Skocz do zawartości
fields

Hercules 3DProphet FDX 8500LE 64MB - podsumowanie...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich...

nosze sie z zamiarem (ale to brzmi, nosze sie, no ale niech bedzie ;) zakupu ww. karty. Przegjrzalem chyba wszystkie posty, ale nabawilem sie tylko metliku w glowie, dlatego prosze o odpowiedz posiadaczy tej karty na kilka pytan:

1. Jaki bios? - z tego co wyczytalem to jest multum roznorakich biosow, jakie wersje sa sprawdzone, stabilne itd..

2. Skad bios ? - :)

3. Jakie sterowniki, ktora wersja, czy pojawiaja sie jakies problemy w grach, programach? moj konfig pod spodem , system to xp pro

4. Co z podkrecaniem , czy kazdy egzemplarz dobrze sie kreci...

5. cos czytalem o duzym zapotrzebowaniu na prad, mam stara zasilke 250 W - wystarczy zeby pociagnac?

Jesli jeszcze ktorys z mam nadzieje szczesliwywch posiadaczy tejze karty ma jakies sugestie, uwagi, co robic a czego nie, z checia wyslucham....

Z gory dziekuje

Pozdrawiam :)

Ps. Nie krzyczcie zebym szukal po boardzie, juz to zrobilem:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem ci tak .po pierwsze gratuluje wyboru bo to naprawde jezeli chodzi o cene do jakosci jeden z lepszych zakupow. ja uzywalem kilku biosow i ze sciagnieciem niema wielkiego problemu( ja zreszta niemialem a korzystalem z google) ale wiekszosc z nich jest do bani jak nie wszystkie .ale poprosilem na forum i wciagu 5 min juz go mialem( mowie o biosie chyba najlepszym di tej karty)inne jakies takie dziwne sa niby dobre ale jak cos probujesz podniesc to juz lipa a wtym co mowie zero problemu . czyli popros jak juz bedziesz mial a bedzie ci dane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no karte znalazlem niedaleko mnie, za okolo 430 zeta niby maja, ponoc bedzie na wtorek, bo cos tam...nie ma tak dobrej kasy za te kartre, poza tym mialem przez jakis czas herca na 2 mx jesczze, ale do dzis pamietam jakosc obrazu, jaka miala ta karta, dlatego wlasnie ja chce sobie sprawic, :)) to jak bede mial karte to sie pochwale i o biosa poprosze :))

jesczze raz dziekuje.

Ps. a wersje Catalystow jakies konkretne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie ma tak dobrej kasy  za te kartre,

hahah, sam sie zacytuje bo mnie to rozbawilo, hehe, mialo byc odwrotnie ofcourse, no ale tak to jest jak sie nie spi :)

a jeszcze jedno pytanie, jakie wersje sterownikow Ati? i ewentualnie czy karta bierze duzo pradu? ze zasilacz musi miec mocny czy cos???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radki sa znane z tego ze potrzebuja niezlej zasilki nieraz nawet jak jest zasilacz slaby to w ogole nie mozna uruchomic kompa badz wiesza sie notorycznie ale ogolnie mysle ze 300 wat to spoko albo nawet i 230 jak jakiejs lepszej firmy

Co do sterow to ja uzywam catalizatorow 2.5 i najnowszy control panel no i do tego twekary (radeonator lub rage 3d)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Rożnie możesz trafić, może się okazać że BIOS wgrany na karcie bedzie dobry do OC, jeśli nie to flasciach!esz, ja polecam bios 7.008.

2. Np. odemnie :D lub innego forumowicza.

3. Najnowsze ze strony Herculesa czyli 2.5, u siebie problemów nie stwierdziłem.

4. Napewno pójdzie Ci na 275/275 - 280/280 - na tyle nie ma bola żeby nie poszła. Ale przy odrobienie szczęscia wykręcisz więcej.

5. Przede wszystkim ważne jest jak zasiłka trzyma napięcia tzn. 3,3 V. Jeśli dobrze to powinna sobie poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki macie nr serii swoich Herców???

Mój ma 631 5058891 i taktowany jest 250/238, bios w wersjii 7007 !

Co ciekawe, po wgraniu biosa od Vangeance'a ( 7008 250/250) przy domyślnym taktowaniu mam artefakty w 3D Marku, a po wykręceniu grafy 275/275 artefaktów brak !!! Może to wina serii kart ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiekszosc ma ten numer a co do biosu to nawet niesprawdzalem jaka miale wersje bo przy kreceniu mialem straszne artefakty wiec tylko co predko zgralem swoj i wypalilem bios od pajacyka i zadnych jak narazie problemow niemialem . takt chodzi teraz 290/310 i jest milo;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm mi artefacty wywala po 280 na stabdardowym biosie czlyi na tym o ktorym wspomnial wyzej iglak takze troche slabo ale trudno bo chyba mam nowsza serie niz wy bo dostalem karte taktowana domsylnie 250/250 ... i sie zastanawiam czy nie zmienic a kuat do mojej innego bios'u (mozna zglupieć) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie miu co to jest to flashowanie bo ściągnąłem sobie takie coś jak fleshradeon do moejj karty SuperGrace ale nie wiem co to jest !!

to mi wstawia nowy bios czy czysci stary??czy karta bedze się lepej kręcić ?/? co zrobić jak komp nie wstanie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie wjdzie to druga karta pod pci i prubujesz az do skutku..

no nierob jaj z chopaka i niestrasz go

sciagnij se taki program radedit11 zgraj dzieki niemu swoj bios wrazie czego, pozniej musisz miec program atiflash dzieki ktoremu wgrasz nowy bios lub zmodyfikowany dzieki wlasnie radedit11 . musisz miec dyskietke pod dosa jezeli masz xp to wystarczy w opcji format zaznaczyc opcje "utworz dysk...MS-DOS" i na niego musisz wgrac sciagniety atiflash on bedzie jeszcze z jednym plikiem rowniez go wgraj na ta dyskietke i oczywiscie nowy bios

po odpaleniu kompa z dyskietki wpisujesz atiflash.exe i wciskasz enter nastepnie wpisujesz taka oto komende atiflash -p 0 xxxxx.rom r

gdzie xxxx to nazwa nowego biosu ktory masz na dyskietce. pamietaj zebys piec razy sprawdzil czy nowy bios jest pod twoja karte i tyle .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...