Skocz do zawartości
marxowo

Logi X530 Kontra Creative T6060

Rekomendowane odpowiedzi

no to zdam Wam teraz relacje z walki jaka stoczylem po ostatnim zakupie zestawu 5.1. koszmar nie powiem :( a wiec zaczelo sie od zakupu T6060. po powrocie do domku stwierdzilem ze wogolnie nie dzilaja (okazalo sie ze kopniety SUB - zdarza sie..). bez problemu wymienilem. przychdoze do domu, podlaczam i gra. po jakims czasie stwierdzilem, ze dziwne piski wydobywaja sie szczegolnie z centrala (ogolnie z niego wychodza jakies dziwne pierdniecia i przeglosy z subwoofera !!) ale z prawej i lewej przod tez sa slyszalne. podlaczalem pod rozne dzwiekowki, pod inny komputer efekt - jest to samo. efekt szczegolnie slyszalny przy zmianach barwy dziwieku a jeszcze bardziej przy naglym wylaczniu muzyki (np: wylacznie winampa i zanikajace kilku sekundowe lub dluzsze piiiiiiiiiiiiiii lub tego typu) wszelakie ustawienia jakie tylko mialem dostepne sprawdzielm (karta LIVE 5,1 digital <przekiewonie niskich tonow i wszystko co sie dalo> i zintegrowana AC`97) efekt byl zawszse ten sam...pisk polaczony ze swistem, ciezko to opisac ale cos w tym stylu. jako ze na NIEPROSZONE wysokie czestotliwosci jestem uczulony nie moglem sie z tym pogodzic w zaden sposob :( wymieniili mi zestaw na calkiem nowy. przyszedlem do domu i co? i efekt IDENTYCZNY :( poprstu przypadlosc glosnikow. mi to bardzo przeszkadza, moze innym mniej. jdynym z wytlumaczen moze byc brak odpowideniego ekranowania (albo wogole brak?!) a ja mam sporo roznych kabli i maly pokoj... no coz przeprowadzic sie dla glosnikow nie moge wiec dobilo mnie to. udalo mi sie wreszcie je wymienic na logi X530 (swoja droga dzieki za cierpliwosc ludzi z PROLINE - L-ca :) ) no i co sie okazalo...okazalo sie, ze te glosniki jak najbardziej spelniaja moje oczekiwania. nie ma wogole tego efektu. na minus - x530 to oczywiscie brak pilota i regulacja basow na subie-ale dla mnie to pryszcz jak mam cisze w glsonikach (kiedy tego chce). i ekranowanie jest naprawde pozadne wiec moze to wlasnie to jest efektem tych bledow w t6060 i jego braku w x530. uzywanie komorki przy nich nie powoduje dzwieku "nalotu mysliwcow" tak jak to mialo miejsce w T6060!!! - nawet w starutkich samsungacgh sms5100 nie mialem problemow z komorka i zakloceniami- tu mnie creatice zszokowal. moze faktycznie troszke brakuje srednich tonow w logach ale naprawde!! jestem w 100% zdecydowany na to ze X530 sa lepszym wyborem (to nie jest sprzet za 5000 wiec jakichs wad mozna sie spodziwac). jestem wreszcie zadowolony i po raz kolejny stweirdzam ze LOGITECH to naprawde konkretna firma (mam kierownice, wspaniala klawiature i teraz glsoniki i na nic nie narzekam)a i wazna sprawa - logi maja odstep sygnalu do szumu 96 db a t6060 80! zaufajcie mi to jest naprawde sporo roznica i naprawde jest odczuwalna!!!!

mam nadzieje ze do czegos sie moj tekst przyda :)

pozdrawiam

Edytowane przez marxowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od ponad tygodnia mam logitechy X-530

dodam ze to moje pierwsze glosnkiki komputerowe

i powiem : Ttotala zalamka !!! plaski dzwiek i zero czystych sopranow

ogolnie malo sopranow ,zeby je uslyszec musialem do Winamp doladowac plugin z drugim EQ ! !

ale wtedy czasami wchodza takie znieksztalcenia ze sluchanie muzy staje sie koszmarem

jak tak brzmi srednia klasa dla PC to ja wole dobre tanie sluchawki za 90zeta

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od ponad tygodnia mam logitechy X-530

dodam ze to moje pierwsze glosnkiki komputerowe

i powiem : Ttotala zalamka !!! plaski dzwiek i zero czystych sopranow

ogolnie malo sopranow ,zeby je uslyszec musialem do Winamp doladowac plugin z drugim EQ ! !

ale wtedy czasami wchodza takie znieksztalcenia ze sluchanie muzy staje sie koszmarem

jak tak brzmi srednia klasa dla PC to ja wole dobre tanie sluchawki za 90zeta

wiesz;] ale biorac pod uwage twoja sygnaturke, odrazu wiedzialem ze takie za 270zł pierdziawki nie beda ci lezaly....bylo atakowac z5500;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz;] ale biorac pod uwage twoja sygnaturke, odrazu wiedzialem ze takie za 270zł pierdziawki nie beda ci lezaly....bylo atakowac z5500;]

Dokładnie

ew. pozostają : http://www.allegro.pl/item96995268_klipsch...as_nowe_gw.html - jeśli te Ci nie podejdą to pozostają monitory studyjne ( ale to już będzie trochę drożej )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak chodzi o T6060 to wiadomo, ze jak inne warunki maja, bez zaklocen ka1bli itd (ciagle sie czepiam ekranowania)to moze byc slodko. ale faktem jest ze szumia o wiele bardziej (bardzo dokladnie sprawdzalem i te i te) no i pasmo przenoszenia...w logach powyzej 16khz spokojnie slychac w T6060 zauwazylem ze o wiele bardzoej "ochoczo" obcinaja wysokie..na samym dole jest podobnie. pasmo logi maja szersze, ale moge sie zgodzic, ze sam subwoofer w T6060 jest troszke lepszy i bardziej dynamiczny. jednak wiadomo, ze u mnie przewazyly te piski, trzaski wiec jesli to wezme pod uwage to....samo sie nasuwa. ale jesli ktos tego nei bedzie mial to sprawa oczywiscie otwarta i zdania napewno bardzo podzielone. poprstu mialem w sumie 3 zestawy T6060 wiec sami weicie ze mozna sie po czyms takim zniechecic a logi mnie nie zawidoly i graja bardzo przyjemnie - i jednak czepie sie, ze chyba przyjeemniej niz T6060 nawet jesli wyeliminuje te "dziwne dzwieki" :) (no oczywiscie odpowiednai regulacja w sterach badz w playerze podnosi walory odsluchu na jakichkolwiek glosnikach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak chodzi o T6060 to wiadomo, ze jak inne warunki maja, bez zaklocen ka1bli itd (ciagle sie czepiam ekranowania)to moze byc slodko. ale faktem jest ze szumia o wiele bardziej (bardzo dokladnie sprawdzalem i te i te) no i pasmo przenoszenia...w logach powyzej 16khz spokojnie slychac w T6060 zauwazylem ze o wiele bardzoej "ochoczo" obcinaja wysokie..na samym dole jest podobnie. pasmo logi maja szersze, ale moge sie zgodzic, ze sam subwoofer w T6060 jest troszke lepszy i bardziej dynamiczny. jednak wiadomo, ze u mnie przewazyly te piski, trzaski wiec jesli to wezme pod uwage to....samo sie nasuwa. ale jesli ktos tego nei bedzie mial to sprawa oczywiscie otwarta i zdania napewno bardzo podzielone. poprstu mialem w sumie 3 zestawy T6060 wiec sami weicie ze mozna sie po czyms takim zniechecic a logi mnie nie zawidoly i graja bardzo przyjemnie - i jednak czepie sie, ze chyba przyjeemniej niz T6060 nawet jesli wyeliminuje te "dziwne dzwieki" :) (no oczywiscie odpowiednai regulacja w sterach badz w playerze podnosi walory odsluchu na jakichkolwiek glosnikach)

Miałeś pecha. Ja mam moje creativy 5.1. (inspire) od 3 lat i grają bez pisków pierdzenia itp. Mają ładny bas, który nie maskuje reszty. Jedną rzecz konstrukcyjnie prostą maja Logi do d... mianowicie kable są rozdzielane przez przedni głośnik, więc jakiekolwiek przedłużanie kabli jest utrudnione. W creatiwach karte podłączasz do suba i z suba chinche idą do głośniczków, tzn normalnie, tak jak ma być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam creativy T3030 więc takie prawie T6060, i powiem że pieknie grają, czysty i głęboki bas i mysle że w T6060 jest to samo więc ogooolnie T3030/T6060 sa chyba niezłe jak na swoją cene :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie, jeśli chodzi o głośniki komputerowe, to nigdy nie będą to potężne kolumny do słuchania muzyki i nawet Z5500, nie zaspakajają po dłuższym słuchaniu, fakt jest w miare czysto, ale satelitki przydały by się jednak generować niższe częstotliwości- czyli większy ich zakres, jestem za wprowadzeniem kilkudrożności w innych zestawach z satelitami, bądź usprawnieniem ich by generowały inne zakresy częstości, co do woofera w Z5500, uważam akurat to za dobry w miare sprzęcik, bo niezamknięty, jednokomorowy daje inny efekt niż zamknięty dajmy na to dwukomorowy, jeśli zaś chodzi o porównanie Creative t6060 do x530- biorę te drugie, są bardziej udziwnione, ale grają zdecydowanie spokojniej- zbytnio nie generując większych zniekształceń, Creative w tym temacie się nie może pochwalić, przerost formy nad treścią...jeżeli chodzi o muzykę, to żaden z tych zestawów nie nadaje się zbytnio do jej odsluchu- choć mi Z5500 nie przeszkadza zbytnio jeżeli chodzi o grę, MONITORY- dla mnie to jest nie do przyjęcia, bo dźwięk płaski, ucięty pozbawiony wodotrysków, przy każdego rodzaju muzyce- szczególnie klasycznej, jest nie do przyjęcia!!! pozostaje więc wybór następujący, dobry wzmacniac- podkraszony + 2 porządne kolumny głośnikowe+ ewentualnie subwoofer generujący najniższe partie dzwięku+ dobre tweetery, najlepiej osobno, usadowione jak najwyżej od słuchacza, przy takim pełnym paśmie dzwięku każda muzyka, będzie brzmiała jak trzeba!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie, jeśli chodzi o głośniki komputerowe, to nigdy nie będą to potężne kolumny do słuchania muzyki i nawet Z5500, nie zaspakajają po dłuższym słuchaniu, fakt jest w miare czysto, ale satelitki przydały by się jednak generować niższe częstotliwości- czyli większy ich zakres, jestem za wprowadzeniem kilkudrożności w innych zestawach z satelitami, bądź usprawnieniem ich by generowały inne zakresy częstości, co do woofera w Z5500, uważam akurat to za dobry w miare sprzęcik, bo niezamknięty, jednokomorowy daje inny efekt niż zamknięty dajmy na to dwukomorowy, jeśli zaś chodzi o porównanie Creative t6060 do x530- biorę te drugie, są bardziej udziwnione, ale grają zdecydowanie spokojniej- zbytnio nie generując większych zniekształceń, Creative w tym temacie się nie może pochwalić, przerost formy nad treścią...jeżeli chodzi o muzykę, to żaden z tych zestawów nie nadaje się zbytnio do jej odsluchu- choć mi Z5500 nie przeszkadza zbytnio jeżeli chodzi o grę, MONITORY- dla mnie to jest nie do przyjęcia, bo dźwięk płaski, ucięty pozbawiony wodotrysków, przy każdego rodzaju muzyce- szczególnie klasycznej, jest nie do przyjęcia!!! pozostaje więc wybór następujący, dobry wzmacniac- podkraszony + 2 porządne kolumny głośnikowe+ ewentualnie subwoofer generujący najniższe partie dzwięku+ dobre tweetery, najlepiej osobno, usadowione jak najwyżej od słuchacza, przy takim pełnym paśmie dzwięku każda muzyka, będzie brzmiała jak trzeba!!!

To co zaznaczyłem to jedna z większych bredni jakie słyszałem ( bez obrazy ). Jakoś B&W nautilus mają typowo monitorowe brzmienie ( ~25hz-~20khz +- 0,5 dB !!!! ) i jakoś się idealnie nadają do słuchania klasyki ( i reszty gatunków). Myślę że nie słyszałeś nigdy lepszych monitorów.

cyt: "dobre tweetery, najlepiej osobno, usadowione jak najwyżej od słuchacza" - nie ! Jeśli dasz wysoko tweetery to będziesz miał m. in. ich tłumienie bo wysokie częstotliwości są bardziej kierunkowe niż niskie. Generalnie wiele zależy od budowy kolumny , część jest optymalizowana do odsłuchu na wysokości gł. wysokotonowych a część na wysokości pomiędzy HF a LF.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tak, wszystko się może i zgadza, ale ja piszę o sprzęcie do słuchania muzyki

-To co zaznaczyłem to jedna z większych bredni jakie słyszałem ( bez obrazy ). Jakoś B&W nautilus mają typowo monitorowe brzmienie ( ~25hz-~20khz +- 0,5 dB !!!! ) i jakoś się idealnie nadają do słuchania klasyki ( i reszty gatunków). Myślę że nie słyszałeś nigdy lepszych monitorów.

a kogo stać na nautiliusy?? i od 25hz do 20 khz to nie jest typowe brzmienie monitorów, przynajmniej tych dostępnych dla zwykłych użytkowników, więc nie monitory a zwykłe kolumny i wzmacniacz, po następne, dzwięki wysokich częstości są zwykle ukierunkowane, ale istnieją moduły, miałem okazję widzieć trójdrożne zestawy wysokotonowe, przeznaczone specjalnie do podłączenia wielogłośnikowego zestawu grającego, EXE za krótko żyjesz widać, dorośnij, poczytaj troszkę to będziesz więcej wiedział, na początek polecam www.google.pl, Kyle jesteś zatwardziałym zwolennikiem monitorów, zauważyłem, że prawie w każdym dziale je komuś polecasz jako najlepsze rozwiązanie, a ja właśnie piszę o tym, że istnieją jeszcze inne równie dobre rozwiązania i tyle!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi już nawet o typowe monitory ( polecam je dla tych którzy chcą tanio i nie robią dyskotek a chcą mieć detaliczne brzmienie) ale o w miarę liniowe kolumny - oferta B&W - nawet takie serii 300 mają +- 3 dB czyli całkiem liniowo ... , Wharfedale się poprawiło w serii 9 itd. Ale jeśli chodzi o głośniki do komputera to aktywne monitory są najbardziej tanim i audiofilskim rozwiązaniem o niezrównanej przestrzeni, dokładności i jakości brzmienia .... choć faktycznie laik może woleć wielkie DUB DUB z suba i tsy tsy z satelitek ...

ps. bynamniej mam na myśli Ciebie pisząc " laik może ... " tylko ogół ludzi którzy tak naprawdę nie zwracają uwagi na jakość, wierność zestawu ....

Generalnie radzę : kupujcie pod swoje wymagania - jeśli naprawdę chcesz jakości, wierności to monitory 2.0 , jeśli efekciarstwo to jakiś zestaw 2.1 lub 5.1

ps. nie wszystkie monitory nadają się do przyjemnego słuchania muzyki .... tak samo jak nie wszystkie zestawy dla mniej wymagających czyli 5.1 i 2.1

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie Kyle, zobacz co napisałem na górze, Z5500 nie nada się zbytnio do słuchania muzyki, w obojętnie którym trybie, czy stereo czy też music, jednakże mi ten dźwięk odpowiada, bo brzmi ciekawie i zupełnie inaczej aniżeli bylem do tej pory do tego przyzwyczajony, a miałem przedtem sony mhc w555...ps. tanie zestawy 2.1 są robione właśnie w ten sposób by swoim basem i w miarę ciekawą linią brzmieniową przekonać do siebie przyszłych odbiorców.

ps. bynajmniej nie obrażam się nawet o to jakbyś pomyślał o mnie że jestem laikiem, bo jak wiesz mylić się jest rzeczą ludzką, ale trwać w błędzie to już czysta głupota, pozdrowionka:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc ;)))

Postanowilem wymienic swoje sedziwe glosniki (dwa, zwykle, kupione 6 lat temu, nawet nie wiem jaka maja moc - pewnie cholernie mala). Ogolne zastosowanie: muzyka, filmy, gry. Nie wymagam super czystego dzwieku. Byle bylo lepiej niz na tej mojej staroci.

W zwiazku z tym mam kilka pytan. Moj fundusz wynosi 250-300 zl.

Brac 2.1, bo nie ma sensu pchac sie w 5.1 za taka cene (=nic 'porzadnego' nie dostane i tylko sie zawiode)? Z zestawow 5.1 zainteresowaly mnie wlasnie Logitechy X-530 i Creativy 6060 - oba sa w podobnej cenie (Creativy paredziesiat zlotych drozsze).

Czy moja zintegrowana karta muzyczna (niby '7.1 Channel Audio - AC'97 w wersji 2.3') bedzie w stanie wykorzystac wszystkie glosniki i nie bedzie sprawiala problemow ?

Powtorze - nie mam wygorowanych wymagan, chce tylko zeby gralo lepiej niz to co mam, troche dzwieku przestrzennego i basu tez nie zaszkodzi :)))

Czy jest duza roznica miedzy x-530 i 6060 - z tego co wyczytalem powyzej wychodzi na to , ze opinie sa podzielone. Jesli nie, to wzialbym te pierwsze - sa tansze i z wygladu bardziej mnie przekonuja ;)

A moze kupic cos 2.1 - tylko co, bo tu juz kompletnie nie mam pojecia? (ale wtedy nici z przestrzennego..)

Pozdro (:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie wybrał bym dobre 2.0 np. Creative M80 lub Creative Gigaworks T20 radzę Tobie 2.0 bo nie jesteś jeszcze "zepsuty" zamulonym brzmieniem tanich zestawów 2.1 lub 5.1 które nie nadają się do muzyki, a w filmach i grach dźwięk jest dość nieczytelny - na tanich 5.1 ( miałem wszystko od 2.0 do 5.1 ) . Ale zestawy z subem dość mocno sieją bas ( zniekształcony co prawda ) .

ps. to są na tyle dobre zestawy ( te podane ) że wypadało by mieć jakąś razsądną kartę dźwiękową np. Audigy .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi