Skocz do zawartości
tomek176

ECS K7S5A / Athlon 1800 XP+ / SD-RAM 381 / GeForce 4 MX 440

Rekomendowane odpowiedzi

:( Cześć Wszystkim... Niedawno kupiłem zestawik komputerowy niestety oparty na nieszczęsnej płycie głównej ECS. Mam pewnie już wielokrotnie powielany problem otórz komp zawiesza się po 10 minutach we wszystkich grach 3d. Pod windows chodzi, ale też bardzo nie ciekawie. Czy to wina ECS-a czy karty graficznej, ale ta była już sprawdzana na innych kompach. Może to złe połączenie np Athlon XP i SDramy ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz bardziej sprecyzowac -sprawdzany w innym kompie?? ja ta plytke posiadalem rok i zadnych problemow z nia niemialem moji fumfle jeszcze na niej jada i zaden a to zaden niemial wiekszych problemow. ja mialem zawsze nieoficjalny bios bo ladnie chodzil z axp1600 na 147 fsb.niedopisales jaki masz zasilacz choc u mnie przez jakis czas dobrze chodzil na 240 ale niewiem czy masz jakies dodadkowe napedy czy nie . co masz za twardziela ( pytam dlatego ze znajomemu sie tez piepszylo ale na k7zva i niemoglem dosc czemu dopiero po jakims czasie powiedzial ze twardziela nieformatowal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem juz weteranem w tym temacie mialem wszystkie mozliwe problemy z nia ;P

1. jesli masz slaba zasilke czyli <300 lu po prostu slaba to to jest przyczyna pierwszaw

2. jesli masz nie firmowe ramy lub po prostu nie masz szczescia to wymiana na kingstony pomoze [w moim przypadku tylko na tych kosciach byla poprawa

3.jesli masz wysoka tem na cheapsecie to to tez powoduje zwich, ale to raczej malo prawdopodobne

Wiec wniosek jest jeden oddaj ta plyte glowna daj na gwarancje lub wymien puki mozesz bo zmiana zasilki czy ramow wyniesie cie drozej niz zmiana na inna ( proba zaoszczedzenia parez zlotych nieudana za cene dokupienia czescie bys mial firmowa plyte, ale Ci sie nie dziwie to samo u mnie bylo :P )

Bierz SHUTTLA ak32A ub nowego ASRocka ja go wlasnie wczoraj dostalem i jest gitz roznica 5 do 100 dla ASRocka wkoncu komp mi przeszedl hot CPU test pro czyli 6h na 99% obciazenia :)) plyta jest nowiutka tania i dobra.

papsik powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:(   Może to złe połączenie np Athlon XP i SDramy ???

tak tak

radze wgrac najnowszy bios to nie bedzie juz zwisow!!! mialem tak na drugim kompie! bo na moim chodzi ok na kazdym biosie

p.s. moj komp chodzi 24H z wlaczonym seti!! i zero zwiech a procek obciazony na max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem dzisiaj DDRy i mam jeszcze większy problem. Kom wykrywa je przy ładwaniu, ale przy ładowaniu WINXP pisze o zrzucaniu pamięci fizycznej do pliku, potem skanuje hdd, bo podobno ni ejest spujny, potem gdy po pół godziny odpala się win pojawia siękomunikat o barku javy, a o reszcie nie wspomne... Czy te ramy są kopsnięte czy to kolejna wina czegoś ... POMOCY !!! Jak zmieniłem na sd-ramy to system chodzi ok, ale wiesza się w gierkach.

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem dzisiaj DDRy i mam jeszcze większy problem.  Kom wykrywa je przy ładwaniu, ale przy ładowaniu WINXP pisze o zrzucaniu pamięci fizycznej do pliku, potem skanuje hdd, bo podobno ni ejest spujny, potem gdy po pół godziny odpala się win pojawia siękomunikat o barku javy, a o reszcie nie wspomne... Czy te ramy są kopsnięte czy to kolejna wina czegoś ... POMOCY !!!  Jak zmieniłem na sd-ramy to system chodzi ok, ale wiesza się w gierkach. 

:(

chyba raczej cos z pamieciami bo powszechnie wiadomo ze K7S5A i DDR to stabilny konfig (odwrotnosc SDR na niektorych modelach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...