axl2000 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Witam, mam A64 3000+ na S939, Venice ale niestety E... Chcialbym go @ do tych 2200Mhz powiedzmy...daje fsb na 222Mhz (dla 2000Mhz), pamięci asynchronicznie, niech sobie pracują 200Mhz, HTT nie tykam (a nawet jak tykam to i tak nic nie zmienia ale o tym dalej), napiecie zostawiam 1,4v i...komputer wstaje ale w windowsie wywala bledy programow itd. Ok podnosze napiecie, dalej to samo...zmieniam HTT, dalej to samo...nic go nie rusza...a jakbym chcial dac FSB z 244Mhz to juz komp wogole nie wstaje nawet na napieciu 1,55v i HTTx3...ktos ma jakis pomysł? Może coś źle robie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) pamieci ustaw na 166 a HT na X3 SB i NB(600) jak tam masz w biosie, wszystkie venice są E z tym że E3 ew E6 ale i tak do 2250 powinien iść nawet do 2400 ( 9*265) Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 yyy... HT= Hyper Transport HTT= "fsb" ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Chyba ze masz taki nie fart ze trafila ci sie go**** sztuka do OC ;[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ur6aN Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Ja też mam jakiś lipny model albo zasilacz musze wymienić, zobaczymy jak będę miał czasu więcej albo zasilacz nowy se kupie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) A wiec ustawilem: HTx3, pamieci na 333Mhz 2-5-3-3 1T, FSB 250 (max bez nowego biosu a nie mam fdd zeby wgrać =P ) i wchodzi do windowsa, zaraz bede robił prime test...tylko teraz mam pytanie, czy powinienem cos gdzies w biosie blokowac by sie nie podnosiły napiecia czy cos? pytam bo w A64 @ jestem zielony jak listek....ruszałem tylko HT, RAM i FSB... to co mi pokazuje: (czemu mi w pamięciach pokazuje 204,5Mhz skoro ustawilem 333Mhz?) Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez Axl2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 A wiec ustawilem: HTx3, pamieci na 333Mhz 2-5-3-3 1T, FSB 250 (max bez nowego biosu a nie mam fdd zeby wgrać =P ) i wchodzi do windowsa, zaraz bede robił prime test...tylko teraz mam pytanie, czy powinienem cos gdzies w biosie blokowac by sie nie podnosiły napiecia czy cos? pytam bo w A64 @ jestem zielony jak listek....ruszałem tylko HT, RAM i FSB... to co mi pokazuje: (czemu mi w pamięciach pokazuje 204,5Mhz skoro ustawilem 333Mhz?) z pamięciami tak ma być, napięć nie blokujesz bo są na domyślnych - powinno na porcku być 1.4 V, jak trafiłeś dobą serię to możesz ręcznie obniżyć napięcie na nim do ok 1,3 V to spadnie ci temperatura na nim ale to musisz wszystko przetestować i wysądować jego możliwości, jak poszedł na 250 i bedzie ok to podejrzewam że 265 też pójdzie - jak zmienisz fsb-htt na procku na wyższe to podniesie się też na pamięciach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 z pamięciami tak ma być, napięć nie blokujesz bo są na domyślnych - powinno na porcku być 1.4 V, jak trafiłeś dobą serię to możesz ręcznie obniżyć napięcie na nim do ok 1,3 V to spadnie ci temperatura na nim ale to musisz wszystko przetestować i wysądować jego możliwości, jak poszedł na 250 i bedzie ok to podejrzewam że 265 też pójdzie - jak zmienisz fsb-htt na procku na wyższe to podniesie się też na pamięciach Co do temperatur to bedzie problem...Soltek HardwareMonitor mi pokazuje skoko 53-60C na procku, dotykam radiatora...chłodny, ide do biosu pokazuje 32-34C więc ok =/ Motherboard monitor pokazuje mi 3 rozne temperatury od 32 poprzed 37 do 38C (3 jakieś sensory) i nie wiem nawet ktory jest od czego =/ A tak czy siak procek jest chłodny cały czas, idzie na napieciu standardowym 1,4v na 2250Mhz...do tego prime 95 torture test obciaza mi procka w 100% tylko na kilka chwil potem mam 10-15% uzycia procesora, nie rozumiem....(pime dalej dziala) kurde sie mialo intela to sie latwo podkrecalo a tu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 polecam Everest Ultimate Edition. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0Flex Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 jesli zostawilesz pamieci na 333 to pamietaj o "poluzowaniu", czyli zwiekszeniu timingow. U mnie chodzi jak w podpisie i tez mam E6 - choc na poczatku mialem zagadke jak to podkrecic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 jesli zostawilesz pamieci na 333 to pamietaj o "poluzowaniu", czyli zwiekszeniu timingow. U mnie chodzi jak w podpisie i tez mam E6 - choc na poczatku mialem zagadke jak to podkrecic :) czemu timingi mam zwiekszyc? hmh a nie powinienem obnizyc? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0Flex Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) czemu timingi mam zwiekszyc? hmh a nie powinienem obnizyc? :P masz teraz 2.5/ 3/ 3/ 6 - prawdopodobnie masz takie same pamieci jak ja. Nie wiem jak u ciebie chodza, ale u mnie na dd400 (442mhz i 2.6v) chodza przy ustawieniu mnoznika na proc na x9 - nie zawsze i nie na kazdej plycie beda tak chodzily z tego co slyszalem. Jesli nadal masz bledy przy takich ustawieniach jak masz default - przestaw pamieci na 3/3/3/7 - ddr 333 i sprawdz czy dalej masz zwisy. Ja "odkrecilem" ostatnio procka na 2250mhz (czyli tak jak ty) i probowalem dac pamieci na 2/3/3/5 - prime mi sie sypal po minucie, SPI liczylo sie tylko raz, za druga proba wywalalo blad (no convergence in sqr5) czy cos takiego. ustawilem pamieci na 2.5/3/3/5 i wszystko smiga. Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez 0Flex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...