Skocz do zawartości
Piachu

Coppershim i Athlon XP 1700+

Rekomendowane odpowiedzi

Wcześniej dzisiejszego dnia pisałem o problemach z wykrywaniem procka przez moją płytę. Teraz przeczytałem na tym serwisie o coppershimach. Mój procek z tego co pamiętam miał rdzeń na wierzchu, nie było na nim nawet oznaczenia co to jest. Rdzeń był jednolitego ciemnego koloru. Do wentylatora dołączony był silikon, którym posmarowałem rdzeń i na przytwierdzony do płyty procesor założyłem wentylator. Mam nadzieję, że czegoś nie zwaliłem. Proszę o opinie i sugestie w nawiązaniu do niewykrywania procesora przez płytę główną. Ile taki procek może wytrzymać bez coppershima ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile taki procek może wytrzymać bez coppershima ?

Ile czego? ;) Kilogramow nacisku? Stopni temperatury? Paskali cisnienia powietrza? :lol: Jezeli procesor ma gumowe klocuszki a radiator ma dobre (tj. silne ale elastyczne) zapiecie uniemozliwiajace chybotanie sie konstrukcji podczas zakladania to rdzen napewno wytrzyma nacisk (z reszta moim prywatnym zdaniem copper shim nic nie daje w nowych Athlonach, to mialo sens gdy procesory mialy ceramiczne obudowy, te organiczne i tak sie nie nagrzewaja... sam zrezygnowalem z tego bajeru...) a temperatura powinna byc w okolicach 50 st. C.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....................... (z reszta moim prywatnym zdaniem copper shim nic nie daje w nowych Athlonach, to mialo sens gdy procesory mialy ceramiczne obudowy, te organiczne i tak sie nie nagrzewaja... sam zrezygnowalem z tego bajeru...) a temperatura powinna byc w okolicach 50 st. C.

Pozdr...

Herezje kolego szerzycie 8O

Przeciez CopperShim nie sluzy do poprawy odprowadzania ciepla, a do ochrony jadra przed nieumyslnym ukruszeniem w wyniku przekrzywienia coolera podczas zakladania/sciagania.

Po co ryzykowac jezeli jego koszt jest pryszczem przy cenie samego proca.

BTW

Jezeli zalozy sie go w ta strona w ktora sie powinno , zeby nie nakrywal/zwieral zadnego z mostkow, to nie bedzie mial wplywu na jego dzialanie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spavatch Skoro zrezygnowałeś z cs to chyba lubisz życie na krawędzi (proca :lol:) albo nie sciągasz wiatraka, taka <span style="color:red;">[ciach!]</span>iana płytka a ile problemów zaoszczędza i tak jak wyżej kolega napisał nie służy odprowadzaniu ciepła :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...