Skocz do zawartości
ZEUS

Jak mozna ustawic FSB na 166? AMD 1.7 AYUGA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pierwszy raz pisze na ten forum ale mam problem z podkręcaniem

posiadam AMD XP 1700+ serji AYUGA (wszystko odblokowane) :twisted: problem polega ze max na FSB moge ustawic 145 dalej juz albo nie wstaje (np 150) albo Windows XP się sypie przy starcie (np 147)

płytę mam ASUS A7V333 RUF z najnowszym BIOS 1015 no i procek chodzi mi stabilnie teraz przy 12,5x133 (1669=2000+) na 1.6 Volt Chłodzenie mam Jamicon nowsza wersja @ 4500 obr. z włączonym QFAN co spada na 3309 obr. (i nie słychac go :D ) TEMP przy tych ustawieniach max 49 stopni C PROSZE O POMOC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem jaki mam MOBO ---==== ASUS A7V 333 RAID USB2 FIREWIRE ====----

Pamiec 256 Mb@333 firmy PQI cl2

BRUCE posiadam do sprzedania ABIT AU10 5.1 z pilotem uzywana jakies 3 miechy sprzedaje bo moja płyta ma dosc dobry dzwiek a ja musze zapłaczic za uczelnie powiedzmy 120 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno ustawił dzielnik CPU : MEM na 3:4 czyli dał 133/166 i zaczoł podnosić FSB i przy 145mhz pamięci są taktowane 178mhz i przy CL2 poprostu nie wytrzymują bo PQI to noname czy tak trudno to pojąć? że niektórzy nie znają swojej mobo i nie wiedzą co ustawiają w BIOSie a pozniej zakładaja tak durne topici na forum???. Daj dzielnik CPU : MEM na 1:1 czyli 133/133 pamięci na 2,5/3/6/2,5 czy jakoś innaczej nie zaostrzając timmingów i kręć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZEUS nie bede mowil kto tu jest hamem zupelnie sie zgadzam z ZXC najpier poznaj mobo poczytaj manuala pokombinuj a jak juz naprawde nie bedziesz wiedzial jak to zrobic to najpierw OPCJA szukaj a jesli nie znajdziesz to dopiero new topic. Jestes nowy to taka mala rada na przyszlosc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak bez twojej pomocy mi sie udało ale wiesz co mogłbys troche grzeczniej HAMIE jeden (to do Zxc)

teraz sie tak mówi że se sam poradziłeś jak ci już przed tym wszystko napisałem :) widzisz tym sie różnimi że ja troszeczke sie znam na oc i zeby takie cos rozwiazac nie musze sie pytac na forum :). Aha naucz sie pisać to co przeczytałeś bo ja jak przeczytam słowo intel to pisze intel a nie yntel :) ci bystrzy i obeznani skapli sie o co chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra powiedzmy ze to mój błąd PRZEPRASZAM wszystkich których urazyłem tylko ze ja szukam pomocy tu a nie krytykę! do rzeczy teraz prodkeciłem mój ATHLON na 166/33 mhz x 10 (seria AIUGA sorry za błąd) który tak wogóle jest lepszy od Yntela :P (złośliwieć co :twisted: ) volty mam na 1.625 i chodzi wszystko normalnie oprócz ze nie przechodzi 3D Mark SE 2001 (restartuje się na potrzątku) jeśli ustawię wiecej voltów np 1.675 to mi windowsy wieszają przy starcie! ma ktos jakis pomysł????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz jak szybko zmadrzales :lol: gdy zwiekszasz vcore winda pewnie wiesza ci sie przez to twoj proc sie przegrzewa napisz jakie masz chlodzenie. A gorna granica voltow :lol: :lol: :lol: (to sie nazywa vcore) mysle ze okolo 1.7 wiecej nie ma co tyle ze przy takim vcore to to juz trza by bylo zapodac WC

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temp przy 1700+ to 37-39 stopni przy starcie i dochodzi do 43 przy graniu przez godzinke

przy 2000+ 43C przy starcie 49 po godzinkę z porywkami do 51

to wszystko oczytuje mi MBM 5 i Sandra tez daje te same wartosci

ale moze mnie sensor okłamuje !!!!?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JMC770BP

Obsługiwany typ złącza: dla Socket A / Socket 370

Rodzaj łożyskowania: kulkowe

Wymiary wiatraczka: 70 x 70 x 15 mm, 12V DC FAN

Wymiary radiatora: 80 x 73 x 42 mm

Natężenie dźwięku: 28 dBA

CICHY !!!

Przepływ powietrza: 27,96 CFM

Prędkość obrotowa: 3,500RPM +/- 10%

Żywotność: 50000 godzin

Złącze zasilania: 3PIN z płyty głównej

Zastosowanie: Intel:

Celeron - wszystkie

Pentium III (FC-PGA) 1,5GHz

Tualatin (FC-PGA2) 2,2GHz

AMD:

Duron - wszystkie

Athlon (Thunderbird) 1,5GHz

Athlon XP 2400+

Inne: pasta termoprzewodząca

To specyfikacja tego Coolera. Kiszka straszna

http://www.jamicon.com.pl/produkty.htm

Na 100% masz za cieply procesor.

I taka mala rada dla Ciebie, zanim sie zabierzesz na o/c zmieni Cooler na jakis porzadniejszy. Ten aluminiowi Jamicon tylko ladnie w specyfikacji wyglada, ale zadnemu TITANOWi nawet nie dorasta wydajnoscia do piet!

Na forum jest juz topic odnosnie miedzianego TITANA CU5TB kup sobie takie cudo (tanie i znacznie lepsze od tego badziewia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zmieniłem Coolera :-) na rekomendowany przez AMD cooler firmy COOLER MASTER model CP5-7JD1B kręci sie fajnie na 2000 obr (zastasowanie Qfan) i mam normalnie 42 C bez Qfan pewnie bedzie lepiej :-) zabieram sie do testów :twisted:

specyfikacja coolera jest na stronie http://www.coolermaster.com/products/cpuco...5-7jd1b-0l.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i nici dalej tak samo chyba moj procek ma problemy z podkręcaniem :-( udało mi sie najwyżej 1740 MHz (12x145) stabilnie i 44 C ale nic pozatym moze poprosztu tez Windows XP mają problem !!??? zobaczymi zainstaluje i moze akurat bedzie :-) mam nadzieje! w kazdym razie coolerek jest lepszy!

mam tez pytanie Jak mozna podwyzszyc nappiecie w wiatracku tak aby chłodził jeszcze lepiej ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...