Skocz do zawartości
Tical

Problem Z Dyskiem, Chs Zamiast Lba I Nie Tylko!

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

Poczytalem troche o tym problemie juz, ale nie znalazlem jeszcze odpowiedzi na jedno pytanie...

Zacznijmy od poczatku, kolega kupil sobie nowy WD 160GB 8MB Ata100, podlaczylem go do siebie, zrobilem 2 partycje PM8.0, sformatowalem na NTFS, wszystko bez problemu, dysk pracowal w systemie ok, ale w biosie widzi go jako CHS, powinno byc LBA, dlaczego tak jest, to po 1.

Po 2. kiedy probuje zainstalowac na nim XP z plyty, startuje, instalator sie tam konfiguruje itd. i kiedy przychodzi do momentu wybrania na jakim dysku zainstalowac system to wywala, ze nie ma zadnych partycji utworzonych i ze jest 131072MB nieprzydzielonego miejsca, wiec o co chodzi? W systemie partycje sa i dysk dziala, 2 partycje sprawdzone, pracuja poprawnie (dysk widziany jak 153GB, partycja C 5GB reszta na D).

Teraz, zeby tego bylo malo to ok, niby partycje sa niby ich nie ma, wiec tworze przed instalacja te partycje od nowa (tylko, ze teraz mam do wykorzystania tylko 131072MB), po utworzeniu instalator idzie dalej, kopiuje sobie potrzebne pliki, restart kompa i bum, partycje znikaja, instalator startuje od nowa, partycji brak, trzeba tworzyc na nowo. O co chodzi?

Dodam, ze dysk w biosie widziany jest jako CHS, kiedy mu wymuszam LBA (chodzi na Auto) to podczas proby ladowania systemu wywala "Blad odczytu dysku".

Dysk ma kilka dni, kolega bedzie go reklamowal w tygodniu albo w nastepnym, chyba ze moge jeszcze cos zrobic?

.peace.

No od rana nikt mi nie odpowiedzial? hej, liczylem na Wasza pomoc.

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci napiszę że wszystko już było na tym forum opisywane to uwierzysz? Nie?!?

A jednak!

Hohoho, na codzien korzystam z neta w pracy, w domu mam modem i wogole nie wchodze, a w pracy niestety nie mam czasu czytac dzisiatki stron z 30postami na strone byz znalezc kilka zdan co i jak, wiec zwracam sie do Was, a skoro to problem wklejenia chociaz linka to sorry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi