Dowhook Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zanim kupie ten zestaw mam pytanie do doświadczonych użytkowników, ponieważ będzie to mój pierwszy. Nie chce kupować na początek gotowego zestawu. Chce złożyć swój własny. Oto częśći, które wybrałem. Na dopasowywanie części spędziłem cały dzień i nadal mam wątpliwości czy wężyki będą pasować itd. Oto części: Blok: X3N P478 (króciec SM12) Pompka: Hydor Seltz L-30 II Chłodnica: Black Water 121 gwint 1/4 - 2x120mm Reszta: Króćce metalowe proste NK 12 1/4 Wąż igielitowy 12/15 Łącznik prosty PR12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Blok ok, pompa moze lepiej c.w.u lub coolriver 12V, Chłodnica ok, moze lepiej coolteka?? Powinien byc wydajniejszy bo jest grubszy, cena podobna, wąz kup 10/12. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronek Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Weź mniejsze węże. 12/16 nadają się bardziej do ogrodu aniżeli do komputera :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 blok x3n, ale krocce nk12, chlodnica cooltek 2x120, weze 10/12 cellfast, pompka coolriver. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronek Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 blok x3n, ale krocce nk12, chlodnica cooltek 2x120, weze 10/12 cellfast, pompka coolriver.Najwygodniejsze są węże 8x1. Jezeli chodzi o rez/pompę to polecam Alphacool AGB-Eheim 600 230 V - jedno i drugie bardzo solidnie połączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Wszystko w porządku ale ja bym polecił jezeui juz hydor to słabszy model. L30 podobno dosyć głośne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dowhook Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 (edytowane) Ok zdecydowałem się na pompkę CoolRiver 12V 500l/h i chłodnice cooltek 2x120, ale nie moge znaleść tych wężyków 10/12 cellfasta. Znacie jakiś dobry sklep internetowy gdzie mogę kupić porządne wężyki nie koniecznie cellfasta? PS. Mam jeszcze pytanie do samego montażu. Jak mam odpowietrzyć cały układ przezd włączeniem go? Edytowane 13 Kwietnia 2006 przez Dowhook Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronek Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Ok zdecydowałem się na pompkę CoolRiver 12V 500l/h i chłodnice cooltek 2x120, ale nie moge znaleść tych wężyków 10/12 cellfasta. Znacie jakiś dobry sklep internetowy gdzie mogę kupić porządne wężyki nie koniecznie cellfasta? PS. Mam jeszcze pytanie do samego montażu. Jak mam odpowietrzyć cały układ przezd włączeniem go? Zaopatrz się w zbiornik wyrównawczy - bez niego napełnianie jest istną katorgą. Bardzo przyjemny robi Alphacool. Tańszą alternatywą jest zbiornik zintegrowany z pompą, np ten który poleciłem wyżej. Węże - może jednak zdecydujesz się na 8/10? Innovatek robi właśnie w takim standardzie. Klasa sama w sobie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 wezyki cellfast dostempne we wiekszosci sklepów OBI. Otworem w coolriverze bedzzie bardzo cięzko napełnic układ., lepiej dokupic jakis rez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 (edytowane) DEMONIZUJECIE. Mi bardzo gładko poszło napełnienie układu przez otworek w Coolriverku. Wystarczy użyć strzykawki 20ml + ewentualnie najgrubszej igły. Poza tym, wydaje mi się, iż zamysłem kupna pompki ze zintegrowanym rezem, jest fakt, iż nie trzeba wpinać w układ dodatkowego zbiornika. PS. Mam jeszcze pytanie do samego montażu. Jak mam odpowietrzyć cały układ przezd włączeniem go? Taki zabieg jest niewykonalny. Zawsze w mniejszym, lub (zazwyczaj) większym stopniu układ przed włączeniem będzie zapowietrzony. W przypadku jednak użytkowania Coolrivera, wystarczy odkręcić korek, włączyć układ i poczekać około 30 minut. W tym czasie wskazane jest intensywne potrząsanie chłodnicą (tam zbiera się najwięcej tlenu), i całym komputerem. W momencie kiedy w reziku pompki nie będą pojawiały się już bąbelki powietrza, należy dolać płynu pod sam sufit i zakręcic korek. That's all. Edytowane 13 Kwietnia 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 być moze tak jest, ja sie tylko opieram na postach z tego forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dowhook Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 A jakie pasty termoprzewodzące proponujecie? Do króćców NK12 węże 10/12 będą dobre? Chce się upewnić na wszelki wypadek. Jeżeli tak to się już zdecydowałem. Tylko jeszcze pytanie odnośnie bloku. Mam zamiar kupić X3N, ale i tak nie wykorzystam jednego wlotu. Czy lepiej może kupić X2N w takim wypadku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 A jakie pasty termoprzewodzące proponujecie? Do króćców NK12 węże 10/12 będą dobre? Chce się upewnić na wszelki wypadek. Jeżeli tak to się już zdecydowałem. Tylko jeszcze pytanie odnośnie bloku. Mam zamiar kupić X3N, ale i tak nie wykorzystam jednego wlotu. Czy lepiej może kupić X2N w takim wypadku? pasta to AS5 króćce lepiej zawsze żeby były wieksze od węża czyli w tym wypadku jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronek Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 (edytowane) DEMONIZUJECIE. Mi bardzo gładko poszło napełnienie układu przez otworek w Coolriverku. Wystarczy użyć strzykawki 20ml + ewentualnie najgrubszej igły. Poza tym, wydaje mi się, iż zamysłem kupna pompki ze zintegrowanym rezem, jest fakt, iż nie trzeba wpinać w układ dodatkowego zbiornika. Po prostu po co wlewać wodę przez strzykawkę w 20ml porcjach jak można do rezu z wielkim wlotem :) Wygoda, dem, wygoda :) Jeżeli chodzi o złączki to SK są bezpieczniejsze i dużo bardziej estetyczne Edytowane 13 Kwietnia 2006 przez Wronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Po prostu po co wlewać wodę przez strzykawkę w 20ml porcjach jak można do rezu z wielkim wlotem :) Wygoda, dem, wygoda :) Słuchaj rozumiem gdybyś musiał napełniać układ codziennie, to owszem zgodziłbym się z Tobą. Ale do licha, układ napełnia się ~ raz na pół roku, więc czy jego napełnienie zajmie mi 10 sekund - przy użyciu dodatkowego rezerwuaru - czy też 3 minuty przy użyciu strzykawki, nie robi mi absolutnie żadnej różnicy. :twisted2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 I do tego pieniazki zostaja w kieszeni :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Jezeli chodzi o rez/pompę to polecam 2078627[/snapback] Bardzo przyjemny robi 2078627[/snapback] Węże - może jednak zdecydujesz się na 8/10? Innovatek robi właśnie w takim standardzie. Klasa sama w sobie :) zapomniales dodac, ze mozna je kupic w alphacool i ze jestes dystrybutorem...... // Nie wiem czy zauwazyliscie, ze na tym forum ostatnio w kazdym zalozonym topicu pojawia sie "ktos" wychwalajacy alphacool (tak przypadkowo) i "ktos" wychwalajacy RN..... ja rozumiem marketing, ale (kuźwa) bez przesady. a rezik w coolriver'ze jest denerwujacy, ale jezeli nie zamierzasz co chwile zmienic czegos w ukladzie to wystarczy, a kasy niepotrzebnie wydawac nie musisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Nie wiem czy zauwazyliscie, ze na tym forum ostatnio w kazdym zalozonym topicu pojawia sie "ktos" wychwalajacy alphacool (tak przypadkowo) i "ktos" wychwalajacy RN..... ja rozumiem marketing, ale (kuźwa) bez przesady. odemnie jestem ja i bok_RN... ktory ma robic za Biuro Obslugi Klienta... nie przegial wiele razy i na razie zachowuje odpowiedni ton... jesli beda jakies rygorystyczne zmiany w zachwoaniu i postach - zajme sie tym... jesli nei zauwaze prosze raportujcie Pozdrawiam Samhain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dowhook Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Ok, dzięki panowie tylko jeszcze czekam na odpowiedz na to pytanie: Mam zamiar kupić X3N, ale i tak nie wykorzystam jednego wlotu. Czy lepiej może kupić X2N w takim wypadku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 zrób jak uwazasz, w x3n zatykasz bok lub środek i gra gitara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 @Sam Z Twoim "Biurem Obslugi Klienta" mialem ostatnio małą sprzeczke, powiedzialbym roznice zdan.. Ale nie wazne :) Co do tematu, jak bedziesz mial zaytkac trzeci krociec to po co kupowac trzy kroccowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dowhook Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Bo jest tańszy na http://mcs.pc.pl/ :) Ale jednak zdecyduję się na X2N. Wielkie dzięki za pomoc wszystkim osobom, które się wypowiadały w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 To wez tego nowego X3N SX ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dowhook Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 O fakt :) Nie zauważyłem. Jeszcze się zastanowie i zrobie kosztorys. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronek Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Co do OT: Nie wiem czy zauwazyliscie, ze na tym forum ostatnio w kazdym zalozonym topicu pojawia sie "ktos" wychwalajacy alphacool (tak przypadkowo) i "ktos" wychwalajacy RN..... ja rozumiem marketing, ale (kuźwa) bez przesady. Polecam produkt który sprzedaje, wiem że jest dobry więc to piszę. "Kuźwa przesadą" byłoby pisanie marketingowej papki niemającej nic wspólnego z rzeczywistością np "bierz rez Alphacoola, temperatury spadną a komp zacznie śpiewać". Tak nigdy nie pisałem i nigdy nie napiszę. Piszę tylko o tych produktach które miałem w rękach, testowałem je, wiem dokładnie co to jest, czy się psuje i czy bywają z tym ewentualne problemy. Byle czego nie polecę tak jak i byle czego nie wstawię do sklepu. To że ludzie prowadzący czy też pracujący w sklepach się udzielają na forach jest wskazane i jest korzystne dla obu stron. "Zwykli" userzy często szybciej dowiadują się o nowościach (poczta pantoflowa zbyt szybka nie jest), natomiast sklepowcy widzą czym się interesują ludzie i w co warto wejść. Zresztą, to m.in. po obserwacji tego forum weszliśmy w Alphacoola. Ta marka dzięki szeregowi zbiorowych zamówień zdąrzyła się tu zadomowić. --- koniec OT ---- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dowhook Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Myślicie, że chłodnica COOLTEK MAINSTREAM 120 mm Single wystarczy? Czy lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Dual? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 dual lepszy, bo wiekszy ale kosztuje wiecej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Myślicie, że chłodnica COOLTEK MAINSTREAM 120 mm Single wystarczy? Czy lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Dual? jezeli bedziesz mial jeden, dwa bloki to styknie, o ile nie bedzie to prescot @ 4ghz i 1900xtx z vmodami ;) Wronek co do wypowiadania sie sprzedwacow na forach, moze i to jest dobre, ale z umiarem wszystko trzeba robic B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...