Skocz do zawartości
purpurek

2 Komputery I Chello

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dwa komputery i jedno łącze Chello Light. Modem do Chello ma wyjście na USB i na kartę sieciową. I chciałbym podłączyć internet do tych dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego i tylko Switcha. Router'a na razie nie mam. Jeden komputer może działać jako "serwer". Prosiłbym o opisanie krok po kroku jak podłączyć Chello i skonfigurować odpowiednio Windowsy (SP2, Media Center Edition). Próbowałem już sam czerpiąc informacje z różnych źródeł i niestety nie potrafiłem zrobić tego tak jak należy. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skretke mozesz przeciac i polatac ale daje Ci 50% na powodzenie :)

adresowanie pozostaw najlepiej wszedzie automatyczne

start/ustawienia/panel sterowania/polaczenia sieciowe/polaczenie lokalne nr x(to z modemem chello)/zaawansowane/zezwalaj inny laczyc sie z netem za posrednictwem tego kompa

(lub cos w tym stylu tam jest)

Edytowane przez HiPhO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem komputer1 przez USB do modemu Chello. I komputer1 z komputerem2 skrętką. I teraz co mam wpisać do tych okienek:

Okienko połączeń modemu Chello:

Dołączona grafika

Okienko połączeń karty sieciowej w komputerze1

Dołączona grafika

Okienko połączeń karty sieciowej w komputerze2

Dołączona grafika

I co mam gdzie wpisać??

Połączenie z Chello wygląda tak:

Adres IP: 87.207.63.145

Maska podsieci: 255.255.255.0

Brama domyślna: 87.207.63.1

Serwer DHCP: 10.128.1.64

Serwery DNS: 62.179.1.61, 62.179.1.60

Proszę o szczegółową pomoc. Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scrossowałem kabel tak jak na stronie (tak udało mi się w 100%): http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=1...abecef69a1bab67. Także z tej strony wziałem ustawienia co do IP itd. Udostępniłem połączenie z Chello i działa.

Temat zamknięty.

Dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi