Skocz do zawartości
Mikki

Notebook Hp I Dysk Zewnetrzny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, za posrednictwem zony przesylam prosbe, bo sam obecnie nie bede mial dostepu do czerwca.

Mam laptopa HP 9010 i prosze Was o pomoc. Kupilem twardy dysk zewnetrzny w Kanadzie 3.5''HDD ENCLOSURE (250GB, 7200 rpm)

Wszystko bylo OK do czasu, gdy nie namieszalem w systemie Windows XP Home, zainstalowalem nakladke VISTA po czym musialem zrobic format laptopa. Od tego czasu nie dziala mi twardziel zewnetrzny. Komputer wykrywa go w urzadzeniach i systemie, instaluje sam sterowniki windowsa, po wielkich trudach pokaze sie nawet ikona dysku w "moim komputerze", ale nie mozna do niego wejsc. Czasami po

"namysle" wyskakuje komunikat "urzadzenie niedostepne, blad wej / wyj",

oczywiscie autoodtwarzanie sie nie uaktywnia. Twardy w tym czasie zachowuje sie jakby czegos szukal i co ok 1 sek. miga dioda. Wczesniej mialem wszystkie updaty porobione oprocz biosu, teraz jestem czysty

i nie mam za bardzo jak sie podlaczyc do netu.

Musze dodac ze w moim laptopie oprocz twardziela podlaczone mam do USB: pendrive 1GB i mysz optyczna - wszystko chodzilo bez zarzutu do dzisiaj. Podlaczylem dzis dysk zewnetrzny 100GB (ktory wczesniej chodzil), nie mam pojecia, czy to zbieg okolicznosci, ale podczas kopiowania plikow z niego do mojego lapcia w pewnym momencie pojawil mi sie ten koszmarny niebieski ekran windowsa z wykazem bledow itp. No i reset. Za pierwszym razem XP HOME nie zaskoczyl i zresetowal sie sam.

Probowalem podlaczyc moj dysk zewn do kilku innych kompow i chodzi bez problemow, dlatego podejzewam ze to wina mojego laptopa. Kilka razy juz formatowalem laptopa, a twardziel kilka razy mi zaskoczyl (sam) i chodzil az do restartu XP.

Musze to jeszcze raz zaznaczyc ze XPek w "menadzerze urzadzen" pokazuje ze jest wszystko OK!

Zalaczam wyciag twardego i biosu z Everesta:

Wlasciwosci urzadzenia

Opis sterownika WDC WD25 00JB-00REA0 USB Device

Data sterownika 2001-07-01

Wersja sterownika 5.1.2535.0

Dostawca sterownika Microsoft

Plik INF disk.inf

Producent urzadzenia

Nazwa firmy Western Digital Corporation

Informacje o produkcie http://www.westerndigital.com/en/products

----------------------------------------------------------------------

Wlasciwooci BIOS'u

Typ BIOS'u Phoenix

Data BIOS'u systemowego 09/12/03

Data BIOS'u wideo 03/03/18

Producent BIOS'u

Nazwa firmy Phoenix Technologies Ltd.

Informacje o produkcie http://www.phoenix.com/en/products/default.htm

Uaktualnienia BIOS'u

http://www.esupport.com/biosagent/index.cfm?refererid=40

PS. wiem ze bios powinienem juz zaktualizowac, ale na tym biosie wczesniej twardy chodzil, a obecnie tego nie moge zrobic przynajmniej do czerwca.

pozdrawiam

Rafal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi