Skocz do zawartości
axl2000

Problem Z Podkręceniem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam A64 3000+ na S939, Venice ale niestety E...

Chcialbym go @ do tych 2200Mhz powiedzmy...daje fsb na 222Mhz (dla 2000Mhz), pamięci asynchronicznie, niech sobie pracują 200Mhz, HTT nie tykam (a nawet jak tykam to i tak nic nie zmienia ale o tym dalej), napiecie zostawiam 1,4v i...komputer wstaje ale w windowsie wywala bledy programow itd. Ok podnosze napiecie, dalej to samo...zmieniam HTT, dalej to samo...nic go nie rusza...a jakbym chcial dac FSB z 244Mhz to juz komp wogole nie wstaje nawet na napieciu 1,55v i HTTx3...ktos ma jakis pomysł? Może coś źle robie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci ustaw na 166 a HT na X3 SB i NB(600) jak tam masz w biosie, wszystkie venice są E z tym że E3 ew E6 ale i tak do 2250 powinien iść nawet do 2400 ( 9*265)

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec ustawilem:

HTx3, pamieci na 333Mhz 2-5-3-3 1T, FSB 250 (max bez nowego biosu a nie mam fdd zeby wgrać =P ) i wchodzi do windowsa, zaraz bede robił prime test...tylko teraz mam pytanie, czy powinienem cos gdzies w biosie blokowac by sie nie podnosiły napiecia czy cos? pytam bo w A64 @ jestem zielony jak listek....ruszałem tylko HT, RAM i FSB...

to co mi pokazuje: (czemu mi w pamięciach pokazuje 204,5Mhz skoro ustawilem 333Mhz?)

post-13870-1144767915_thumb.jpg

Edytowane przez Axl2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec ustawilem:

HTx3, pamieci na 333Mhz 2-5-3-3 1T, FSB 250 (max bez nowego biosu a nie mam fdd zeby wgrać =P ) i wchodzi do windowsa, zaraz bede robił prime test...tylko teraz mam pytanie, czy powinienem cos gdzies w biosie blokowac by sie nie podnosiły napiecia czy cos? pytam bo w A64 @ jestem zielony jak listek....ruszałem tylko HT, RAM i FSB...

to co mi pokazuje: (czemu mi w pamięciach pokazuje 204,5Mhz skoro ustawilem 333Mhz?)

z pamięciami tak ma być, napięć nie blokujesz bo są na domyślnych - powinno na porcku być 1.4 V, jak trafiłeś dobą serię to możesz ręcznie obniżyć napięcie na nim do ok 1,3 V to spadnie ci temperatura na nim ale to musisz wszystko przetestować i wysądować jego możliwości, jak poszedł na 250 i bedzie ok to podejrzewam że 265 też pójdzie - jak zmienisz fsb-htt na procku na wyższe to podniesie się też na pamięciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z pamięciami tak ma być, napięć nie blokujesz bo są na domyślnych - powinno na porcku być 1.4 V, jak trafiłeś dobą serię to możesz ręcznie obniżyć napięcie na nim do ok 1,3 V to spadnie ci temperatura na nim ale to musisz wszystko przetestować i wysądować jego możliwości, jak poszedł na 250 i bedzie ok to podejrzewam że 265 też pójdzie - jak zmienisz fsb-htt na procku na wyższe to podniesie się też na pamięciach

Co do temperatur to bedzie problem...Soltek HardwareMonitor mi pokazuje skoko 53-60C na procku, dotykam radiatora...chłodny, ide do biosu pokazuje 32-34C więc ok =/ Motherboard monitor pokazuje mi 3 rozne temperatury od 32 poprzed 37 do 38C (3 jakieś sensory) i nie wiem nawet ktory jest od czego =/ A tak czy siak procek jest chłodny cały czas, idzie na napieciu standardowym 1,4v na 2250Mhz...do tego prime 95 torture test obciaza mi procka w 100% tylko na kilka chwil potem mam 10-15% uzycia procesora, nie rozumiem....(pime dalej dziala) kurde sie mialo intela to sie latwo podkrecalo a tu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli zostawilesz pamieci na 333 to pamietaj o "poluzowaniu", czyli zwiekszeniu timingow.

U mnie chodzi jak w podpisie i tez mam E6 - choc na poczatku mialem zagadke jak to podkrecic :)

czemu timingi mam zwiekszyc? hmh a nie powinienem obnizyc? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu timingi mam zwiekszyc? hmh a nie powinienem obnizyc? :P

masz teraz 2.5/ 3/ 3/ 6 - prawdopodobnie masz takie same pamieci jak ja.

Nie wiem jak u ciebie chodza, ale u mnie na dd400 (442mhz i 2.6v) chodza

przy ustawieniu mnoznika na proc na x9 - nie zawsze i nie na kazdej plycie beda tak chodzily z tego co slyszalem.

Jesli nadal masz bledy przy takich ustawieniach jak masz default - przestaw pamieci na 3/3/3/7 - ddr 333 i sprawdz czy dalej masz zwisy.

Ja "odkrecilem" ostatnio procka na 2250mhz (czyli tak jak ty) i probowalem dac pamieci na 2/3/3/5 - prime mi sie sypal po minucie, SPI liczylo sie tylko raz, za druga proba wywalalo blad (no convergence in sqr5) czy cos takiego.

ustawilem pamieci na 2.5/3/3/5 i wszystko smiga.

Edytowane przez 0Flex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi