Skocz do zawartości
222Marcin

Epox 8rda3+ I Dysk Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z dyskiem SATA 250 GB za płycie epoxsa 8rda3+ . Prawidłowo wykrywa mi dysk lecz podczas instalacji systemu win xp zawiesza sie. A w samym windowsie zawiesza system na około 15 s regularnie podczas używania dysku tak co 30s . (sprawdzałem w bechmarku spada wydajność dysku w czasie zawieszenia do 0,9 mb. Na innej płycie (ASUSA) dysk ten działał bez zarzutu. Prosze o pomoc. Upradge biosu nic nie dało :( .

PS: kontroler SATA to SIL 3112a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj w biosie uaktywnic opcje "sata spread spectrum". Jesli to nie pomoze to podnies napiecie na chipsecie do 1.8 V. W razie gdyby i to zawiodlo popraw wtyczki do kontrolera i do zasilania dysku. W ostatecznosci ustaw procesor na standardowych ustawieniach.

J-23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nic nie pomogło :(

Opcji "sata spread spectrum" nie mam w biosie, podniesienie napięcia też nicnie dało. Procesor nie jest podkręcany.

Dodam jeszcze że zauważyłem że jeżli wykonuje test dysku to jak oglądam tv przez karte telewizyjną zacina się głos i skacze obraaz :(.

Prosze o pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat mam ta plyte i prosze mi nie wmawiac ze w : integrated peripherals/ide function setup/ nie ma opcji "sata spread specrum" (a oprocz tego innych ciekawych opcji kontrolera HDD...moze masz tam wylaczone "block mode" albo "prefetch mode" ?).

Mam na tej plycie 2 dyski SATA w dodatku polaczone w RAID i wszytko dziala bez zarzutu.

J-23

PS. W ostatnim firmowym BIOS-ie niektorzy narzekali na felerne dzialanie SATA, ale szczegolow nie pamietam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to jest dysk (producent) i model. Na ASUS-ie byl podpiety pod ten sam kontorler (sil3112a)?

Sprobuj wyjac karte telewizyjna i odpalic kompa.

Na sil3112a mialem problem z jakims Caviarem (SATA 300, nie pamietam modelu), nie rozpoznawal go kontroler.

Trzeba bylo przestawic go na SATA 150. Barracuda 7200.9 SATA 300 tez nie bardzo chce dzialac z VT8237

(rowniez trzeba przelaczyc na SATA 150).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w moim biosei nie mam funkcji "sata spread spectrum" w integrated peripherals mam tylko coś takiego jak IDE DMA transfer access , IDE HDD Block Mode , IDE perfetch mode i jest możliwość włączenia lub wyłączenia tego a nie mam tam "ide function setup" Płyta to 8RDA3+ Epox . Wgrałem tam przed ostatni z datą 02.12.2004 biosa firmowego i jakiegoś początku 2005 nie firmowego i w nich też tej opcji nie znalazłem.

Jeżeli możesz to wyślij mi link lub najlepiej całego biosa do tej płyty.

Dysk to WD2500 WD Caviar SE 16 250 GB

Pomocy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie podniosles FSB ponad przepisowe 166 MHz to wlaczenie spread spectrum nic ci nie da.

Wyglada na to ze dysk sie "gryzie" z kontrolerem albo dysk lub plyta glowna sa wadliwe.

J-23

PS. Chodze na biosie zmodowanym przez Merlina ze stycznia 2005. Jest bardzo dobry.

Znajdziesz go tu: http://members.lycos.co.uk/m4rd0k/Bios/Epox%208RDA3+/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...