Santi Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam. Do zalozenia tematu sklonilo mnie zainteresowanie modelami 19" monitorow LCD. Ostatnio panoramy 19" LCD sa coraz czesciej kupowane przez uzytkownikow, sam gdybym zmienial monitor pewnie bylaby to panorama :) Ale do rzeczy. Nigdzie nie mozna znalezc testow porownawczych wydajnosci kart graficznych w grach w ktorych jest zastosowana rozdzielczosc 1440x900. Coraz wiecej gier ma funkcje "widescreen" i ciekawi mnie porowanie tej rozdzialki do tej ze "zwyklego" 19" LCD (1280x1024). Teoretycznie powinna ona byc podobna (obydwie rozdzielczoscie maja podobna liczbe pikseli), ale niekoniecznie musi byc tak w praktyce. Obraz wyswietlany w trybie "widescreen" rozni sie nieznacznie od tego na zwyklych monitorach 5:4. Jak wiec jest w praktyce? Zapraszam do dyskusji. PS. Uznalem, ze najwlasciwszym miejscem dla utworzenia tego tematu jest dzial Karty Graficzne. Bralem pod uwage jeszcze dzial Monitory i Gry. Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 W 1440x900 gram na lapku, a w 1280x1024 na desktopie także mam jakieś porównanie ;) Jedyna różnica jaka jest między tymi trybami jeśli chodzi o obciążenia vga, to fakt, że 1280x1024 to jednak trochę wyższa rozdz. niż 1440x900. Tryb widescreen nie ma tu nic do gadania, nie przysparza on karcie, ani współczesnym grom, żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 W 1440x900 gram na lapku, a w 1280x1024 na desktopie także mam jakieś porównanie ;) Jedyna różnica jaka jest między tymi trybami jeśli chodzi o obciążenia vga, to fakt, że 1280x1024 to jednak trochę wyższa rozdz. niż 1440x900. Tryb widescreen nie ma tu nic do gadania, nie przysparza on karcie, ani współczesnym grom, żadnych problemów. A mozesz dac screen'y w tych dwoch rozdzielczosciach z tej samej lokacji gry, ktora obsluguje widescreen? Chodzi mi o porownanie obszaru, ktory widzimy i na jakiej zasadzie jest on zrobiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 A mozesz dac screen'y w tych dwoch rozdzielczosciach z tej samej lokacji gry, ktora obsluguje widescreen? Chodzi mi o porownanie obszaru, ktory widzimy i na jakiej zasadzie jest on zrobiony.a z tym to roznie bywa, sa gry, ktore bardzo ladnie zwiekszaja FOV (np. FEAR,TR:L,SW:EaW), a inne znowu perfidnie skaluja obraz (np. BfME2 na boki rozciaga, a gore obcina :/). wlasnie pojawil sie patch do X3, ktory zwieksza FOV w trybie wide, i w koncu wyglada to normalnie :) odnosnie gier i trybow wide polecam -> http://www.widescreengamingforum.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Dokładnie, ja równie polecam tą www, można nawet i starsze gry zmusić do działania w trybie panoramicznym. Jedyną grę jaką zainstalowałem na obu komputerach jest GTLegends- widescreen daje nam większy FOV, przekładający się na fakt, że widać prakytcznie cała deskę rozdzielczą, a nie tylko jej wycinek, jak w 1280x1024. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Dokładnie, ja równie polecam tą www, można nawet i starsze gry zmusić do działania w trybie panoramicznym. Jedyną grę jaką zainstalowałem na obu komputerach jest GTLegends- widescreen daje nam większy FOV, przekładający się na fakt, że widać prakytcznie cała deskę rozdzielczą, a nie tylko jej wycinek, jak w 1280x1024.1280x1024 = 1310720 pixeli wiec troche wiecej z tqad roznica w szybkosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 W 1440x900 gram na lapku, a w 1280x1024 na desktopie także mam jakieś porównanie ;) Jedyna różnica jaka jest między tymi trybami jeśli chodzi o obciążenia vga, to fakt, że 1280x1024 to jednak trochę wyższa rozdz. niż 1440x900. Tryb widescreen nie ma tu nic do gadania, nie przysparza on karcie, ani współczesnym grom, żadnych problemów. O tym przecież już wspominałem... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...