Skocz do zawartości
Evulator

Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zakupiłem nową kartę Nvidia GeForce A6800XT 256bit 128MB (AGP) z firmy Winfast, zadowolony czytam sobie fora o tej karcie i okazuje się, że normalny wynik to coś koło 10000 punktów w 3Dmarku 2003, jednak ja otrzymałem po teście 5 tysięcy punktów i jestem z deko zdziwiony gdzie się podziała reszta... Podam teraz jaki mam sprzęt:

Typ procesora AMD Athlon XP, 1166 MHz (11.5 x 101)

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack. 1

Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)

Dysk fizyczny Maxtor 6Y060L0 (60 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Płyta główna Gigabyte 7VT880-RZ VIA KT880 / 827R / AGPx8 K7 Socket A / ATX 3 DDR 400 Dual-CH / 6-CH Audio LAN / 2 SATA

Zasilacz ATX 430W PROCOMP

Dodam również, że nie można jej modować. Oryginalne ustawienie potoków to A1,8x1,4vp.

Co uniemożliwia rozwinięcie skrzydeł tej karcie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Typ procesora AMD Athlon XP, 1166 MHz (11.5 x 101)" ???

Co to takiego?

Sprawdź jaki masz procesor. Pewnie musisz w biosie zmienić FSB na 166 i ustawić RAM na 1:1.

EDIT

Jaka jest ta pamięć? Przydałoby się PC3200/DDR400 wtedy można by pomyśleć o podniesieniu FSB powyżej 166.

Edytowane przez suchyjastrzab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor powinien pracować na magistrali 133- u Ciebie leci na 100MHz. Nie masz czasami na płycie jakiejś zworki 100/133? Powinna być (ewentualnie w biosie). Ustaw 133MHz bo w tej chwili procek (a wraz z nim cały system) leci poniżej swoich możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Suchy mogłbyś wyjaśnić skrót "TB" ?

Aha mam jeszcze 1 sprawę nie zainstalowałem sterowników do tej płyty głównej, bo, gdy miałem jeszcze wcześniejszą grafę to po zainstalowaniu owych sterowników system windows nie chciał się wgrać a na ekranie wgrywania się pojawiły dziwne paski - trzeba było przeinstalować windows...

Więc teraz żeby nie instalować wszystkiego na kompie nie instaluje sterowników do płyty głównej, bo sie boje, że znowu siądzie windows.

Czy to ma wielkie znaczenie jeżeli chodzi o ilość pkt. w 3DMarku 2003 ?

Edytowane przez Evulator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TB= Thoroughbred ( to jądro procka )

Sterowniki do mobo mają ogromne znaczenie :lol: nie tylko dla smarka 03.

Poczytaj trochę o Socket A

P.S.(EDIT)

Bardzo trudno konfiguruje się sprzęt przez sieć :)

Na początek zmniejsz napięcie na procku i sprawdź stabilność...

No i...

Poczytaj trochę o Socket A

Edytowane przez suchyjastrzab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc zainstalowałem według porady sterowniki do płyty głównej i wynik wyniosi 6550 (3dmark 03) czyli o 1500 więcej :P

Teraz w sprawie procka posiadam Athlona 1600 XP 1,1 GHz PALOMINO ! ;/

Czy z tego względu polecalibyście kupno nowego procka jeżeli tak to jakiego? (na moją płyte podejdzie Socket A- tylko)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi