lolo Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Mam płytke jaką jest ABIT VH6 (VIA Apollo 133A) Segate Barracuda ATAIV 40GB i Windows XP, no i problem polega na tym, że za cholere nie moge odpalić UDMA4, a działa tylko UDMA3. Objawem jest transfer na dysku poniżej 20MB/s, w trybie burst wyciąga aż 35MB/s. Wynik w sisoft sandra ~14000. To wszystko mnie dobija. Jeżeli ktoś miał podobny problem to proszę o wskazówki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 radze zajac sie tasiemkami.. ja swego czasu przerabialem (te 80 zylowe) i dla jednego kanalu pociolem chyba z 7 tasiemek.. z kazdej dalo sie zrobic 2 odpowiedniej dlugosci i i tak mi sie nie udalo.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zapomniałem dopisać, że włącza się UDMA3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfer Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Czy dysk działa w udma 3 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Czy dysk działa w udma 3 ? UDMA3 działa, w dół też, MWDMA1 i 2 również, ale UDMA4 za cholere. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Miałem podobny problem na Abicie BE6-II. Xp za ch... nie chciał się uruchomić na UDMA 66. Ściągnołem najnowsze stery do kontrolera, uruchomiłem go w biosie , a system załadowałem z UDMA 33. System wykrył nowe urządzenie , załadowałem stery. Następne uruchomienie było już na tasiemce 66 i wszystko ok. Podczas instalacj XP najlepiej od razu załadować sterownik... nawet pisze żeby wcisnąć F6 tylko ten napis trwa z 5 sek i trudno go zauważyć. Ale za to później nie ma problemów :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Mam płytke jaką jest ABIT VH6 (VIA Apollo 133A) Segate Barracuda ATAIV 40GB i Windows XP, no i problem polega na tym, że za cholere nie moge odpalić UDMA4, a działa tylko UDMA3. Objawem jest transfer na dysku poniżej 20MB/s, w trybie burst wyciąga aż 35MB/s. Wynik w sisoft sandra ~14000. To wszystko mnie dobija. Jeżeli ktoś miał podobny problem to proszę o wskazówki.a nie podkręcałeś przypadkiem magistrali w swoim kompie ????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Miałem podobny problem na Abicie BE6-II. Xp za ch... nie chciał się uruchomić na UDMA 66. Ściągnołem najnowsze stery do kontrolera, uruchomiłem go w biosie , a system załadowałem z UDMA 33. System wykrył nowe urządzenie , załadowałem stery. Następne uruchomienie było już na tasiemce 66 i wszystko ok. Podczas instalacj XP najlepiej od razu załadować sterownik... nawet pisze żeby wcisnąć F6 tylko ten napis trwa z 5 sek i trudno go zauważyć. Ale za to później nie ma problemów :-)Ja mam zwała, bo na mojej płycie nie ma raida, mam tylko ten od VIA (686B chyba). Sprawdzałem wszystkie sterowniki jakie są w necie, i dalej nic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfer Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2002 Czy dysk działa w udma 3 ? UDMA3 działa, w dół też, MWDMA1 i 2 również, ale UDMA4 za cholere. Mialem podobnie na Abicie Va6 i celku 800.JAk go nie krecilem i postawilem na nim winde to dysk samsung SV1533D chodził w udma 4.Jezeli jednak podkrecilem go to zaczynał kontroler dysku wymuszac udma3. Pozniej nie pomagalo odkrecenie procka bo dysk dalej chodził na udma 3. Dopiero po usunieciu sterownikow kontrolera dysku zaczynał pracowac w udma 4. Denerwujace to było miedzy innymi dlatego zmienilem plyte. Polecam ten sam krok.Via do prockow inetla to sie nie nadaje a do tego fatalna ma obsluge pamieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...