Skocz do zawartości
Esina

Napięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam zasilacz FEEL 300W.W kompie mam PIV 2.4GB,SB Live,GF4 Ti-4200,karta sieciowa,2HHD,1DVD,1CDRW.I chcę jeszcze dokupic kontroler dysków.

Płyta MSI 845PE odczytuję takie napięcia:

3.3V -> 3.10V

+5.0V -> 5.00V

+12.0V -> 11.74V

-12.0V -> 11.66V

-5.0V -> 4.97V

+5V SB -> 4.87

Czy w/w napięcia są w normie???.Czy muszę zmienić zasilacz na mocniejszy np.350W lub 400W lub na 300W ale "lepszej firmy"?.

Czy ten zasilacz FEEL jest dobry czy jakiś szajsowaty...?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do odczytów, to nie są obiektywne i wcale nie muszą oznaczać za niskich napięć. Ważne jest jak zmienia się odczyt podczas zwiększania obciążenia. Jeżeli np. przy podnoszeniu v-core napięcia zaczna siadać ,albo v-core bedzie wzrastało wirtualnie (tzn. w softmenu a rzeczywista wartość pozostanie bez zmian) to oznacza, że zasilacz jest przeciążony i trzeba się go dyskretnie pozbyć.

Co do Feela natomiast, to mam takiego kolegę który naprawia zasilacze komputerowe i on kiedyś zapytany o zasilacze feela odpowiedział tak: "Na samym dnie fekalnego królestwa leży Codegen 300X1 , a obok niego Wszelkiej maści Rubikony i Feel-e"

Myślę, że cos w tym jest :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam zasilacz FEEL 300W.W kompie mam PIV 2.4GB,SB Live,GF4 Ti-4200,karta sieciowa,2HHD,1DVD,1CDRW.I chcę jeszcze dokupic kontroler dysków.

3.3V -> 3.10V

+5.0V -> 5.00V

+12.0V -> 11.74V

-12.0V -> 11.66V

-5.0V -> 4.97V

+5V SB -> 4.87

Czy w/w napięcia są w normie???.Czy muszę zmienić zasilacz na mocniejszy np.350W lub 400W lub na 300W ale "lepszej firmy"?.

mialem feela 300W i powiem tak, jest tez szajasowaty ale u mnie mial lepsze napiecia niz codegen 300W a co do napiec to sa w miare dobre choc mogly byc lepsze :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.3V -> 3.10V

+5.0V -> 5.00V

+12.0V -> 11.74V

-12.0V -> 11.66V

-5.0V -> 4.97V

+5V SB -> 4.87

w twoim wypadku zdecydowalbym sie na zmiane zasilacza na jakis 400W, bo to przyszlosciowe posuniecie (np. jak bys kiedys chcal radka kupic, no to gwarantuje, ze ten zasilacz by tego nie wytrzymal). co do firmy polcam enermax, top power, forton source (poza tym zwykle drozsze sa lepsze :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam zasilacz fell w swojej obudowie i na konfigu jaki posiadam nie ma zandego prawie spadku napiecia przy pelnym obciazeniu - no moze malo sie wacha napiecie +3.3V ktore spada czasami do 3.26V

5.0V jest caly czas na 5.0V

12V jest na 12.15V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde ja sie tak madrzylem w ostatnim poscie :P, a sam mam stary zjechany 5-letni zasilacz 220W, na ktorym skoki napiecia sa tak duze, ze wylaczylem monitorowanie napiec bo co chwila asus pc probe by sie przypluwal. dlatego tez kupuje sobie aktualnie zasilke top powera 420W dual fan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego Esina,słowo "wstecz" ma wiele pojęć zarówno w ujęciu pozytywnym jak i negatywnym. W Twoim przypadku będzie jako pozytyw "czytaj tematy WSTECZ". Tam też opisywano te problemy z uwypukleniem skutków wynikłych ze złych napięć jak też sposobu ich pomiaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...