Piachu Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Na płytce CD jest jakiś program AWARD flash czy coś takiego. Jego użyć ? Na stronce ECS znalazłem do tej płyty jakieś upgrady, tylko napisali, żeby na płycie głównej zobaczyć wersję BIOS i użyć nowszej upgrade do wersji nowszej niż ta aktualna. Oczywiście proces może się nie powieść i płyta może przestać działać. Jak często w praktyce coś takiego się zdarza ? Jakie "środki ostrożności" powinienem zachować ? A może ktoś poda całą procedurę upgrade'u ? Poza tym dziękuję za natychmiastową odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Musisz przygotować sobie dyskietkę z tzw. czysytm DOS-em. Można ją utworzyć za pomocą W98 ale ja polecam ten plik DOS . Flash-owałem za pomocą Dr.DOS-a wielokrotnie bez problemu. Jak utworzysz tę dyskietką boot-ującą to wrzuć tam jeszcze plik awdflash.exe z płytki CD od płyty lub ściągnij z net-u nowszy oraz plik z BIOS-em ściągnięty z ECS. Ustaw w BIOS-ie bootowanie z dyskietki. Ja ci się komp odpali to piszesz w a:/ awdflash.exe xxxx.bin gdzie xxx.bin to nazwa pliku z biosem. awdflash sprawdzi prawidłowość nowego biosu i wgra nowy. Aha możesz jeszcze zrzucić stary na dyskietkę (na wszelki wypadek). Komp się uruchamia ponownie po flashowaniu , wchodzisz do BIOS-u , ustawiasz wszystko na default , wychodzisz robisz restart wchodzisz do BIOS-u i ustawiasz juz wszystko wg. własnych upodobań. Mam nadzieję , że jasno napisałem. Aha i módl się żeby w czasie flash-owania nie wyłaczyli ci prądu.... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piachu Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Świetnie. Będę musiał stację dysków od kumpla wziąźć, bo swojej nie mam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Świetnie. Będę musiał stację dysków od kumpla wziąźć, bo swojej nie mam ;) Nie bedziesz musial :) Zgraj tego awdflasha i plik z biosem na C: (czyli luzem na dysk), ustaw sobie w biosie botowanie z CD-ROM albo wybierz te opcje w trakcie uruchamiania sie kompa, odpal system z bootowalnego CD-ROMU, np z instalki windows 98 czy ME, wybierz uruchamianie z CD-ROM, potem normalnie przejdz na C: i dalej jechal jak wg wskazowek kolegi U mnie dziala bez pudla, ale jak masz Win XP to moze byc gorzej 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piachu Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Hihihih, CD-ROM też od kumpla wezmę :) Za to na razie mam czyściutki twardy dysk. Pod Win98 u kumpla zrobiłem sobie partycję C, którą sformatowałem na FAT32 z włączoną opcją kopiowania plików systemowych. System startuje z niej i pojawia się prompt. Poza tym nie ma na niej nic ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 No to wiecej Ci do szczescia nie potrzeba! Uruchamiaj z twardziela i powodzenia! B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piachu Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Nie-dziękuję żeby nie zapeszyś. Świetny serwis !!! Gdzie mogę na niego zagłosować ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 A tak przy okazji to k7s6a ma chyba bios AMI a nie Award. Sprawdz bo nie jestem na 100% pewien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...