Nicko13 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 no tak mam ale czasem charczą i ciszej grają.da sie to jakos zmienic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) Nie. No chyba, że odwrotnie do sytuacji w temacie: podpiąć rezystor 8ohm/drugą kolumnę 8ohm równolegle z obecną kolumną :lol: Edytowane 28 Czerwca 2006 przez esh0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 nie podpuszczaj go bo tak zrobi :) a charczą nie głośniki tylko wzmacniacz zapewne.. bo nie daje rady... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 PelzaK... znaczy się co, żeberka radiatora trzeszczą, czy może nóżki tranzystorów wpadają w oscylacje z obudową? :D Oczywiście masz rację, tylko sprostuję: charczą głośniki z powodu niewydolności wzmacniacza. Chociaż nie powinno nic się dziać, powinny tylko nie dostawać maksymalnej mocy. No bo dla wzmacniacza to nawet lepiej, że nei musi tyle prądu oddawać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 a moze dodac jakis kondensator czy coś,bo mam naprawde fajne dwie kolumienki Unitra Estradówki,ładnie grają tylko charczą przy niektórych piosenkach,może to wina bardzo kiepskiej jakosci kabla i wtyczek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_:D Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) Kondensator by ci pomógł jakby kolumny buczały jak cicho gra muzyka ( bo wtedy na głośniku jest napięcie stałe i płynie także prąd stały, a kondensator prądu stałego nie przepuści ). Jeśli ci charczy tylko przy niektórych piosenkach, to albo dlatego że te piosenki mają słabą jakość ( np mp3 z małym bitrate ), albo w tych piosenkach są takie częstotliwości przy których są bardzo duże zniekształcenia w tym głośniku. Np jak będą bardzo niskie częstotliwości np 50Hz na jakimś średniotonowym głośniku, to będzie charczał, bo do takich częstotliwości trzeba miec głośnik niskotonowy ( i najlepiej zastosować przed takim głośnikiem filtr dolnoprzepustowy, wtedy ten głośnik tylko będzie grał częstotliwości niższe od tej nastawionej na filtrze ). Kabel i wtyczki też ma znaczenie. Jak masz jakiś kabel polutowany z kilku części, to spadek jakości jest mocno zauważalny. Co do tego pytania z topicu, to mój kumpel kiedyś robił sobie kolumny i głośniki niskotonowe były bardzo drogie ( 8Ohmowe ), dlatego kupił 4Ohmowe. Pytał sie mnie co ma z tym zrobić, to mu powiedziałem żeby zrobił większe kolumny i wsadził do każdej po 2 takie głośniki podłączone szeregowo, wszystko było gitara. Ale ty masz większy problem bo kolumny już masz gotowe. Edytowane 28 Czerwca 2006 przez Jacek_:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 czesciowo problem rozwiązała zmiana sterowników do mojego audigy2zs ,teraz jest @ X-Fi ;) kupie dobre wtyczki chinche bo te moje to są jakieś z marketu razem z kablem 2m za 3zł 4 sztuki i tam kabelek jest bardzo bardzo cieniutki nie jak ten od glosnikow,mysle ze jak to zrobie to juz bedzie idealnie ;) dzieki za wszystkie rady zaczynam powoli sie zastanawiac,nad budową nowej kolumny centralnej do mojego zestawu i chyba zrobie,tylko nie wiem jakie glosniki ,zwrotnice itp ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...