Skocz do zawartości
paulusus

[recenzja] Acer Aspire 5024wlmi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, po kilkunastu dniach zdecydowałem się na zakup oto tego notebooka i po 2 tygodniach piszę recenzję.

jest to model z 80gb dyskiem twardym i 512 mb ramu

KONFIGURACJA:

AMD TURION 64 1,8 GHZ

2x256MB ddr 333 Mhz (max 2gb)

ati mobility RADEON X700 128 MB VRAM (PCI EXPRESS)

15.4" WXGA CRISTALBRITE TFT LCD

80GB HDD ( 5400 )

DVD-RW DOUBLE LAYER( NAPęD SLOTOWY )

czytnik kart pamięci 6-in-1

802.11 b/g wirelles lan

karta sieciowa 10/100/1000 gb ethernet

audio zgodne z ms-sound (kodeki ac'97)

porty:

4x USB 2.0 , IEEE 1394, RJ-45, RJ-11, VGA, S-VIDEO,

MIC, SłUCHAWKOWE, FIR( IRDA ),

GNIAZDO PC CARD TYPU II

CZYTNIK KART 6-W-1,

GNIAZDO ZASILANIA PRąDU STAłEGO

ZABEZPIECZENIA:

GNIAZDO ZAMKA KENGINTON

SYSTEM OPERACYJNY WINDOWS XP HOME EDITION

WYGLąD NOTKA :

GDY DOSTAłEM DO RąK MOJEGO LAPKA BYł ZAPAKOWANY W NORAMALNY KARTON Z LOGO ACER'A

W śRODKU BYł DOBRZE ZABEZPIECZONY

PIERWSZE WRAżENIE BYłO BARDZO POZYTYWNE, WYGLąD,

KOLORYSTYKA, NIE CZEKAJąC PODłąCZYłEM LAPKA DO SIECI I ODPALiłEM,

WSZYSTKO ZAINSTALOWAłO SIE PO OKOłO 30 MINUTACH I LAPEK BYł GOTOWY DO PRACY

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

post-13136-1144882125_thumb.jpg

post-13136-1144882161_thumb.jpg

A TERAZ PO KOLEji, TAK JAK KOLEGA NIżEJ ;)

KLAWIATURA :

WCZESNIEJ UżYTKOWAłEM TOSHIBę 1400-103, TAM KLAWIATURA BYłA NIESTETY LEPSZEJ JAKOśCI

W TYM MODELU LEWA STRONA JAKBY SIę BARDZIEJ UGINA, JEST TO TROSZKę DENERWUJąCE ALE MOżNA SIę PRZYZWYCZAIć

JEżELI CHODZI O SAM UKłAD TO JEST, DLA MNIE PRZYNAJMNIEJ LEPIEJ ROZWIąZANY ( KLAWISZ PRAWY ALT ) POZA DELETE :) ODLECIAł W GóRę

WYSTęPUJE KLAWISZ WINDOWS ALE TO NIE PRZESZKADZA, KLAWIATURA NIE SKRZYPI I TO JEST NAJWAżNIEJSZE :)

MATRYCA:

MATRYCA PO PROSTU ROZWALIłA MNIE NA łOPATKI, BARDZO DOBRZE NAśWIETLONA, ZERO WYPALONYCH PIKSLI, W DZIEń DOBRZE SIę NA NIEJ PRACUJE, NAWET JEżELI JEST TO MODEL "LUSTRO" ;) , JEST SZYBKA I BARDZO DOBRZE ODDAJE KOLORY

GRAFIKA I WYDAJNOść

TO JEST WłAśNIE TO NA CO CZEKAłEM NAJBARDZIEJ, JAKą WłAśCIWIE TEN NOTEK BęDZIE MIAł WYDAJNOść, ZAPUśCIłEM NA śWIEżO ZARAZ PO INSTALACJI 3DMARK 2001SE , WYNIK TO 15600 , WIęC WIęCEJ NIż MóJ R9500 PRO NA STARYM STACJONARNYM KOMPIE, ZAINSTALOWAłEM OMEGI I ZAPUśCIłEM JESZCZE RAZ I 1000 PKT MNIEJ :) ALE SPODZIEWAłEM SIę TEGO , ZA TO W 3DMARKU 2003 PODSKOCZYłO I TO JEST WAżNE, NIESTETY NIE ZDążYłEM śCIąGNąC 3DMARK'A 2005 I WYNIKóW NIE MAM ALE śCIąGNę TO DOPISZę

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

DźWIęK

GłOśNIKI W ACERZE Są LICHE , KIEPSKIE I JAK DA SIę GłOśNIEJ TO PIERDZą ,BRZYDKO MóWIąC :)

ALE JAK GRAJą CICHO JEST OK :) , PO PODLąCZENIU DO KOLUMN GRAJą BARDZO DOBRZE, DOBRE BASY

NAPęD OPTYCZNY

JESZCZE NIC NIE NAGRAłEM ALE SAM NAPęD CHODZI BARDZO DOBRZE, CZYTA WSZYSTKO , JEDYNY MINUS - JEST PO PROSTU GłOśNY, ROZWIąZANIE SZCZELINOWE - DUżY PLUS ( CHOć NIE ODDAł MI KILKA RAZY PłYTY , ALE JEST JUZ WSZYSTKO W PORZąDKU

BATAERIA

DZIAłA 3h PRZY NORMALNYM UżYTKOWANIU

GłOśNOść I TEMPERATURA

JAK SIę PROCESOR ROZKRęCI TO RAZEM Z WENTYLATORKIEM, NA MAKSYMALNYCH OBROTACH MOZE BYC UCIAZLIWY ALE TO KWESTIA PRZYZWYCZAJENIA, TEMPERATURA..... TOUCH PAD JEST CIEPłY ALE NIE GORąCY WIęC W CZASIE ZIMY PALCE BEDA BEZPIECZNE :)

PODSUMOWANIE

PLUSY:

-WYDAJNOść

-MATRYCA

-SYSTEM XP

-CENA

-BLUETOOTH

-KARTA BEZPRZEWODOWA

MINUSY:

-JAKOść PLASTIKU

-GłOśNY NAPęD DVD

-LEKKO UGINAJACA SIE KLAWIATURA

Edytowane przez paulusus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MINUSY:

-GłOśNY NAPęD DVD

na to jest sposob... instalujesz NERO 7.0 Ultra i tam w narzedziach jest Nero DriveSpeed ,ktorym sobe na biezaca regulujesz predkosc napedu... jak ogladam film daje x4(dvd) x6(cd) i jest cisza jak makiem zasial a jak przegrywam dane to daje x8 na dvd albo x24 na cd.To narzedzie mam razem z win ladowane :)

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po gwarancji do lakiernika :)

z tym lakierowaniem to nie takie proste:)

mam brata lakiernika... otoz z plastikiem jest taki problem ze ta farba co malowany jest laptop jest zamaczany w specjalnej farbie,

jesli pomalujemy taki plastik farba i lakierem... bedzie pieknie, ale chwilowo, szybko sie bedzie rysowal, matowal i odpadał....

na odpadanie jest sposob... podkład, ale plastiki sa miekkie, ruchome... a jak narazie nie wymyslili elastycznego podkładu, albo ja o tym nie wiem;)

ja malowalem tym sposobem Telefony komorkowe... Efekt BAJKA!! :D

ale na 3 miesiace bo lakier i farba po prostu sie sciera.....

pozdro:D

post-13136-1144913668_thumb.jpg procek bez stresu okolo 50 stopni, reszte widac, katowalem go 20 min i odczytalem temp, niejest to az tak bardzo duzo jak sie spodziewałem, pozdrawiam

ja mam podobne temp: w stresie kolejno: 76, 55 , 65, 60 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a szkoda ;) żałuj hehe :) a jak się lapek u Ciebie sprawuje ?

p.s. mam pytanie, jest jakaś kombinacja klawiszy żeby zmienić duże litery na małe ?? ( muszę zmienić cześć tekstu)

Lapek bajka nie wiem dokaldnie ile go juz mam ale ponad 2 miechy bedzie chyba:)

Sprawuje sie wypas:)

Jedynie Most Wanted skacze :blink: i nie wazne jak poustawiam, czy ma MIN czy MAX zawsze to samo:D

a tak to bajer:)

to taki sam lapek jak twoj:) tylko inna nazwa i inny proc, ktory moge sobie wstawic u siebie :) :)

hmmmm

Wklej TEXT do worda:)

FORMAT -> Zmien Wielkość Liter:)

zaznacz odpowiednie pole:)

OK

Wklej spoworotem na edytowany wątek:)

Edytowane przez Doctor_25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx :D

Mi nie przeszkadza, ze napisales tekst duzymi literami, bo sie dobrze czyta. Netetykiete powazam, ale... tutaj sie nie bede czepial.

Temperaturki masz w normie. Namawiam cie na RMClock. Mozna calkiem duzo zbic napiecie zasilajace procesor. Przy 1800MHz wystarczy mu tylko 1.2V zamiast 1.45, bo chyba tyle jest nominalnie. Efekt jest ciekawy. Procesor grzeje sie okolo 10 stopni mniej i wentylator przy pelnym obciazeniu nie pracuje na pelnych obrotach. Jesli nie gram obnizam tez taktowanie grafice (powerplay, ewentualnie w sterownikach). Jest bardzo interesujacy program do regulacji tych wszystkich bajerow, ale nie ma jeszcze pelnego wsparcia dla prockow AMD. Program zwie sie notebook hardware monitor. Autor obiecal to zmienic. Nie dziala wlasnie zmiana napiec dla procka. Grafice mozna obnizyc taktowanie do kilkudziesieciu MHz.

Poradnik do RMCklocka znajdziesz przyklejony na forum PCLabu (Oczywiscie jesli tego do tej pory nie wiedziales).

Pozdrawiam

PS. Ja mam naped z tacka - ot Belgia. Jest cichszy nieco, ale szczelina tez ma swoje zalety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a da się w tym lapku zrobić tak żeby procesor pracował cały czas 1,8 Ghz ? a nie zwalniał kiedy mu się to podoba ?? i w ogóle co z tym biosem jest ... w życiu takiego ubogiego nie widziałem ,,,, ;)

ubogie biosy to standart w lapkach... cies ze wogle mozesz tam wejsc:) w niektorych niema nawet takiej opcji:)

1,8 na stale?? :? :blink: A po co??

wiatrak ci bedzie wirowal non top..... ale jesli nie lubisz ciszy.. odinstaluj drivery AMD CPU :)

i na stale 1.8 bedziesz miec:)

ale lepiej RMClocka i tam sie pobawic lub NHC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a da się w tym lapku zrobić tak żeby procesor pracował cały czas 1,8 Ghz ? a nie zwalniał kiedy mu się to podoba ?? i w ogóle co z tym biosem jest ... w życiu takiego ubogiego nie widziałem ,,,, ;)

Jak chcesz ustawić żeby procesor miał na sztywne ustawione 1,8GHz to klikasz na ikone zasilania i wybierasz profil "Stacjonarny w domu/biurze" Jeśli nie masz ikonki zasilania obok zegarka to wchodzisz do Panelu Sterowania i tam w Opcje zasielania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi