Skocz do zawartości
wegorz91

Pytanie Co Do Wc

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

1.mam pytanie co do bloku na GPU

chciałbym sobie kupic Abadona GPU Lite rev 3 i teraz co o nim sadzicie, nada sie na radka 9800pro??

i czy ktos mogł by mi zalaczyc zdjecie jak ten blok lezy na tej grafie lub na jakims podobnym radku??

2. moj uklad bedzie sie składac z krocców NK12.... i teraz czy w krk da sie gdzies kupic zielone weze eheim fi12??

aha i czytalem gdzies na forum ze do Nk12 ktos polecał weze fi10 albo fi8, nie beda one za male??

dzieki

pozdro

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. moj uklad bedzie sie składac z krocców NK12.... i teraz czy w krk da sie gdzies kupic zielone weze eheim fi12??

aha i czytalem gdzies na forum ze do Nk12 ktos polecał weze fi10 albo fi9, nie beda one za male??

na NK12 idealnie pasują węże o wewnętrznej srednicy 10 mm a jak ktos uwaza ze 10 to za duzo to i 9mm sie da założyc.

( nk12 to chyba od zewnetrzenj srednicy węży ?? najczęsciej 12mm ? bo moje nk12 maja średnice zewnętrzna jakies 10,5 mm ;) )

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo bede sprzedawac mojego cuba co mam własnie na radku 9800pro. No i dosyc tanio ... wiec jezeli masz chec to wal na pm'a.

bo moje nk12 maja średnice zewnętrzna jakies 10,5 mm icon_wink2.gif )

T w takim razie grubość ścianki jakies 0.25mm tak? :lol2: :lol2: Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

tak, bedą pasowac. moze byc troche ciezko naciągnac, ale dasz rade, moje cellfasty 10/11,5 bez problemu weszły, tylko potem nie dalo sie ich sciągnąc zbyt łatwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wielkich trudach udalo mi sie nalozyc weze 9/12 na nk12...

i teraz mam pytanie czy konieczne jest dawanie takich zacisków: http://4max.pl/default.asp?g=149&gg=61&produkt=223

czy wystacza takie: http://mcs.pc.pl/produkt97.html

Ja bym nie dawał zadnych zacisków. Ja nie moge zciągnąć węży 10/13 z NK12 ... mało co bym nie rozwałi sobie mobo, bo tak mocno siedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz wąż 9/12 i naciagnales do konca na nk12 to nawet nie musisz zadnych dawac opasek ,na upartego plastikowe,ale nie muszą być z mcs wystarczy ze zwykłego sklepu

To był przyklad ze z mcs, u mnie w samochodowym sa takie po 20gr za sztuke...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuje bloczku miedzi(przeznaczony do chłodzenia bo zapewne istnieje wiele stopow miedzi)o wymiarach 30x30x10-jesli ktos wie gdzie moge takie cos kupic niech da znac.Super byłby coldplate ale qrcze on ma tylko 2mm :sad:

Mógłbym kupic np w Nomi czy gdzies w takich sklepach i pociac ale nie bede pewny czy to jest 100%miedz czy tylko jakis stop.Chciałem odlac sobie taki bloczek u znajomego złotnika ale wewnatrz moga zostac mikroszczeliny i nie bedzie przewodzic ciepła tak jak trzeba(i problem tez z formą).Chyba ze rozgrzeje ten kawałek miedzi do czerwonosci i bede go masakrował młotem :wink:

Do tego bloczku chce przyspawac heatpipe. :wink:

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiamlem sie ostatnio nad jakims barwnikiem UV zeby dodac do wody w ukladzie, zeby mi to w budzie jakos fajnie swieciło...

Mam zielone weze eheim, jaki barwnik musze dolac do wody destylowanej i jakie swiatlo musze kupic zeby mniej wiecej wygladalo to tak:

Dołączona grafika

....

Czy takie switlo bedzie pasowac http://allegro.pl/item99052598_revoltec_zi...x_30cm_uv.html??

prosze o pomoc w wyborze barwnika, jezeli jest cos takiego do kupienia w krk to prosze o namiar sklepu....

Pozdro

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To cudo kosztuje 10 zeta http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=541

Do zielonych węży jak dolejesz żółtego barwnika to pewnie bedzie taki jasny zielony kolor.

W moim układzie pływa zielone borygo i żółty barwnik (bezbarwne węże)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ciekawe jak bedzie wygladac z zielonymi wezami :? A swiatło dobre wybrałem??

Ja kupiłem te http://allegro.pl/item98836299_zestaw_katod_30_cm_uv.html

Troche tansze (zawsze te pare zł) firmy Sharkoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy naprzyklad zamiast barwnika moze samo borygo wystarczy albo jakis płyn ktory mozna bez problemu kupic na stacji lub w sklepie samochodowym??

Nietórzy twierdzą że Antifreez świeci w UV ... ale jak narazie na zdjeciach tego nie widziałem.

Poza tym inne płyny do chłodnic nie reagują w tym świetle ... tak wiec efektu nie bedzie. Imho warto jest wydac 10 zeta naten barwniczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie świecił - tyle że na niebiesko, z niebieskie barwniki uv zwykle siłą nie dorównują zielonym... dla porównania miałem barwnik niebieski z CFD - castrol antifreeze wcale słabiej nie świecił...

teraz montuje ojcu WC - planuje wlać Płyn Innovatek Protect IP 250ml (antykorozyjny/przeciwglonowy) - 250ml + ciut demineralki + UV Dye-Lite . Nie wejdzie do układu dużo bo planuje zastosowanie trójnika zamiast reziku no i małą chłodniczkę - coolteka 1x120m. zdam raport jak się będzie sprawować owa mieszanka. Acha - węże kupiłem gumowe a nie PCV - jak przyjdą też zdam raport jak się sprawują czy nie łamią się i tak dalej.... foty też będą :) tyle że bez katody UV - jedynie będzie trochę światła niebieskiego ale to i tak wystarcza do świecenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, przy zakladaniu weza na abadon GPU zaczoł sie problem :( doszedlem do wsiosku ze krocce nk12 w abodonie sa jakies nie typowe srednica zewnetrzna wynosi 13mm a inne nk12 z innych bloków cos kolo 12mm srednice zew... Czy to normalne czy trafilem na jakas dziwna wersje.... A i pytanie jest moje czy uda mi sie naciagnac weza 9/12 na tego abadona bo na inne bloki z srednica zew ok 12mm sie udało??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko :) ludzie naciagaja 8/10 a ty sie martwisz 9/12 :) aczkolwiek problemy jakies tam beda ;)

Oj problemy sa i to jakie na inne bloki nalozylem tylko z tym abadonem nie moge sobie poradzic...

Wymyslilem ze na krocce od GPU naloze waz 12 jakies 4-5cm weza, a tego 9 wsadze do weza 12(do srodka) i uszczelnie silikonem lub klejem.... zastanawiam sie czy klej/silikon nie bedzie przeciekac :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj problemy sa i to jakie na inne bloki nalozylem tylko z tym abadonem nie moge sobie poradzic...

Wymyslilem ze na krocce od GPU naloze waz 12 jakies 4-5cm weza, a tego 9 wsadze do weza 12(do srodka) i uszczelnie silikonem lub klejem.... zastanawiam sie czy klej/silikon nie bedzie przeciekac :?

Mi się wydaje że jak dobrze to uszczelnisz to nie ma bata aby przeciekało. A szczypcami prubowałeś roziciągać na ciepło, albo naciągać na jakiś lejek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje że jak dobrze to uszczelnisz to nie ma bata aby przeciekało. A szczypcami prubowałeś roziciągać na ciepło, albo naciągać na jakiś lejek ?

Narazie prowizorka:

post-119731-1145994417_thumb.jpg

Probowalem, jeszce poszukam jakiegos stozka i zostawie na kilka godzin moze sie rozciagnie....Albo zrobie jak na Fotce tylko troche staranniej.

Jedno co mnie dziwi to ze te nk12 z abadona sa szersze niz wszystkie moje inne nk12.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi