Skocz do zawartości
tatrazl

Chipset Się Grzeje, Co Robić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj na mojej płytce Asus K8N-E ledwo moglem się dotknąć radiatora od chipsetu, był bardzo gorący, na kompie grałem ok godzine. Procesor to Athlon 3000+ Venice podkręcony na 2500MHz, ale czasami podkręcam go na 2700MHz. Pytanie co robić??? Czy zakładać wentylator na chipset, jak tak to jaki jest dobry ??? podajcie linki.

Edytowane przez tatrazl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby tylko na grafikę nie właził ... NP-40 Cu jest większy od ZM-NB47J, a płyta ma mostek w kiepskim miejscu:

http://prohardver.hu/html/lap/soc754_gen2/asus/mobo.jpg

Wziąłaem to pod uwagę że chipset jest w tak ch** miejscu ale nie ma co się martwic. Radiator jest z miedzi i sie juz nim bawiłem, wygina sie jak tylko dusza zapragnie, spokojnie mozesz go kupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręciłem bude i pomierzyłem, za fiksa nie wlezie. Radiator musi być max 4x4cm bo przeszkadza slot Agp i wysoki na 3,5cm bo przeszkadza kondensator na grafie :angry: . Myśle że ten zalman by wszedł, ale trzeba by wiedzieć ile jest ok końca radiatoda do początku tej wysokiej końcówki, może tam ten kontensator sie zmieści.

Edytowane przez tatrazl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręciłem bude i pomierzyłem, za fiksa nie wlezie. Radiator musi być max 4x4cm bo przeszkadza slot Agp i wysoki na 3,5cm bo przeszkadza kondensator na grafie :angry: .

mowie że by wszedł to nie wieży ;) ale ten kondensator nas blokuje.

Z dfoświadczenia mogę jeszcze polecic ZM-NB32K

i

Akasa ale będziesz musiał go da pod 7V bo troszke bzyczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos wie moze jaka temperature moze wytrzymac chipset bez szkody dla siebie?

Dla procesora takie informacje latwo znalezc ale dla chipsetu nie udalo mi sie na taka trafic.

Tez mam Asusa tyle ze k8n4-e deluxe i strasznie sie grzeje.

Zamienilem standardowy wiatraczek na ZM-NB47J ale nie zmienilo to temperatury.

Edytowane przez tomas13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie jeden minus dla niektorych to to ze świeci na niebiesko, ledy są wbudowane w wentyl ale wystarczy rozebra śmigeiłko pęsetą (jest o tym topic na forym "regeneracja wentyla" czy jakoś tak) i odłączysz ledy.

To juz ostatni moj post zeby nie było "czatu"' i OT

Edytowane przez Smol__ar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tyłu płyty masz wystające koncówki od mocowania, musisz je ścisnąc pensetą i wepchnąc tak aby te kołeczki całkowicie wyszły z drogiej strony.

Pisałes - "wysoki na 3,5cm bo przeszkadza kondensator na grafie"

Zoty Zalman ma 3,2cm wysokosci, jesli dobrze rozumiem chcesz jeszcze na niego wepchnac wentylator...nie wiem jak to zrobisz :wink: Chyba e masz wentyl z tych cienkich 10mm.

Edytowane przez Smol__ar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi