Skocz do zawartości
ExcaliburPL

Jak Sprawdzić Czy Hiper Threating Działa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procka i płytę z tehnologią HT. Jak mogę sprawdzić czy to działa ?

Pytam bo w Everesie pokazuje mi zawsze wykorzystanie tylko jednego procesora/układu:

Procesor nr 1/Układ HTT nr 1 0%

Procesor nr 1/Układ HTT nr 2 100%

Oczywiście te 100% to jest nie zawsze ale 0% w układzie HTT nr 1 jest zawsze.

Czy to Everest podaje błędnie odczyt ? Czy może ja tego nie rozumiem ?

Uruchamiam wiele aplikacji w celach testowych i zawsze to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam procka i płytę z tehnologią HT. Jak mogę sprawdzić czy to działa ?

jesli system widzi dwa procki to znaczy ze działa (w Menedżer Zadań na zakładce Wydajność jesli Historia uzycia CPU jest podzielona na dwa okna) a to ze jeden jest bardziej obciązony a drugi mniej lub wcale to normalne, z reguły dopiero przy wiekszych obciazeniach drugi procek jest zaprzegany do pracy. Jesli jednak ZAWSZE obciazany jest tylko jeden procek to cos masz nie tak z systemem lub ze sprzętam :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki masz system i czy był reinstalowany po zmianie CPU/włączeniu HT

Mam Xp i był wielokrotnie instalowany na nowo :-).

jesli system widzi dwa procki to znaczy ze działa (w Menedżer Zadań na zakładce Wydajność jesli Historia uzycia CPU jest podzielona na dwa okna) a to ze jeden jest bardziej obciązony a drugi mniej lub wcale to normalne, z reguły dopiero przy wiekszych obciazeniach drugi procek jest zaprzegany do pracy. Jesli jednak ZAWSZE obciazany jest tylko jeden procek to cos masz nie tak z systemem lub ze sprzętam :/

Sprawdziłe i jest jak piszesz tzn okno jest podzielone na dwa ...

Wyłączyłem FT w biosie i wtedy okno było nie podzielone.

W takim razie to Everest coś żle wskazuje z tym obciążeniem tylko jednego procka bo w Menarzeże zadań Windows oba procesory są obciążane w miarę równo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi