Skocz do zawartości
Mateo1988

Zmiana Wiatraka, Modecom 350gtf

Rekomendowane odpowiedzi

Nadeszły ciepłe dni i mój modecom mimo Arctic Cooling Arcti Fan Pro TC, dał znać niemiłym szumem. pomyślałem że zmienię go na większy wiatrak, no i padło na CoolerMater 12025 (22dB przy 1220obr.). Wycięcie dziury nie było zbytnio trudne, ale za to czasochłonne. I jeszcze małe malowanie i po sprawie;p A oto efekt:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Mam jeszcze kilka pytań, kratka od strony kabli została i powietrze gorące leci do środka. Przy otwartej obudowie to nie problem, do tej kratki jest przykręcony radiator jest on dość ciepły a ja bym chciał załatać ta kratkę ale nie wiem jakiego materiału użyć żeby się nic nie popaliło, stopiło. thx za wszystkie rady po tej modyfikaji komp niesłyszalny jest :DDołączona grafika

Edytowane przez Mateo1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinałeś pod FanControl?

Tak, regulacja obrotów działa ale wiatrak wieje bezpośrednio na termistor i dzięki temu obroty są tak małe ze czujnik na płycie nie mógł ich zczytać :) , myślę ze kolo 800rpm kreci się wiatrak. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tej zmiany. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciał bym żeby wiatrak był w środku ale od radiatorów do obudowy jest 1,5cm a wiatrak ma 2,5cm grubości, wiec nie da rady, z początku chciałem go schować no ale nie wyszło, musiał bym ciąć radiatory a nie wiem jak by to wpłynęło na prace zasilacza, wiec wole ich nie ruszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatory na pamięci były by stanowczo za małe zasilacz w stresie by sie ugotował !! nawet teraz jak włączę spi16 to zasilacz jest ciepły a radiatory są większe niż w ModeCom MC-350ATX 2.0, wnioskuje z tego ze modele MC-xx0 ATX 2.0 wcale nie są ciche pod obciążeniem.

MC w środku: Dołączona grafika

GTF w środku: Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu? łatwo nie łatwo, ale jest satysfakcja.

chodzilo mi o to, ze niektorym wystarczy zalman na chipset, zmiana wiatraka w zasilaczu i juz przy dwoch pentkach komputer jest bezglosny. Ja wyciszam cos co 99% ludzi uwaza za bezglosne i dalej nie mam pelnej satysfakcji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie prace wreszcie dobiegły końca no może jeszcze kiedyś pomaluje cały zasilacz B) Kratkę z tyłu zasilacza załatałem blaszka odpowiednio przyciętą i pomalowaną. Temperatura przy zamknietej obudowie spadla o 5*C.

Dołączona grafika

A tutaj mały bonus z nocy świętojańskiej: Dołączona grafika

Edytowane przez Mateo1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi