Skocz do zawartości
Zacol

Paski Na Ekranie!

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnimi czasy instalowałem Linuxa (najnowszego slacka) i po instalacji pojawiły mi się na ekranie paski (takie jak na zamieszczonym screenie). Ciągną się one wzdłuż ekranu w miejscacach, gdzie są jakieś ciemniejsze elementy np. ciemne bannery, loga, itp. Pomyślałem, że to wina slacka i zrobiłem format po czym zainstalowałem win2000 i okazało się, że nadal mam to samo. Paski pojawiają się już przy uruchamianiu win2000 na logo. Pojawiają się przy grafikach ale nie ma ich przy literach. Nie wiem co mam o tym myśleć. Proszę o pomoc.

http://img486.imageshack.us/my.php?image=lol8xf.png

Przy okazji chciałbym zapytać o bezpieczeństwo w win. Chodzi o bezpośredni dostęp do komputera. Win czy Linux daje większe pole do popisu w tej dziedzinie?? W którym lepiej sprecyzuję prawa konkretnych użytkowników. Nie chcę aby inni wiedzieli na jakie strony wchodzę i w co gram, a już tym bardziej o czym gadam.

I jeszcze jedno zagadnienie co do którego amm wątpliwości. W win2000 i winXP mam co chwilkę okienko Usługa posłaniec, z tereścią, a raczej jakąś reklamą antywirusa. Jak temu zapobiec. Strasznie to denerwuje (ale nie tak jak paski na monitorze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym screenie nie ma paskow (przynajmniej u mnie) :-P moze masz cos z monitorem :? pozycz od kogos i u siebie podlacz wtedy bedizesz wiedzial czy to to...

Edytowane przez rafifeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde no nie wiem. Nie mam możliwości sprawdzenia monitora, ale dziwi mnie to, że usterka pojawiła się równo z instalacją Linuxa. Poniżej daję drugiego screena. W miejscach zakreślonych na czerwono ja widzę paski. Co to może być próch monita??

http://img432.imageshack.us/my.php?image=beztytuu6js.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia monitora mogę dać ale słaba jakość bo robiona aparatem w komie. Oto jak wygląda.

http://img399.imageshack.us/my.php?image=10040619088np.jpg

Jak już mówiłem wcześniej na screenie widać w miejscu logo i banera u góry, a raczej po ich bokach, rozciągający się pasek. Tak samo jest w innych miejscach gdzie są jakieś ciemniejsze elementy np.bannery, text (w miejscu gdzie jest text widać rozciągniety pasek ale ma on strasznie małe natężenie, ledwo widoczne). A i dodam, że w zależności im bardziej element czarny tym czarniejszy jest rozciągający się pasek. Wiem, że na zdjęciu może to troche przypominać odświeżanie ale to na pewno nie to.

Edytowane przez Zacol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Coś mi się zdaje, że chodzi Ci o bardzo cieniutkie, ledwo widoczne (szczególnie na ciemnym ekranie) ukośne linie.

Jeżeli tak, to są to tzw. linie powrotów, bezpośrednio związane tylko i wyłącznie z monitorem.

Wydaje mi się, że powinna pomóc drobna regulacja US2 w monitorze. Skontaktuj się z jakimś kumplem, który ma coś wspólnego z serwisem RTV i powinien wiedzieć o co chodzi. Ewentualnie mogę Ci pomóc zrobić to własnoręcznie, ale pod warunkiem, że wrazie czego nie będziesz miał żadnych pretensji w razie niepowodzenia ;).

Pozdrawiam.

PS: czy odświeżanie 85Hz nie jest zbyt duże jak na stary monitor??

Edytowane przez rafal_piekary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi