Skocz do zawartości
Electric

Jednoprocesorowy Komputer Z Interfejsem Acpi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż bawiłem sie swego czasu kompem i w menadżerze urządzenie przeinstalowałem jednoprocesorowy komputer z interfejsem ACPI na Komputer z interfejsem ACPI. Oprócz tego pojawił sie rózniej Standardowy komputer PC. Tu mam pytanie. Po tym zabiegu Windows zarządza przerwaniami (z biosu ??) od 1 do 15. Przedtem system zarządzał przerwaniami od 1 do ~~23. Które wyjście jest lepsze. Jesli to którym zarządza windows a nie bios to jak przywrócić poprzedni stan. Funkcja przywracania sterownika nie działa i nie wiem jak zainstalować poprzednia pozycje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

system przerwań PIC daje jedynie 15 przerwań do dyspozycji, natomiast APIC daje do dyspozycji 25 przerwań, najlepiej jest kiedy każde urządzenie ma swoje przerwanie

który system jest lepszy zdecyduj sam :wink:

bezproblemowo zmienić można jedynie z PIC na APIC (po degradacji liczby przerwań system nie wstanie, więc trzeba ręcznie przywrócić stary plik HAL.dll)

system przerwań definiuje się w BIOS

Windows zarządza przerwaniami (z biosu ??) od 1 do 15.

przerwania liczy się od 0, wszystkimi przerwaniami zarządza procesor Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sytuacja jest takaiż kiedyś sie tym bawiłem, ale dalej został Apic. dzisiaj doinstalowałem win98 i coś poszło nie tak (czyt. zawaliłem:) ). Xp mi wtedy nie wstał i pojawiał sie problem brak pliku hal.dll. Nie pomagał edycja boot.ini, podmiana hal.dll itp. Po jakiś 2h udało mi sie oodpalić winde w awaryjnym bo w normalnym wywalał blue screena. Skojarzyłem hal jak hardware cośtam i przełączyłem apic'a na pic'a własnie uaktualniając sterowniki "jednoprocesorowy komputer z acpi" na komputer z acpi. Po restarcie system wstał bezproblemowo ale mam tylko do 15 przerwać. jak moge teraz przywrócic stare ustawienia. Nie moge dać aktualizuj sterownik bo nie mam pozycji "Jednoprocesorowy ...". Nie moge aktualnie systemu przeinstalować wiec chce zostawić ten który jest a boje sie ze system może nie wstać.

Edytowane przez Electric

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przełcz w BIOS na APIC i uruchom sysytem, powinien sam uaktualnić plik HAL.dll

wrazie problemów, przyprządkowanie wersji HAL.dll do konfiguracji sprzętowej wygkląda tak:

Non-ACPI PIC HAL (Hal.dll)

ACPI PIC HAL (Halacpi.dll)

MPS Uniprocessor PC, Non-ACPI APIC UP HAL (Halapic.dll)

MPS Multiprocessor PC, Non-ACPI APIC MP HAL (Halmps.dll)

ACPI Uniprocessor PC, ACPI APIC UP HAL (Halaacpi.dll)

ACPI Multiprocessor PC, ACPI APIC MP HAL (Halmacpi.dll)

na czerwono zaznaczyłem wersje hal-a, która powinna być zainstalowana po włączeniu APIC

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie mam włączone ACPI. System dale widzi tylko 15 przerwań. Czy mam rozumieć ze mam <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> plik Halaacpi.dll i zmienic jego nazwe na hal.dll np. w trybie awaryjnym ??

Edytowane przez Electric

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz podmienie pliczek i zobaczymy efekty...

p.s.

Sorki. Myślałem że ta wersja forum potrafi doczepić tekst do ostatniej wypowiedzi...

p.s.2

Ok. Wszystko gra. Wypakowałem halaacpi z płytki, zminiłem nazwe i podmieniłem. System wykrył, zainstlował i mam dwadzieścia pare przerwań :)

Dzieki wielkie @Zawadaki

Edytowane przez Electric

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi