L€€_$HY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Kupilem sobie wczoraj tego CaviaraWD400JB i mam pewien upierdliwy problem teraz :( Bios bardzo dlugo go wykrywa, o ile w ogole. Na ogol zas nie wykrywa. Przy ustawieniu dysku na "auto" w biosie - kicha, przy ustawieniu na "user" - owszem, wykryje i odpali, ale znowu dlugo mysli nad tym dyskiem. Jesli zrobi sie wtedy "uruchom ponownie", znowu dlugo rozpoznaje. Jesli sie zas wylaczy kompa i wlaczy pozniej, to po staremu nie ma tego HDD :( Komp jest odkrecony, tasma wyglada na sprawna, cheepobios zmieniony na oficjalny (pazdz '02) i dalej to samo. Ma ktos pomysl co to moze byc? Spotkal sie ktos z takim problemem? Heh, obawiam sie, ze ECS (rev 1 nawiasem mowiac) :( Trzeba zas przyznac, ze kiedy juz dysk zostanie rozpoznany, to komp uruchamia sie blyskawicznie - jakies dwa razy szybciej niz na Fujitsu 20GB 5400 ATA66. Za pierwszym razem zamarlem z wrazenia ;) Niestety, kawior jest glosniejszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qb Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 uuu widze ze masz problemik nie wiem czy u mnie bedzie dobrze dzialac bo ja mam ta sama plytke i mialem qpowac CAVIARA 80 GB z 8mb cache a po tym co tu zobaczylem .... :) qpie i tak jak sprawdze to ci powiem :) ale stanie sie to dopiero po feriach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Po feriach to ja sobie chyba nowa plyte kupie... :( Qrde, czuje sie jakbym sobie kupil Ferrari i musial odpalac je na korbe, damn it! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Po feriach to ja sobie chyba nowa plyte kupie... :( Qrde, czuje sie jakbym sobie kupil Ferrari i musial odpalac je na korbe, damn it! mialem pare dni temu taki dysk!! i dzialal ok normalnie sie odpalal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Ale Ty masz rev. 3.x :( Moze o to chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppawlo Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Dysk ten powienien mieć zworkę umożliwiającą mu pracę z 32 GB dyskiem. Przełącz i teraz sprawdz. Jeżeli zadzaiła to upgrade biosu Cię czeka, jezeli nie zadzaiała to przyczyny mogą być dwie. Walnięty dysk twardy, lub stara płyta główna która nawet 32 nie rozpoznaje!! A masz w ogóle ata66 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Dysk ze zworka umozliwiajaca prace z innym dyskiem? :) Plyta glowna moze? Nie przygladalem sie za bardzo, ale chyba nie ma tam takiej zworki. Zreszta jak juz sie zmusi bios do rozpoznania tego dysku, to w trakcie tego jednego uruchomienia wszystko chodzi OK i zarowno bios, jak i winda widzi te 40 GB. Problem w tym ze bios nie chce dysku rozpoznac sam z siebie ani zapamietac ustawien. Mam nie tylko ATA66, ale nawet ATA100, kiedy juz ten dysk chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Caviary maja dwie mozliwosci ustawiania zworek dla urzadzenia pracującego jako master 1) ::I:: Master w/Slave Present 2) ::::: Single or Master Jesli dysk jest podlaczony jako pojedyncze urzadzenie na kanale IDE a tak wnioskuje z podanego cofigu to w przypadku 1) dysk nie zostanie wykryty przy starcie chyba ze bedzie inne urzadzenie podlaczone jako slave na tym samym kanale IDE (sporadycznie zdarza sie wykrycie hdd zalezy od mobo) 2) dysk w takim ustawieniu zworek powinien byc wykrywany bez problemu Czyli dla samotnego caviara na IDE0 zworki wygladaja tak ::::: B-TwiN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Ale Ty masz rev. 3.x :( Moze o to chodzi? tak mam rev.3.x mozliwe ze przez to ze ty masz 1.x to sie cos knoci, coprawda do 1.x i 3.x jest ten sam bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 a tak apropo zaktualizowales bios na najnowszy??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 nie napisałeś gdzie kupiłeś ten dysk.Na rynku wtórnym sprzedawane są dyski o takim zachowaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 a w pierwszym moim poscie bylo, ze tak :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 nie napisałeś gdzie kupiłeś ten dysk.Na rynku wtórnym sprzedawane są dyski o takim zachowaniu. W sklepie, noweczka, z gwarancja na 3 lata i faktura. Nie wygladalo to na cos uzywanego, chociaz to trudno by mi bylo stwierdzic. Podlacze ten dysk do jakiegos innego kompa, zobaczymy co wtedy sie bedzie dzialo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Caviary maja dwie mozliwosci ustawiania zworek dla urzadzenia pracującego jako master 1) ::I:: Master w/Slave Present 2) ::::: Single or Master Jesli dysk jest podlaczony jako pojedyncze urzadzenie na kanale IDE a tak wnioskuje z podanego cofigu to w przypadku 1) dysk nie zostanie wykryty przy starcie chyba ze bedzie inne urzadzenie podlaczone jako slave na tym samym kanale IDE (sporadycznie zdarza sie wykrycie hdd zalezy od mobo) 2) dysk w takim ustawieniu zworek powinien byc wykrywany bez problemu Czyli dla samotnego caviara na IDE0 zworki wygladaja tak ::::: B-TwiN Wiesz co... a to jest mozliwe! :) Zdaje sie ze tego akuart nie badalem! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Wiesz co... a to jest mozliwe! Zdaje sie ze tego akuart nie badalem!Na 99% to bedzie kwestia zworki. "Archiwizuje" rozny stuff ktory dotaje od ludzi na przeroznych dyskach i trafil mi sie Caviar no to mu zworke na Master (::I::) i podlaczam samotnie do kontrolera Promise ATA100 a kontroler na to ze dysku nie ma. Dzwonie do czlowieka ze dysk zwalony a on w placz. Ale poczytalem co tam na nalepce napisane i bach go na SIngle (:::::) i .... poszedl bez zajakniecia. Dziwne te Caviary. Oby to bylo to w twoim przypadku. B-TwiN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Wiesz co... a to jest mozliwe! Zdaje sie ze tego akuart nie badalem!Na 99% to bedzie kwestia zworki. "Archiwizuje" rozny stuff ktory dotaje od ludzi na przeroznych dyskach i trafil mi sie Caviar no to mu zworke na Master (::I::) i podlaczam samotnie do kontrolera Promise ATA100 a kontroler na to ze dysku nie ma. Dzwonie do czlowieka ze dysk zwalony a on w placz. Ale poczytalem co tam na nalepce napisane i bach go na SIngle (:::::) i .... poszedl bez zajakniecia. Dziwne te Caviary. Oby to bylo to w twoim przypadku. B-TwiN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Twiggy, jestes wielki! :) To bylo to! :D Dzieki! Pewnie ustawilem Master with slave present kiedy kopiowalem dane ze starego dysku, a pozniej o tym zapomnialem ;) Ale wtopa ;) Ale pierwszy raz natknalem sie na takie glupie ustawienie... A co ma zrobic czlowiek jesli ma dysk w kieszeni i raz go uzywa, a raz nie? :( Przekombinowali z tym troche. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 No prawde mówiąć to WDC mają 3 położenia zworek a nie dwa Master Slave to standart i jeszcze Single ja mam starego WDC 4GB :D i też się nad tym ugłówkowałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Twiggy, jestes wielki! To bylo to! Dzieki! Tak myslalem ze to to. Milego uzytkowania. Swoja droga chyba kupie ten dysk pod koniec miesiaca bo trza stary zmienic. We wszystkich testach wypada najlepiej ale nie mam przekonania do WDC. No prawde mówiąć to WDC mają 3 położenia zworek a nie dwa Wiem ale chodzilo mi o ustawienie na master a tu masz tylko dwie mozliwosci. B-TwiN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -=uri=- Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Szkoda ze wczesniej tu nie zajrzalem moglbym pomoc!W tych WDekach nie powinno byc zadnej zworki jezeli dysk bedzie pracowal sam!Mam te 80tkę co w opisie juz tydzień jest glosniejsza niz Barracudki i Fujitsu ale szybkoscia zabija!Dobre dosc glosne dyski!Szybkosc widac golym okiem!Wczesniej mialem Baraccude 80 GB!Polecam jako zakup!Dobra inwestycja! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 No właśnie Singel jest bez zworki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...