Skocz do zawartości
icem@n

problem z msi kt 3 ultra 2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z ustawieniem athlona 1,7 + aiuga (0,13), na 166, dawałem 10,5 x 166, 10 x 166 i 9 x 166 i nic, vcora na 1,6 tyle mam max, teraz działa na 12,5 przy 136 fsb na 1,6. Nie wiem czy to wina płyty czy proca czy może zasialacza codegen :) 300, myślałem że msi kt3 ma dzielnik 1/5, mam ver oem, płyta bez śledzi i opakowania, tylko mobo, cd instrukcja i taśmy ide :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, że msi ma 1/5, sprawdzałem na stronie, i obsługuje xp na 166, tylko że mi to nie działa, już nie wiem co jest, czytałem gdzieś, nie pamiętam czy tu czy na frazi że kt 3 ultra 2 rev 1.0 może nie mieć dzielnika 1/5, ktoś nawet pisał do msi i mu odpisali że nie ma, były to chyba jakieś pierwsze ver :cry: , więc chyba będę musiał poczekać na kt 4 na via 400 a, albo coś lepszego :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, że msi ma 1/5, sprawdzałem na stronie, i obsługuje xp na 166, tylko że mi to nie działa, już nie wiem co jest, czytałem gdzieś, nie pamiętam czy tu czy na frazi że kt 3 ultra 2 rev 1.0 może nie mieć dzielnika 1/5, ktoś nawet pisał do msi i mu odpisali że nie ma, były to chyba jakieś pierwsze ver  :cry: , więc chyba będę musiał poczekać na kt 4 na via 400 a, albo coś lepszego  :?

chyba cos ci sie pomylilo z kt3 ultra. o ile mi wiadomo kt3 ultra2 jest dostepna tylko w wersji 1.0 (chyba ze cos przeoczylem?). kt3 ultra nie ma dzielnika 1/5, kt3 ultra2-c rowniez go nie ma, natomiast kt3 ultra2 ma dzielnik 1/5. moze sprobuj wgrac najnowszy biosik? A6380VMS.560 na nim chodza procki:

Palomino (0.18u) 133/266MHz FSB

do AthlonXP 2100+

Thoroughbred (0.13u) 133/266MHz FSB

do AthlonXP 2600+

Thoroughbred (0.13u) 166/333MHz FSB

do AthlonXP 2800+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, właśnie patrzyłem się na moje mobo i coś mnie zaintrygowało, mam opis KT3 ULTRA 2 CE, potem zerknąłem na screena na msi i zobaczyłem że cały napis jest na mobo, a u mnie końcówka 2 CE jest tak jakby na na klejce, więc faktycznie może zostałem wrobiony, pisałem już że płyte kupiłem oem, tylko folia drivery, instrukcja i taśmy ide, zaraz zobacze czy to naklejka :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel tez w hurtowni kupil takiego oema - i tez to byl kt3 ultra2-c. pamietaj ze "zwykle" kt3 ultra2 nie ma sieciowki na pokladzie. kt3 ultra2-r ma raida a -br raida i bluetootha. na twoim miejscu wymienilbym te wersje -c na ultra2 lub ultra2-r (-r i -br ma dodatkowo maly wentyl na chipsecie zamiast zwyklego radiatora) o ile potrzebny ci raid. 'ewentualnie' zainteresowalbym sie epoxem na nforce2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DO JASNEJ CIASNEJ POWIEM TO JESZCZE RAZ I MAM NADZIEJE ZE OSTATNI!!!

MSI KT3ULTRA(NIE 2) MA TEZ DZIELNIK 1/5!!!!!BYLO TEGO JUZ OD ZARABANIA!!!NA AMERYKANSKIM FORUM GOSTEK SPRAWDZAL OSCYLOSKOPEM I JAKIMS PROFESJONALNYM PROGRAM I WSZYSTKO WSKAZYWALO NA TO ZE JEST 1/5.

A TAK OGOLNIE TO JEST KILKU LUDZI NA FORUM KTORZY MAJA STARA KT3ULTRA I JADA NA FSB 166 BEZ ZADNEGO PROBLEMU JA SAM MOGE JECHAC NA 6X166 ALE MUSZE MIEC WIATRAKI NA 12v ZEBY SCHLODZIC PAMIECI BO MAM GOWNIANE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci mam kingstony 333 na kościach kingstona więc są dobre :) , zasilacz codgene 300 wystarczy ( ale nie wiem na jak długo ), co do fsb 166 to przy 9, 10 i 10.5 przechodzi ładowanie biosu ale potem win xp sie wiesza, pojawia się przyciemniony ekran i tyle :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI KT3ULTRA(NIE 2) MA TEZ DZIELNIK 1/5!!!!!BYLO TEGO JUZ OD ZARABANIA!!!NA AMERYKANSKIM FORUM GOSTEK SPRAWDZAL OSCYLOSKOPEM I JAKIMS PROFESJONALNYM PROGRAM I WSZYSTKO WSKAZYWALO NA TO ZE JEST 1/5.

A TAK OGOLNIE TO JEST KILKU LUDZI NA FORUM KTORZY MAJA STARA KT3ULTRA I JADA NA FSB 166 BEZ ZADNEGO PROBLEMU JA SAM MOGE JECHAC NA 6X166 ALE MUSZE MIEC WIATRAKI NA 12v ZEBY SCHLODZIC PAMIECI BO MAM GOWNIANE!!

jasne, niektorzy to sie chyba nigdy nie naucza i beda pisac ze kt3 ultra nie ma dzielnika 1/5 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne, niektorzy to sie chyba nigdy nie naucza i beda pisac ze kt3 ultra nie ma dzielnika 1/5 :twisted:

DLATEGO TRZA ICH USWIADAMIAC :P MAM NADZIEJE ZE PORAZ OSTATNI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktorys z uzytkownikow MSI Kt3 ultra 2 i XP 0.13u zwiekszyl napiecie na tej plycie i do ilu mozna ma maxa ( nie interesuje mnie durony czy palomino tylko konkretnie T'bredy)

msi podaje max o 0,15V wiecej niz ustawienia defaultowe proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, bawiłem troszkę i bootuje się przy 166, fsb, windows nawet cały się ładuje, był problem, gdy daj fsb na 166, to fsb pamięci idzie na hclk (czy jakoś tak) na +33 czli 400 :) , nie da się tego zmienić, tylko to jest w opcji przy tym fsb, gdy daje 165 to są już trzy spd, hclk, hclk + 33, więc daje hclk, i działa, w sissandra 2003 pokazuje agp na 66 i reszta standart, więc dzielnik 1/5 jest, ale te fsb działają tylko przy mnożniku 10, przy większym nie idzie :( , vcore jest na 1,6 więcej nie ma, przy 10x165 i 166 gdy daje demo quake 3, się wiesz, działa tylko win jak się nic nie robi, 3dmark też zwisy :( , skoro mobo jest good, to teraz nie wiem czy to wina proca ( akurat ten mój model jest taki cieńki ), czy też zasilacz codgene 300 ( zauważyłem że gdy jest 165, 166 fsb to napięcie - 12V jest poniżej 12, jest 11,93 czy coś takiego ), sorx że tak męcze ale chciałem mieć proca na 166x10,5 a tu narazie 136x12,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, sorx że tak męcze ale chciałem mieć proca na 166x10,5 a tu narazie 136x12,5

eh znam ten bol :(

tez chcialem miec proca na takich ustawieniach ale max stabilnie to 10,5x165 i dlatego zmienilem zasilanie z codeena na chiefteca 360W, napiecia podskoczyly ale Vcore nadal ma wahania takze wine upatruje albo w procku albo w plycie (2 fazowe zasilanie) i jedna rada dla ciebie zeby miec fsb 166 i pamieci na hclk to musisz najpierw ustawic pamieci na hclk a dopiero potem fsb na 166 i nie wracac juz do ustawien pamieci opuscic bios (F10) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, thx Rosio, właśnie szukałem zasialczy i ten chieftec 360W, jest całkiem całkiem :D , co do tych ustwień pamięci to msi chyba coś schrzaniła z ustawieniami fsb, mogli dać tak jak z cpu co 1 mhz do 220 ręcznie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno  :) , to będzie chyba ostatnie pytanie  :wink: , ile dałeś za chieftec, chyba się na niego skuszę, albo wymienię całą obudowe codgene  :twisted:

kupilem cala obudowe Chiefteca DA 01 BD i wyniosla mnie 409 pln netto bo wzialem na szefa firme bo tak to kosztuje 499 brutto :) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...