d4rk Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam, Posiadam płytę główna ECS KT600-A. Procesor to Barton 2500+ z zablokowanym mnożnikiem, przerobiłem go na mobile z odblokowanym mnożnikiem do 24. I wszystko działa dobrze, tylko ze w Prime95 sypał błędami gdy pracował na 2.2GHz wiec postanowiłem mu zwiększyć napięcie procesora. Tylko ze moja płyta główna nie oferuje takiej funkcji wiec robie to poprzez DrutMod. I teraz zaczynają się problemy, nieważne jakie ustawienia poprzez drutmod zastosuje zawsze pokazuje mi w BIOSie 1,85V (wiem ze biosiowi tez nie ma co wierzyć) Ale to wsumie nie jest moim problemem, testowałem drutmod na napięciu 1.775V i 1.85V to procesor nieważne na jakich ustawieniach taktowania, nawet na nominalnych i mniejszych po prostu się wiesza. Podczas spoczynku czy tez podczas obciążenia, Windows się zawiesi i nic nie da się zrobić. Czasami nastąpi to po 5 minutach działania Windowsa a czasami po 8 godzinach testu na Prime95. Zauważyłem ze zwisy nastepuja częsciej jak mam usawtione w CrystalCPUID funkcje "Multiplier Management" czyli przełanczanie mnożnika według obciązenia procka. Gdy tego nie włącze to działa system do kilku godzin i sie wiesza. Co to może być? Jak temu zaradzić? EDIT Zapomniałem dodać że w momencie zawieszenia w głośnikach slychać dziwne tykniecie w rodzaju szumu. Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez d4rk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 (edytowane) 1) Czy na pewno zrobiłeś poprawnie drut moda na napięcie? 2) Jaki masz zasilacz? Twoja płyta zasila procka z 5V, jeśli masz zasilacz ze słabym +5V to może przez niego (do o/c dobrze byłoby miec przynajmiej 28-30A)? 3) Procesor możesz podkręcić podnosząc FSB (zworkami na płycie!) na 200MHz - mobile mod w takim wypadku nie będzie potrzebny. 4) Bartonowi przy 2,2GHz powinno wystarczyć napięcie 1,7V (1,75V jeśli twoja płyta/zasilacz słabo trzyma napięcia). Edytowane 12 Kwietnia 2006 przez luk1999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4rk Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 1) Czy na pewno zrobiłeś poprawnie drut moda na napięcie? 2) Jaki masz zasilacz? Twoja płyta zasila procka z 5V, jeśli masz zasilacz ze słabym +5V to może przez niego (do o/c dobrze byłoby miec przynajmiej 28-30A)? 3) Procesor możesz podkręcić podnosząc FSB (zworkami na płycie!) na 200MHz - mobile mod w takim wypadku nie będzie potrzebny. 4) Bartonowi przy 2,2GHz powinno wystarczyć napięcie 1,7V (1,75V jeśli twoja płyta/zasilacz słabo trzyma napięcia). 1. Napewno jest poprawienie kilka razy sprawdzalem i zmienialem i zawsze sąte same objawy. 2. Zasilacz to FORTRON FSP400-60PFN z mocna linia 5V, 40A 3. FSB 200 używam już od dawna, dla zasady sprawdziłem i na FSB 166 tez sie wiesza. 4. Testowałem juz na zadym napieciu i zawsze te same objawy, wystarczy ze zwieksze mu napięcie a ustawiania mam standartowe czyli 166x11 to system juz sie zaczyna wieszac. Zastanawiam się nad zakupem tej płyty głownej, http://www.allegro.pl/item97481111__asus_a...luxe_gold_.html Ale mam pytanie, wiem ze wtedy juz nie bede mial mozliości zmiany mnoznika pod windowsem, ale czy w biosie bede mógł zmeinić mnoznik jeżeli domyślnie był zablokowany i zastosowałem mobile mod. Bo rozmawiałem z kilkoma osobami i każdy mowi innaczej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Na tej płycie nie będziesz mógł zmienić mnożnika na twoim pocesorze w żaden sposób. Hmmm, a może nie wyrabia ci chłodzenie lub krzywo założyłeś wentylator ewentualnie za dużo / za mało pasty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...