Skocz do zawartości
Boodzisz

Restarty Kompa! Jaka Przyczyna?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem amd 64 3000 Venice , Asus a8n-e, Pdp Patriot 2x512 (2,5-4-4-8), dysk sata 80gb i ata 80gb, Saphire x800gto. Na poczatku (jakies 2 tygodnie mialem inne pamieci 768 kingstona) .Po zakupieniu PDP Patriot 2x512 w dualu zaczalem "ostre podkręcanie" max co podkrecilem to CPu 2620mhz, pamieci 240 bez zmiany timingow. Wszytko bylo ok. Po jakims czasie zaczely sie dziwne restarty kompa. Np. w grach ale nie koniecznie nawet jak byl nie uzywany to tez byly restarty. Nie ma nato reguly. Pomyslalem ktorys podzespol nie wytrzymuje wiec zaczalem stopniowo zmniejszac. W tej chwili komp pracyje na DEfault a restarty zostaly. Przed samym wylaczeniem "restartem"pojawia sie niebieski ekran z bialymi napisami na ulamek sekundy i cos tam pisze ale nie doczytalem co. Po wlaczeniu ponownie systemu oczywiscie pojawia sie komunikat ze wystapil krytyczny blad-utworzono dziennik tego bledu itd i chce raportowac. Zauwazylem dziwny zwiazek miedzy ściaganiem z internetu a tymi restartami (np. jak uzywam bitspirit to kilka minut i samoistny restart) ale to moze przypadek. Kto wie co moze sie dziac z moim kompem prosze serdecznie o odpowiedz. z gory dziekuje i pozdrawiam. Ewentualnie moje gg: 1988970

aha pragne dodac ze system jest swierzutki a antywir i antyhaker to Kacpersky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blue screen wyskakuje tylko na chwile? Jesli się nie mylę to musisz zaznaczyć "zapisz zdarzenia dziennika systemu" i "wyślij alert administracyjny" we własciwości systemu>zaawansowane>uruchamianie i odzyskiwanie>awaria systemu.

Możesz uzyć HiJackThis i wywalić syf, który robi Ci konflikty. Więcej tutaj. Oczywiście to tylko podpowiedź i nie musi rozwiązać Twego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyłem Hijacj this i nic nie znalazl. Juz wiem ten problem jest przy ściąganiu z p2p BitSpiritem. Wyłączyłemautorestart i na blue screenie jest taki komunikat:

STOP : 0X000000D1

(0x00000038, 0x00000002, 0x00000001, 0xB2F77AB6)

NVTcp.sys - ADRESS B2F77AB6 base at B2F75000, DATESTAMP 4253b85b

Rozpoczynanie zrzucania pamięci fizycznej.

Prosze o pomoc. jaka moze być przyczyna i jak zaradzic? Czy uszkodzona jest sieciowka zintegrowana na plycie glownej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO NA 100 % PAMIĘĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

przetestuj sobie kompa programikiem sp2004 i wybierz stress ram zobaczysz błedy jak wymienisz pamięć bedzie ok.!!!!

mialem to samo na co najmniej 3 kompach w moim serwisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiem tylko jedno. Zainstalujcie sobie Win 2k3. 100x lepszy od XP. Zero BS i Zero zwiechów. Do tego szybciej sie ładuje i każda aplikacja je mniej Ramu w stosunku do xp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiem tylko jedno. Zainstalujcie sobie Win 2k3. 100x lepszy od XP. Zero BS i Zero zwiechów. Do tego szybciej sie ładuje i każda aplikacja je mniej Ramu w stosunku do xp

tylko do systemu Ci sie mozna z sieci włamac 100 razy łatwiej niz w xp :) i wtedy jeden wielki zwiech :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to bardzo ciekawa teoria... Zakładając ze mój XP nie powiesił się ani razu od 6 miesięcy... i nie miał żadnego BS czyli 0.. to 0x100 dalej równa się 0.. wiec stabilność XP=win2k3 w moim przypadku... Do prawdy nie wiem co wy robicie ze swoimi kompami bo ja mojego nieraz tak katuję i nic mu nie jest... :) Pewnie przemoc w rodzinie.... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to bardzo ciekawa teoria... Zakładając ze mój XP nie powiesił się ani razu od 6 miesięcy... i nie miał żadnego BS czyli 0.. to 0x100 dalej równa się 0.. wiec stabilność XP=win2k3 w moim przypadku... Do prawdy nie wiem co wy robicie ze swoimi kompami bo ja mojego nieraz tak katuję i nic mu nie jest... :) Pewnie przemoc w rodzinie.... :twisted:

hehe, moj przezyl wczoraj trzy zmiany shella (testowalem Litestepa i bbLean) :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Problem zeczywiscie znika jak sie odinstaluje firewala ale w memtest86 pamieci wywalaja 1 błąd, ale na 99% nie ma to zwiazku z tymi BSODami. Jest to w NVIDII znany problem. Czytalem troche na obcojęzycznych stronach ale nie za bardzo znam angielski. Problem polega rowniez na tym ze jak odinstaluje Network Acces Manager (min:firewall) to nie dzialaja niektore aplikacje łączące sie z inernetem: np: Mozilla, Incredimail, a np. explorer dziala. Problem wystepuje jak juz wspomnialem tylko podczas sciagania z P2P (BitSpirit) . Prosze pomóżcie!!. Kto mial taki problem z Nforce 4 Ultra??!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem identyczny problem jak ty, probowalem wszystkiego lacznie z instalacja windowsow (nawet 2000 dla proby gdyz chcialem sie przekonac czy to wina sys operacyjnego) no i jeden kolega z forum zaproponowal odpalenie programu gold memory w cely przetestowania pamieci, po tym zabiegu okazalo sie ze jedna kosc 512 sypie bledami az milo, wymienilem i restarty zniknely

aha ktos jeszcze pisal o systemie 2003 ze najlepszy, potwierdzam, siedze teraz na 180 dniowej wersji + sp1 (stabilny, szybki) juz kilka dni i xp sie chowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

remek:

A mozesz mi wyjasnic, dlaczego XP sie chowa?

edit: slepy juz jestem :)

foxwq1:

Powiadasz, ze na W2k3 (system przeznaczony dla serwerow) latwiej sie wlamac, niz na system XP (przeznaczony dla stacji roboczych)?

Ciekawe...

Edytowane przez mick1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Memtest nie jest pewnym programem do testowania pamięci, gdyż AFAIK działa przy uruchomionym Windowsie i jego wyniki można sobie o kant ... rozbić. GoldMemory jest bardziej wiarygodny. Polecam jego użycie.

2) Windows 2003 jest bardziej bezpieczny i lepszy pod wieloma względami od XP. Jest nowszy, więc wprowadzono do niego wiele poprawek i ulepszeń, których brak w XP. Sam używałem go przez jakiś czas (180 trial) i stabilność jest niesamowita, a możliwości większe. Koniec tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update: Incase it's usefull to anyone else.

Having ......

a) completely uninstalled the NVidia NAM Software from Nforce4 Standalone 6.53

B) upgraded the A8N-SLI BIOS to the current beta (1003-002).

..... the problem appears to have been solved. Only time will tell the level of stability achieve but so far 12 hours without a BSOD.

.

Jeden z wyników używania TEGO a konkretnie trzeci rekord na stronie ... po prostu NVidia czasami jednak ma wady i tyle ... fajnie że pamięci które musza się użerać z aplikacjami bardziej wymagającymi niż BitSpirit zaczynają sypać błędami ... ciekawe .. może im sie nazwa torrentów nie podoba .. jak dla mnie śmiesznie piszecie :D

Tak czy inaczej ... kolesiowi pomogło odinstalowanie goowna oraz update biosu ... powodzenia.

RE5PECT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi