sweng Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Witam, właściwie to prawie wcale nie bawiłem się w o/c. Ostatnio tylko zmieniałem sobie chłodzenia na bardziej wydajne i ciche. Ale... po kupnie karty 7800GT procek stał się wąskim gardłem. Mam P4 2.4 Northwood HT (fsb 800) i mam problem :D. Wogóle, to wszyscy znajomi robią takie oczy jak pokazuję im Northwooda 2.4 z HT ;) ale nie to jest problemem. Otóż posiadam płytę Asusa P4GPL-X no i ma ona w sobie taki automatyczny overclocking na 5, 10, 20 i 30%. Ustawiłem na 30% i mode na TURBO (nie mam pojęcia co to daje) i system chodzi. Ale... chciałbym pociągnąć wyżej. To co udało mi się z tego automatycznego ustawienia osiągnąć: Temperatura procesora skoczyła przy stresie z 44 do 48 st. C więc pomyślałem sobie, że da radę i więcej. Niestety jestem za głupi na podkręcanie manualne. Przy tym automatycznym FSB jest ustawione na 260 MHz ale jak przełącze na manualne i ustawię 260 to sprzęt strajkuje, nie odpala się i każe zmienić po boocie bo przeclockowałem. Może mi ktoś powiedzieć co robię nie tak, co robi ten automatyczny o/c w biosie, czego ja nie potrafię ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
po25 Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Witam, właściwie to prawie wcale nie bawiłem się w o/c. Ostatnio tylko zmieniałem sobie chłodzenia na bardziej wydajne Automat ustawia takie duze opoznienia na pamieciach, ze poezja. i tylko dlatego na auto chodzi. Co do plyty to nie radze Ci podkrecac na niej. Plyta nie posiada blokady pci-e/pci. To ze taka opcja wystepuje w biosie niestety nie oznacza, ze takowa blokada wystepuje. Podniesienie fsb podnosi rowniez czestotliwosc pci-e i pci, a to z kolei moze spowodowac uszkodzenie karty graficznej, muzycznej ale co gorsze ma to zwiazek z dmi i sata. Po prostu bardzo szybko mozesz usmazyc sobie dysk. Tez chcialem podkrecic swojego proca, bo wiem ze jego mozliwosci sa duzo wyzsze ale po kilkudniowym buszowaniu w necie bardzo szybko wycofalem sie z tego pomyslu. Ale niestety komp troche podkrecony (tylko @3.3GHz) juz spowodowal uszkodzenie dysku i ten calkowicie posypal sie po niecalych 2 miesiacach. Tak wiec z doswiadczenia juz Ci odradzam oc na tej plycie. Jedyne co przestawilem to timingi pamieci z 2.5 4 4 8 na 2.5 3 3 6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweng Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Co do plyty to nie radze Ci podkrecac na niej. Plyta nie posiada blokady pci-e/pci. To ze taka opcja wystepuje w biosie niestety nie oznacza, ze takowa blokada wystepuje. Podniesienie fsb podnosi rowniez czestotliwosc pci-e i pci, a to z kolei moze spowodowac uszkodzenie karty graficznej, muzycznej ale co gorsze ma to zwiazek z dmi i sata. Hmm, w takim razie już wiem czemu mi wariowała sieciówka na płycie głównej ;) Zmniejszyłem przetaktowanie do 20% i śmiga mi tak już około tygodnia non-stop. Jakiegoś wzrostu temperatury dysków nie zanotowałem. Praca dysków również stabilna. Procek wogóle tego nie odczuł ;) W tej chwili mam 2.9 z kawałkiem. Btw. nie wiem czemu ale AI Booster nie działa z tą płytą mimo iż jest w utility do tej płyty na oficjalnej stronie ASUSA. No i jeszcze jedno pytanie, czy jest jakaś płyta z 478 i PCI-E nadająca się do o/c ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...