Skocz do zawartości
Piachu

Jak więc zupgradeować BIOS płyty ECS K7S6A ?

Rekomendowane odpowiedzi

Na płytce CD jest jakiś program AWARD flash czy coś takiego. Jego użyć ? Na stronce ECS znalazłem do tej płyty jakieś upgrady, tylko napisali, żeby na płycie głównej zobaczyć wersję BIOS i użyć nowszej upgrade do wersji nowszej niż ta aktualna. Oczywiście proces może się nie powieść i płyta może przestać działać. Jak często w praktyce coś takiego się zdarza ? Jakie "środki ostrożności" powinienem zachować ? A może ktoś poda całą procedurę upgrade'u ?

Poza tym dziękuję za natychmiastową odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz przygotować sobie dyskietkę z tzw. czysytm DOS-em. Można ją utworzyć za pomocą W98 ale ja polecam ten plik DOS . Flash-owałem za pomocą Dr.DOS-a wielokrotnie bez problemu. Jak utworzysz tę dyskietką boot-ującą to wrzuć tam jeszcze plik

awdflash.exe z płytki CD od płyty lub ściągnij z net-u nowszy oraz plik z BIOS-em ściągnięty z ECS. Ustaw w BIOS-ie bootowanie z dyskietki. Ja ci się komp odpali to piszesz w a:/ awdflash.exe xxxx.bin gdzie xxx.bin to nazwa pliku z biosem. awdflash sprawdzi prawidłowość nowego biosu i wgra nowy. Aha możesz jeszcze zrzucić stary na dyskietkę (na wszelki wypadek). Komp się uruchamia ponownie po flashowaniu , wchodzisz do BIOS-u , ustawiasz wszystko na default , wychodzisz robisz restart wchodzisz do BIOS-u i ustawiasz juz wszystko wg. własnych upodobań. Mam nadzieję , że jasno napisałem. Aha i módl się żeby w czasie flash-owania nie wyłaczyli ci prądu.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie. Będę musiał stację dysków od kumpla wziąźć, bo swojej nie mam ;)

Nie bedziesz musial :)

Zgraj tego awdflasha i plik z biosem na C: (czyli luzem na dysk), ustaw sobie w biosie botowanie z CD-ROM albo wybierz te opcje w trakcie uruchamiania sie kompa, odpal system z bootowalnego CD-ROMU, np z instalki windows 98 czy ME, wybierz uruchamianie z CD-ROM, potem normalnie przejdz na C: i dalej jechal jak wg wskazowek kolegi

U mnie dziala bez pudla, ale jak masz Win XP to moze byc gorzej 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hihihih, CD-ROM też od kumpla wezmę :) Za to na razie mam czyściutki twardy dysk. Pod Win98 u kumpla zrobiłem sobie partycję C, którą sformatowałem na FAT32 z włączoną opcją kopiowania plików systemowych. System startuje z niej i pojawia się prompt. Poza tym nie ma na niej nic !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi