na kuriera + tydzień nerwów że nie mogę skorzystać z nowej lśniącej karty przy mojej pierwszej transakcji z tym sklepem :/) ale jak ktoś szuka taniego sklepu to moge polecić. Natomiast niepokoja mnie nienajlepsze wyniki w markach: 01 - ok.12,500 czyli przyrost o niespełna 2k punktów :( może dlatego że ten 3DMark ma juz swoje lata.. 03 - 7164 (na Radku miałem ok.3300 ale po zmianie karty liczyłem na ponad 7.5k ) 05 - 3140 (miałem ok.1500 ale tez na 6600GT można nawet przekroczyć 4000 punktów) czy te wyniki są zaniżone czy to ja za wiele wymagam od swojego złoma ;) ? Hym..... Sproboj jeszcze raz system przeinstalowac. Ja mam 8500 na nie kreconym sprzecie w 03. Ale jak system mam ze 7 miechow to juz z niego smietnik. Zassaj nowe sterowniki przy okazji z guru3d. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Natomiast niepokoja mnie nienajlepsze wyniki w markach: 01 - ok.12,500 czyli przyrost o niespełna 2k punktów :( może dlatego że ten 3DMark ma juz swoje lata.. 03 - 7164 (na Radku miałem ok.3300 ale po zmianie karty liczyłem na ponad 7.5k ) 05 - 3140 (miałem ok.1500 ale tez na 6600GT można nawet przekroczyć 4000 punktów) czy te wyniki są zaniżone czy to ja za wiele wymagam od swojego złoma ;) ? Ja bym sie nie patrzył na na 3dmark 01 i 03 najważniejszy jest jest 05 a wynik jak na twojego proca jest prawidłowy a żeby 4000 pkt. trzeba ją nieźle podkrecić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość HDR_o Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Na wszystkie sie patrzy.Co prawda w 2001 to tylko test NATURE sie liczy ale sie patrzy na niego,a na 2003 to przedewszystkim bo to on odzwierciedla dzisiejsze realia sprzetowe.Poza tym jak mialem 6600GT na tym co mam teraz (tylko ze na epoxie na nf3 [czyli zwroc uwage,ze to AGP],ale tez bez problemu poszlo na 2.7ghz) to z palcem osiagalem 4K niemal,ze bez krecenia karty.Mowie oczywiscie o 3dm2K5 :) Edytowane 7 Maja 2006 przez hydro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdk Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Dokupiłem 512 RAMu i wszystkie gry działaja płynnie na conajmniej średnich detalach, o to mi chodziło kupując nową kartę, dla mnie 3dmarki to sprawa drugorzedna. Jak kiedyś wymienie procesor na 64bit Athlona i zmienie 5 letnia obudowe w której mam zerową cyrkulacje powietrza ( probowalem podkrecić proca o 100mhz do 1900mhz i już temperatura w stresie była 58stopni, jeszcze troche i by sie gotować zaczął ;) ) to sie wtedy wezme za overclocking a na razie niech zostanie jak jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...