Skocz do zawartości
boratsc

Czym Sie Różnią Kontrolery Bluetooth

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy jest jakas różnica pomiędzy kontrolerami sprzedawanymi na allegro (Klik) a tymi w sklepie bo różnice cenowe (nawet pomiędzy różnymi sklepami) są ogromne (ja moge mieć nówke ze sklepu za 37zł (czyli tak średnio jak z allegro+koszt wysyłki) ale widziałem też po 80zł. Ja chce tylko podłączyś swój telefon do pc więc nic wielkiego nie jest mi potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

v 1.1 - predkosc transferu jest smieszna

v 1.2 - tu juz transfer jest lepsiejszy ale w liczbach ci nie powiem (google)

class 1 zasieg 100ft = 30m

class 2 zasieg 33ft = 10m

class 3 zasieg 10ft = 3,3 m

lub w odwrotnej kolejnosci :)

wiec teraz te najtansze to beda v 1.1 class 3

a te drozsze v 1.2 class 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dawno są v2.0 z transferem do 3 mega (niektórzy reklamują nawet 5) i zasięgiem 100-130m ;)

Ściemniają....;)

Przeważnie są to te same urządzenia i w sklepach i na allegro, w sklepach mają duże marże i tyle... Wiem bo sam sprzedaję po 99,00 PLN, adaptery które są na allegro po 21,50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak jest jakas roznica... mam adapterek Trusta BT 2.0 za jakies 40zl, ktory bez sterownikow z plyty i oprogramowania (w moim przypadku Widcomm) dzialac nie chce.

Z drugiej strony ojciec ma dongla BT za jakies 80zl, ktory WinXP normalnie wykrywa i nie wymaga on zadnych dodatkowch sterownikow - wszystko jest juz w Windzie.

Tak wiec jakies tam roznice moga byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopie troche.

Posiada ktos moze sterowniki do takiego blutusza, albo wie, skad sciagnac ?

Dołączona grafika

Kupowalem na allegro, ale sprzedawca nie dodal cd a skontaktowac sie z nim to nie lada wyczyn.

---

Problem rozwiazany.

Nie pomoglo zainstalowanie samego oprogramowania BlueSoleil, trzeba bylo zastosowac pewien trick - http://www.forum.tweaks.pl/index.php?showtopic=6407

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz ktos odkopal, to dodam tylko, ze jest jeszcze jedna roznica miedzy nimi. Te tanie nie maja lecencji (czy cos na ten styl) i ich numery MAC sa identyczne dla kazdego egzemplarza i maja postac 00-00-00-00 lub 11-11-11 itd...

Niby to nic waznego, ale jak sie bedzie probowalo polaczyc ze soba 2 takie urzadzenia (np w celu zrobienia sieci bezprzewodowej), to sie to nie uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz ktos odkopal, to dodam tylko, ze jest jeszcze jedna roznica miedzy nimi. Te tanie nie maja lecencji (czy cos na ten styl) i ich numery MAC sa identyczne dla kazdego egzemplarza i maja postac 00-00-00-00 lub 11-11-11 itd...

Niby to nic waznego, ale jak sie bedzie probowalo polaczyc ze soba 2 takie urzadzenia (np w celu zrobienia sieci bezprzewodowej), to sie to nie uda.

Na szczescie do takich celow nie potrzebuje BT, tylko do laczenia sie komy z kompem. :]

Co smieszne BlueSoleil za Chiny ludowe nie chce dzialac, na szczescie FMA smiga.

i żeczywiście dane sie zgadzaja ??

I lol'd. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi