Skocz do zawartości
Piachu

AthlonXP1700+ z ECS K7S6A nie wykrywany jako Athlon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Powyższa płyta nie wykrywa poprawnie mojego procesora. Na początku pisze "Undefined CPU at 1100MHz". W BIOSie ustawiłem FSB/MEM/PCI na 133/133/33. Teraz wyświetla "Undefined CPU at 1466MHZ". Prawie dobrze. U kumpla ta sama płyta z prockiem 1600+ wyświetla "Athlon XP 1600+ at 1400MHz". Czemu u mnie tak nie ma. Mamy te same płyty. Procek działa (45 stopni ma jak trochę podziała). Wydaję się, że wszystko jest okay. Tylko czemu go nie wykrywa !?!?!? Czy może upgrade BIOSu płyty pomoże ?

Proszę o pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak poznać jaką wersję BIOSU mam (wiem, że AWARD na dole jakieś Copyright - pamiętam, że od 1984 bodajże do 2001). Jestem teraz w pracy i nie mogę sprawdzić, czy koło tego było jakieś oznaczenie. Gdzie go szukać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lewym dolnym rogu ekranu będziesz miał datę , na którą datowany jest BIOS. W trakcie odpalania możesz nacisnąc klawisz "pause" jeżeli POST trwa tak szybko , że nie jesteś w stanie zobaczyć :wink: Dalej wg. wskazówek Sh4d0w-a...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie wykrywa jak ci komp chodzi, po prostu nie rozpoznaje poprawnie rodzaju procesora, najprawdopodobniej musisz BIOS upgradeowac pomoze na 99%.

Czyzby ECS znowu "dał ciała" teraz z nastęca K7S5a?? :D

Nie rozumiem tego , w sumie K7S6a to nowa płyta , która z tego co sie orientuje powstała po tym jak na rynku były juz XPeki a tu kiszkaz biosem..

Możesz zrobić tak jak pisza moi poprzednicy sparwdzić wersje twojego i kolesia biosu, a w razie czego ściągnąc z orginalnej strony najnowszy bios i upgradowac, albo poszukac "cheepbios" jesli już wyszedł na ta płytę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem upgrade biosu powinien rozwiazac problem ja mialem ECS K7S5A z biosem z stycznia 2002, wtedy XP-ki juz byly do kupienia, a mimo to plyta rozpoznala proca jako "unknown AMD 1100MHz" a po zmianie szyny z 100 na 133 nadal bylo podobnie bo "unknown AMD 1460MHz" . Po upgreadzie wreszcie bylo XP1700+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS nie dał ciała po prostu K7S6A wyszła przed XP albo w jednym czasie a co to za problem bios wymienić ?? A co do Biosów i dawania ciała to znajomy kupił MSi na KT266A i też się okazało że musi bios wymienić bo płytka nie działała poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS nie dał ciała po prostu K7S6A wyszła przed XP albo w jednym czasie a co to za problem bios wymienić ?? A co do Biosów i dawania ciała to znajomy kupił MSi na KT266A i też się okazało że musi bios wymienić bo płytka nie działała poprawnie.

Dla ciebie i dla mnie to żaden problem a dla laika??

IMHO wyszła po xpeku... ale mniejsza z tym dla mnie to ECS dął ciała na całej lini...

z moim starym sl-75kav nie miałemżadnego problemu , mimo że kupiłem ją zanim weszły xpeki do sprzedaży :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze chodzi o xp1700+ T-bred ? na moim epoxie 8kta3+pro zwykle xp (palomino) wykrywa poprawnie, ale juz t-bredy jako Unknown Cpu Type... ale chodzi dobrze, wiec przestalo mi to przeszkadzac :)

Upgrade biosu i po sprawie... (u mnie juz nie pomoze bo nie ma nowszego biosu niz ten co mam wgrany :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...