ExcaliburPL Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Mam procka i płytę z tehnologią HT. Jak mogę sprawdzić czy to działa ? Pytam bo w Everesie pokazuje mi zawsze wykorzystanie tylko jednego procesora/układu: Procesor nr 1/Układ HTT nr 1 0% Procesor nr 1/Układ HTT nr 2 100% Oczywiście te 100% to jest nie zawsze ale 0% w układzie HTT nr 1 jest zawsze. Czy to Everest podaje błędnie odczyt ? Czy może ja tego nie rozumiem ? Uruchamiam wiele aplikacji w celach testowych i zawsze to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 HT - Hiper Threatig - stosuje intel - 1 procesor udaje 2 i jest widziany przez system jako 2 procesory. - tak chyba jest u ciebie... HTT - Hiper TransporT - stosuje AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Mam procka i płytę z tehnologią HT. Jak mogę sprawdzić czy to działa ? jesli system widzi dwa procki to znaczy ze działa (w Menedżer Zadań na zakładce Wydajność jesli Historia uzycia CPU jest podzielona na dwa okna) a to ze jeden jest bardziej obciązony a drugi mniej lub wcale to normalne, z reguły dopiero przy wiekszych obciazeniach drugi procek jest zaprzegany do pracy. Jesli jednak ZAWSZE obciazany jest tylko jeden procek to cos masz nie tak z systemem lub ze sprzętam :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam procka i płytę z tehnologią HT. Jak mogę sprawdzić czy to działa ?jaki masz system i czy był reinstalowany po zmianie CPU/włączeniu HT Edytowane 13 Kwietnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExcaliburPL Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 jaki masz system i czy był reinstalowany po zmianie CPU/włączeniu HT Mam Xp i był wielokrotnie instalowany na nowo :-). jesli system widzi dwa procki to znaczy ze działa (w Menedżer Zadań na zakładce Wydajność jesli Historia uzycia CPU jest podzielona na dwa okna) a to ze jeden jest bardziej obciązony a drugi mniej lub wcale to normalne, z reguły dopiero przy wiekszych obciazeniach drugi procek jest zaprzegany do pracy. Jesli jednak ZAWSZE obciazany jest tylko jeden procek to cos masz nie tak z systemem lub ze sprzętam :/ Sprawdziłe i jest jak piszesz tzn okno jest podzielone na dwa ... Wyłączyłem FT w biosie i wtedy okno było nie podzielone. W takim razie to Everest coś żle wskazuje z tym obciążeniem tylko jednego procka bo w Menarzeże zadań Windows oba procesory są obciążane w miarę równo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...