Skocz do zawartości
Dowhook

Mój Przyszły (?) Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim kupie ten zestaw mam pytanie do doświadczonych użytkowników, ponieważ będzie to mój pierwszy. Nie chce kupować na początek gotowego zestawu. Chce złożyć swój własny. Oto częśći, które wybrałem. Na dopasowywanie części spędziłem cały dzień i nadal mam wątpliwości czy wężyki będą pasować itd. Oto części:

Blok:

X3N P478 (króciec SM12)

Pompka:

Hydor Seltz L-30 II

Chłodnica:

Black Water 121 gwint 1/4 - 2x120mm

Reszta:

Króćce metalowe proste NK 12 1/4

Wąż igielitowy 12/15

Łącznik prosty PR12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Blok ok, pompa moze lepiej c.w.u lub coolriver 12V, Chłodnica ok, moze lepiej coolteka?? Powinien byc wydajniejszy bo jest grubszy, cena podobna, wąz kup 10/12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zdecydowałem się na pompkę CoolRiver 12V 500l/h i chłodnice cooltek 2x120, ale nie moge znaleść tych wężyków 10/12 cellfasta. Znacie jakiś dobry sklep internetowy gdzie mogę kupić porządne wężyki nie koniecznie cellfasta?

PS. Mam jeszcze pytanie do samego montażu. Jak mam odpowietrzyć cały układ przezd włączeniem go?

Edytowane przez Dowhook

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zdecydowałem się na pompkę CoolRiver 12V 500l/h i chłodnice cooltek 2x120, ale nie moge znaleść tych wężyków 10/12 cellfasta. Znacie jakiś dobry sklep internetowy gdzie mogę kupić porządne wężyki nie koniecznie cellfasta?

PS. Mam jeszcze pytanie do samego montażu. Jak mam odpowietrzyć cały układ przezd włączeniem go?

Zaopatrz się w zbiornik wyrównawczy - bez niego napełnianie jest istną katorgą. Bardzo przyjemny robi Alphacool.

Tańszą alternatywą jest zbiornik zintegrowany z pompą, np ten który poleciłem wyżej.

Węże - może jednak zdecydujesz się na 8/10? Innovatek robi właśnie w takim standardzie. Klasa sama w sobie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

wezyki cellfast dostempne we wiekszosci sklepów OBI.

Otworem w coolriverze bedzzie bardzo cięzko napełnic układ., lepiej dokupic jakis rez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEMONIZUJECIE.

Mi bardzo gładko poszło napełnienie układu przez otworek w Coolriverku. Wystarczy użyć strzykawki 20ml + ewentualnie najgrubszej igły.

Poza tym, wydaje mi się, iż zamysłem kupna pompki ze zintegrowanym rezem, jest fakt, iż nie trzeba wpinać w układ dodatkowego zbiornika.

Taki zabieg jest niewykonalny. Zawsze w mniejszym, lub (zazwyczaj) większym stopniu układ przed włączeniem będzie zapowietrzony. W przypadku jednak użytkowania Coolrivera, wystarczy odkręcić korek, włączyć układ i poczekać około 30 minut. W tym czasie wskazane jest intensywne potrząsanie chłodnicą (tam zbiera się najwięcej tlenu), i całym komputerem. W momencie kiedy w reziku pompki nie będą pojawiały się już bąbelki powietrza, należy dolać płynu pod sam sufit i zakręcic korek.

That's all.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie pasty termoprzewodzące proponujecie?

Do króćców NK12 węże 10/12 będą dobre? Chce się upewnić na wszelki wypadek. Jeżeli tak to się już zdecydowałem.

Tylko jeszcze pytanie odnośnie bloku. Mam zamiar kupić X3N, ale i tak nie wykorzystam jednego wlotu. Czy lepiej może kupić X2N w takim wypadku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie pasty termoprzewodzące proponujecie?

Do króćców NK12 węże 10/12 będą dobre? Chce się upewnić na wszelki wypadek. Jeżeli tak to się już zdecydowałem.

Tylko jeszcze pytanie odnośnie bloku. Mam zamiar kupić X3N, ale i tak nie wykorzystam jednego wlotu. Czy lepiej może kupić X2N w takim wypadku?

pasta to AS5

króćce lepiej zawsze żeby były wieksze od węża czyli w tym wypadku jest OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEMONIZUJECIE.

Mi bardzo gładko poszło napełnienie układu przez otworek w Coolriverku. Wystarczy użyć strzykawki 20ml + ewentualnie najgrubszej igły.

Poza tym, wydaje mi się, iż zamysłem kupna pompki ze zintegrowanym rezem, jest fakt, iż nie trzeba wpinać w układ dodatkowego zbiornika.

Po prostu po co wlewać wodę przez strzykawkę w 20ml porcjach jak można do rezu z wielkim wlotem :)

Wygoda, dem, wygoda :)

Jeżeli chodzi o złączki to SK są bezpieczniejsze i dużo bardziej estetyczne

Edytowane przez Wronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu po co wlewać wodę przez strzykawkę w 20ml porcjach jak można do rezu z wielkim wlotem :)

Wygoda, dem, wygoda :)

Słuchaj rozumiem gdybyś musiał napełniać układ codziennie, to owszem zgodziłbym się z Tobą. Ale do licha, układ napełnia się ~ raz na pół roku, więc czy jego napełnienie zajmie mi 10 sekund - przy użyciu dodatkowego rezerwuaru - czy też 3 minuty przy użyciu strzykawki, nie robi mi absolutnie żadnej różnicy.

:twisted2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o rez/pompę to polecam 2078627[/snapback]

Bardzo przyjemny robi 2078627[/snapback]
Węże - może jednak zdecydujesz się na 8/10? Innovatek robi właśnie w takim standardzie. Klasa sama w sobie :)
zapomniales dodac, ze mozna je kupic w alphacool i ze jestes dystrybutorem......

//

Nie wiem czy zauwazyliscie, ze na tym forum ostatnio w kazdym zalozonym topicu pojawia sie "ktos" wychwalajacy alphacool (tak przypadkowo) i "ktos" wychwalajacy RN..... ja rozumiem marketing, ale (kuźwa) bez przesady.

a rezik w coolriver'ze jest denerwujacy, ale jezeli nie zamierzasz co chwile zmienic czegos w ukladzie to wystarczy, a kasy niepotrzebnie wydawac nie musisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy zauwazyliscie, ze na tym forum ostatnio w kazdym zalozonym topicu pojawia sie "ktos" wychwalajacy alphacool (tak przypadkowo) i "ktos" wychwalajacy RN..... ja rozumiem marketing, ale (kuźwa) bez przesady.

odemnie jestem ja i bok_RN... ktory ma robic za Biuro Obslugi Klienta... nie przegial wiele razy i na razie zachowuje odpowiedni ton... jesli beda jakies rygorystyczne zmiany w zachwoaniu i postach - zajme sie tym...

jesli nei zauwaze prosze raportujcie

Pozdrawiam

Samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do OT:

Polecam produkt który sprzedaje, wiem że jest dobry więc to piszę. "Kuźwa przesadą" byłoby pisanie marketingowej papki niemającej nic wspólnego z rzeczywistością np

"bierz rez Alphacoola, temperatury spadną a komp zacznie śpiewać".

Tak nigdy nie pisałem i nigdy nie napiszę. Piszę tylko o tych produktach które miałem w rękach, testowałem je, wiem dokładnie co to jest, czy się psuje i czy bywają z tym ewentualne problemy. Byle czego nie polecę tak jak i byle czego nie wstawię do sklepu.

To że ludzie prowadzący czy też pracujący w sklepach się udzielają na forach jest wskazane i jest korzystne dla obu stron. "Zwykli" userzy często szybciej dowiadują się o nowościach (poczta pantoflowa zbyt szybka nie jest), natomiast sklepowcy widzą czym się interesują ludzie i w co warto wejść. Zresztą, to m.in. po obserwacji tego forum weszliśmy w Alphacoola. Ta marka dzięki szeregowi zbiorowych zamówień zdąrzyła się tu zadomowić.

--- koniec OT ----

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślicie, że chłodnica COOLTEK MAINSTREAM 120 mm Single wystarczy? Czy lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Dual?

jezeli bedziesz mial jeden, dwa bloki to styknie, o ile nie bedzie to prescot @ 4ghz i 1900xtx z vmodami ;)

Wronek co do wypowiadania sie sprzedwacow na forach, moze i to jest dobre, ale z umiarem wszystko trzeba robic B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi