tatrazl Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 (edytowane) Wczoraj na mojej płytce Asus K8N-E ledwo moglem się dotknąć radiatora od chipsetu, był bardzo gorący, na kompie grałem ok godzine. Procesor to Athlon 3000+ Venice podkręcony na 2500MHz, ale czasami podkręcam go na 2700MHz. Pytanie co robić??? Czy zakładać wentylator na chipset, jak tak to jaki jest dobry ??? podajcie linki. Edytowane 12 Kwietnia 2006 przez tatrazl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Wystarczy duży radiator (np. ZM-NB47J) i obieg powietrza w obudowie. Te chipy rzeczywiście się grzeją, ale wiatrak przeważnie nie jest potrzebny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Porządny radiator zalmana (znajdziesz tanio na Allegro) i na to mały CICHY wentylek. Ja mam tak na swoim gigabycie :) Cichutki Sunon na radiatorze gigabyte'a i jest ok ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatrazl Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 A czy sam radiator miedziany zalmana wystarczy??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Powinien wystarczyć, ale zauważ że większość lepszych płyt ma radiator+wentyl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatrazl Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Tak ale ja za płyte zapłaciem nie dawno 220zł nówka, a lepsze płyty kosztują powyżej 400zł, ale dlaczego nie. Jaki wentylator polecacie do niego, nie musi być orginal do chipsetów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Dobre są Sunon'y.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatrazl Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 A nie lepiej radiator zamiast zalmana to pentagram np 40cu lub al??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Nie ma dużej różnicy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatrazl Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 ale jakoś na zalmanie nie widze jak przypiąć wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Bo na zalmanie nie ma takiej mozliwosci. Ja bym brał Tego pentagramika i Wentylatorek 40/40 i dał go na 7V. (od tego samego kolesia wszytko) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Niezłą konfigurację Ci Smol_ar pokazał :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Żeby tylko na grafikę nie właził ... NP-40 Cu jest większy od ZM-NB47J, a płyta ma mostek w kiepskim miejscu: http://prohardver.hu/html/lap/soc754_gen2/asus/mobo.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Niezłą konfigurację Ci Smol_ar pokazał :-P nie tylko niezla ale i trudna do zagrzania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Żeby tylko na grafikę nie właził ... NP-40 Cu jest większy od ZM-NB47J, a płyta ma mostek w kiepskim miejscu: http://prohardver.hu/html/lap/soc754_gen2/asus/mobo.jpg Wziąłaem to pod uwagę że chipset jest w tak ch** miejscu ale nie ma co się martwic. Radiator jest z miedzi i sie juz nim bawiłem, wygina sie jak tylko dusza zapragnie, spokojnie mozesz go kupic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatrazl Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 (edytowane) Odkręciłem bude i pomierzyłem, za fiksa nie wlezie. Radiator musi być max 4x4cm bo przeszkadza slot Agp i wysoki na 3,5cm bo przeszkadza kondensator na grafie :angry: . Myśle że ten zalman by wszedł, ale trzeba by wiedzieć ile jest ok końca radiatoda do początku tej wysokiej końcówki, może tam ten kontensator sie zmieści. Edytowane 12 Kwietnia 2006 przez tatrazl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Odkręciłem bude i pomierzyłem, za fiksa nie wlezie. Radiator musi być max 4x4cm bo przeszkadza slot Agp i wysoki na 3,5cm bo przeszkadza kondensator na grafie :angry: . mowie że by wszedł to nie wieży ;) ale ten kondensator nas blokuje. Z dfoświadczenia mogę jeszcze polecic ZM-NB32K i Akasa ale będziesz musiał go da pod 7V bo troszke bzyczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatrazl Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Akasa będzie w sam raz, tylko czy to niebieskie swiecidło można wyłaczyc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas13 Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 (edytowane) Ktos wie moze jaka temperature moze wytrzymac chipset bez szkody dla siebie? Dla procesora takie informacje latwo znalezc ale dla chipsetu nie udalo mi sie na taka trafic. Tez mam Asusa tyle ze k8n4-e deluxe i strasznie sie grzeje. Zamienilem standardowy wiatraczek na ZM-NB47J ale nie zmienilo to temperatury. Edytowane 12 Kwietnia 2006 przez tomas13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 (edytowane) Wlasnie jeden minus dla niektorych to to ze świeci na niebiesko, ledy są wbudowane w wentyl ale wystarczy rozebra śmigeiłko pęsetą (jest o tym topic na forym "regeneracja wentyla" czy jakoś tak) i odłączysz ledy. To juz ostatni moj post zeby nie było "czatu"' i OT Edytowane 12 Kwietnia 2006 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatrazl Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Ok zamówiłem zalmana złotego i jakiś wentyl. Teraz pytanie jak zdjąć ten zafajdany radiator asusa??? Tak żeby nie uszkodzić orginalnych zaczepów??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) Z tyłu płyty masz wystające koncówki od mocowania, musisz je ścisnąc pensetą i wepchnąc tak aby te kołeczki całkowicie wyszły z drogiej strony. Pisałes - "wysoki na 3,5cm bo przeszkadza kondensator na grafie" Zoty Zalman ma 3,2cm wysokosci, jesli dobrze rozumiem chcesz jeszcze na niego wepchnac wentylator...nie wiem jak to zrobisz :wink: Chyba e masz wentyl z tych cienkich 10mm. Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatrazl Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) Wentyl zamontuje z boku B) . Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez tatrazl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bari Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 ale z tego co wiem :] to na tej mobo ma tak sie grzac chipset :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 zalman wystarczy ale lepszy by byl niebieski mam taki u brata w kompie plus x800gt i jest git, wytrzymywal lekko HTT300 i nic sie nie dzialo :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatrazl Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Przeczytaj ten temat, niebieski nie wlezie bo przeszkadza kondensator od grafy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...