dsc Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam To moj bodajze pierwszy post na tym forum. Za cholere nie moge sie zdecydowac na jedna z tych dwoch bud. Poczatkowo nastawialem sie na Coolermaster'a centurion 5 (w wersji black/silver) ale nie moge go nigdzie zdobyc (ponoc Coolermaster nie chce sprzedawac tych bud bez zasilek, a nikt ich zbytnio z zasilaczami nie chce). Jako, ze brak na rynku dobrych tanszych, prostych, czarnych obudow (bez zadnych bajerow, swiatelek, wskaznikow, wyswietlaczy itp.) postanowilem wybrac cos z wyzszej polki. W zasadzie zawezylem liste do dwoch typow: -Silverstone Temjin TJ-04, drogi dosc mocno (jak na bude bez zasilacza) http://mcs.pc.pl/produkt1267.html zalety: - wykonanie - montaz prawie bez narzedzi - wyglad - sporo miejsca wewnatrz, sporo miejsca na dyski twarde wady: - tylko jeden wiatrak 120mm w zestawie - tylko przod jest z alu, reszta ze stali stad tez waga 9,2kg - Lian-Li PC 7, ciut tansza niz ten SS (chociaz tez nie tania) http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1186 zalety: - wykonanie (obie budy stoja na wysokim poziomie) - dwa wentyle 120mm w zestawie - cala z alu (waga jedynie 5kg) - wyglad moim zdaniem ciut gorszy niz ten SS - wymontowywalny koszyk na zasilacz wady: - malo miejsca na dyski twarde (max. dwa) - chyba troche mniej miejsca w srodku (wady i zalety stwierdzone na podstawie ogledzin zdjec w necie, przy recenzjach) SS nie ma drugiego wentylka 120mm wiec musialbym go dokupic (co jeszcze zwieksza jego cene). Pytanie czy ta buda 5kg nie jest zbyt lekka i czy nie przenosi mocno drgan. W przypadku 9kg raczej jestem pewien, ze buda jest stabilna, dwa razy mniej juz nie daje takiej pewnosci. Ktora z nich byscie wybrali? Ja osobiscie jestem w kropce. Moze ktos ma na chacie, ktorys z wymienionych modeli i moze sie podzielic opinia na jego temat. Jesli tak to bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie informacje. Firmy obie sa znane na swiecie z dobrych obudow i chyba przez to trudniej wybrac. Z gory dzieki za wszelka pomoc, pozdrawiam, dsc. EDIT: zmienilem temat bo w zasadzie Temjin TJ04 odpadl i zostaly tylko LianLi i Centurion 5. Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez dsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eVok Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 :?: http://www.ctrs.com.pl/_new/?kategoria=pod...enu=11&id=90011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dsc Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Witam eVok Wlasnie zauwazylem w Twoim opisie, ze masz w posiadaniu obudowe Centurion 5. Jesli mozesz to napisz jak ona sie sprawuje, bo sie okazalo ze w globit.pl maja ta bude bez zasilki, wiec chyba sie skusze. Ten link, ktory podales nie jest aktualny, tzn nie maja tej obudowy na magazynie, a dystrybutor nie wie kiedy beda. Zreszta tak sytuacja wyglada z prawie wszystkimi sklepami online, a w zwyklych sklepach wogole prawie nie maja obudow CoolerMaster'a. Dzieki za ewentualna pomoc. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam To moj bodajze pierwszy post na tym forum. Za cholere nie moge sie zdecydowac na jedna z tych dwoch bud. Poczatkowo nastawialem sie na Coolermaster'a centurion 5 (w wersji black/silver) ale nie moge go nigdzie zdobyc (ponoc Coolermaster nie chce sprzedawac tych bud bez zasilek, a nikt ich zbytnio z zasilaczami nie chce). Jako, ze brak na rynku dobrych tanszych, prostych, czarnych obudow (bez zadnych bajerow, swiatelek, wskaznikow, wyswietlaczy itp.) postanowilem wybrac cos z wyzszej polki. W zasadzie zawezylem liste do dwoch typow: -Silverstone Temjin TJ-04, drogi dosc mocno (jak na bude bez zasilacza) http://mcs.pc.pl/produkt1267.html zalety: - wykonanie - montaz prawie bez narzedzi - wyglad - sporo miejsca wewnatrz, sporo miejsca na dyski twarde wady: - tylko jeden wiatrak 120mm w zestawie - tylko przod jest z alu, reszta ze stali stad tez waga 9,2kg - Lian-Li PC 7, ciut tansza niz ten SS (chociaz tez nie tania) http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1186 zalety: - wykonanie (obie budy stoja na wysokim poziomie) - dwa wentyle 120mm w zestawie - cala z alu (waga jedynie 5kg) - wyglad moim zdaniem ciut gorszy niz ten SS - wymontowywalny koszyk na zasilacz wady: - malo miejsca na dyski twarde (max. dwa) - chyba troche mniej miejsca w srodku (wady i zalety stwierdzone na podstawie ogledzin zdjec w necie, przy recenzjach) SS nie ma drugiego wentylka 120mm wiec musialbym go dokupic (co jeszcze zwieksza jego cene). Pytanie czy ta buda 5kg nie jest zbyt lekka i czy nie przenosi mocno drgan. W przypadku 9kg raczej jestem pewien, ze buda jest stabilna, dwa razy mniej juz nie daje takiej pewnosci. Ktora z nich byscie wybrali? Ja osobiscie jestem w kropce. Moze ktos ma na chacie, ktorys z wymienionych modeli i moze sie podzielic opinia na jego temat. Jesli tak to bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie informacje. Firmy obie sa znane na swiecie z dobrych obudow i chyba przez to trudniej wybrac. Z gory dzieki za wszelka pomoc, pozdrawiam, dsc. Miałem obudowe Silverstone Temjin TJ-04 i po zamontowaniu wszystkich komponetow mialem dylemat co zrobic, ale stanelo na tym ze ja sprzedalem, a dlaczego ? : - naprawde malo miejsca - wentylator w komplecie to istna suszarka - wykonanie takie sobie - po przejechaniu palcem po front panelu zostaja siwe slady Teraz mam Lian-Li Midi Tower PC 7 SE-S http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...&id_towaru=1166 Jestem naprawde zadowolony - wyglad jest moim zdaniem idealny (prostota przed duze P) http://img87.imageshack.us/my.php?image=dscf06109kt.jpg - bardzo dobre wykonanie - dwa naprawde ciche wentylatory - ADDA 120mm (Ultra Silent 16dBa) http://img87.imageshack.us/my.php?image=902487686zr.jpg - miejsca sporo wbrew pozorom http://img87.imageshack.us/my.php?image=dscf06010ps.jpg - dobra wentylacja - nie wystepuje zjawisko rezonansu - szybki i bezstresowy montarz zasilacza pz. Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez beriam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dsc Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Witam Z tego Temjin'a zrezygnowalem, jest drogi i moim zdaniem nie oferuje zbyt wiele jak za taka cene. Teraz wacham sie miedzy Centurion'em 5, a Lian Li PC-7. Slyszalem, ze w tym centurion'ie sa glosne wiatraki (pozatym z przodu jest tylko 80mm) w zwiazku z tym musialbym je wymienic co dodatkowo podnosi koszty. Pozatym ten Centurion ma przod caly z siatki wiec cichy zbytnio chyba nie bedzie. Lian Li wsumie jest gotowy do uzycia bo ma dwa ciche wiatraki 120mm, tez ma z przodu otworki, ale tylko w czesci wokol wiatraczka, wiec wypuszcza chyba mniej dzwieku na zewnatrz. Liczac, ze ten Centurion kosztuje okolo 250zl, doliczajac koszty przesylki oraz dwa wiatraki nowe do niego wyjdzie okolo 320zl chyba. Lian Li jest za 389 w cooling.pl co z kosztami przesylki daje lekko ponad 400zl, czyli prawie 100zl wiecej niz ten Coolermaster. Sam juz nie wiem kurde, musze sie ostro zastanowic. Moze jakis uzytkownik Centuriona 5 moze sie wypowiedziec na temat halasu w przypadku tej obudowy? Bylbym wdzieczny bardzo. beriam dzieki za krotki opis tego Lian Li. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 centurion na przód z siatki ale pod tą siatką jest "gąbka ala filtr powietrza" = nie masz tony kurzu w środku natomiast wadą LIAN-LI jest to że takich filtrów nie mają ... To w zasadzie jedyna wada obudowy którą ja posiadam... No może jeszcze poza ceną :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) centurion na przód z siatki ale pod tą siatką jest "gąbka ala filtr powietrza" = nie masz tony kurzu w środku natomiast wadą LIAN-LI jest to że takich filtrów nie mają ... To w zasadzie jedyna wada obudowy którą ja posiadam... No może jeszcze poza ceną :] Moj model Lian-li posiada filtr na wlocie powietrza Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez beriam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dsc Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Problem wyboru rozbija sie o dwie zasadnicze rzeczy: - wentylacja budy, tutaj moim zdaniem trudno wylonic lepsza obudowe, LianLi ma dwa wiatraki 120mm wiec chlodzenie powinno byc niezle, dodatkowo LianLi ma miejsce na wiatrak 92mm w gornej czesci blachy. Centurion 5 ma z przod 80mm wiatrak, ale za to ma caly front z siatki, stad tez wieksza wymiana powietrza. Gdyby zmienic wiatraki dostarczane przez CM razem z obudowa na np Noiseblocker'y, powinno byc cicho i dosc chlodno wewnatrz. - waga i przenoszenie drgan z HDD, LianLi jest z alu wiec jest bardziej podatny na przenoszenie drgan, ale ma koszyk zdejmowalny i przykrecany do dna obudwoy, przez co mozna go niezle wyciszyc stosujac np podkladki z czegos miekkiego. Centurion to stal wiec teoretycznie mniejsze drgania, ale brak zdejmowalnego koszyka i montaz bez narzedzi eliminuje mozliwosci wygluszenia dysku w szynie, wiec mozliwe, ze bedzie gorszy niz LianLi. Dodatkowo dochodzi halas wydobywajacy sie z obudowy w przypadku Centuriona 5, ze wzgledu na osiatkowany front, ale poniewaz karta graficzna bedzie chlodzona pasywanie, wiec jedynym zrodlem dzwieku wewnatrz bedzie cooler na CPU (Arctic cooler 64 Pro), tak wiec glosno byc nie powinno. Ktos ma Centuriona 5 i chce sie podzielic doswiadzczeniem odnosnie przenoszenia drgan? Pozdrawiam dsc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Ten Lian-li to kultowa obudowa, swietny prosty design i wykonczenie. Bardzo dobrze odbiera cieplo z dyskow jesli umieszczasz je standardowo w koszykach. Ja ze swej strony polecam przyjrzenie sie ofercie SilverStone, jestem wielkim fanem tej wlasnie firmy :wink: Chociaz ja preferuje serie lascala i rozwiazanie w stylu htpc. Normalnie obudowy silverstone godne uwagi sa raczej bardzo drogie (podczas gdzie w przypadku lian-li to podstawowy model juz jest bardzo ciekawy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...