Skocz do zawartości
Piterix

Aplituner Yamaha 457 + Tonsli Focus Se 5+1 - Czy To Dobrze Zagra?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam amplituner yamaha 457 i potrzebuję do niego kolumny - zestaw ma służyć w 75% do filmów i 25% muzyki stereo. Pokój 27 m2. Chwilowo do ampla mam podłączone jakieś dziadoskie ale duże kolumnny (firmy alpha) - gra to gorzej niż źle (gorzej niż moja stara wieża panasonic) strasznie cicho i wogóle przez to nie wiem czy napewno mam yamahę sprawną (bo nie uwierzę, że jest słabsza od mojej wieży albo zestawu głośniczków creative 6700 które grają głośniej)

Zastanawiam się nad Tonsil Focus SE - warto to kupić? A może quadral, koda ? (m-audio odpada - słyszałem jak grają...). PORADŹCIE !!

ps. Dźwięk ma być czysty i miękki, - delikatny i łagodny, - bez żadnego dudnienia, słucham... utworów angelo Badalamentiego (komponował do filmów D. Lyncha np. Mulcholand Drive, Twin Peaks itd.), muzy w stylu Clannad, rocka i heavy metalu ;-)

EDIT:

Zwiększyłem limit środków do 3000 i dodałem że bez suba w temacie.

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posłuchaj Wharfedale (brzmienie przyjemne dla ucha , zawsze mozna brzmienie skorygowac kabelkami i ustawieniem w mieszkaniu) lub cos z oferty Tannoy, zapomnij o jakis kodach , tonsilach bo to porażka. (zaraz pewnie lobby kody i tonsila mnie zaatakuje :mur: )

Edytowane przez Witaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej oferty mógłbym wybrać co najwyżej:

http://www.allegro.pl/item96872222_wharfed...10_center_.html

lub

http://www.allegro.pl/item96612363_kolumny...5szt_jasne.html

Budżet ogranicza mnie do max 2000 PLN (ale wolałbym jak najtaniej) na początku chciałem kupić max do 1000 cały zestaw z amplitunerem więc to i tak postęp do doszedłem za cały zestaw do 3000 PLN i już naprawdę nie mam więcej pieniedzy a chciałbym się cieszyć miłym dźwiękiem.

Jeszcze odnośnie dźwięku - nie chcę żeby był natarczywy i męczący (taki jest mój zestaw creativa 6700) i nie chcę żeby był "głuchy" jak w mojej wierzy niby gra, niby głośno - ale jakoś tak jakby przytłumienie.

Czy moja yamaha jest sprawna? Bo nie bardzo radzi sobie z kolumnami które posiadam (2 stare unitry na tył – 25W 4ohmy + 2 z wieży jako głośnik centralny 60W 2x 4 Ohm, + 2 duże Aalpha 80W każda 8 Ohm) – podłaczałem je w różnych konfiguracjach razem, osobno, osobno każde na front, potencjometr głośności jest w przedziale -80dB do 0 i dalej do +10dB. Od – 80 do -45 NIC nie słychać między -45dB a 30dB zaczyna coś grać. Przy -10dB -20dB można normalnie oglądać film czy słuchać muzyki. Przy 0dB jest w miarę głośno ale i tak ciszej od mojej mini wieży… i tu już się kończy podziałka bo jak daję od +1dB do +10 dB słychać oprócz głośniejszego dźwięku coraz głośniejszy szum. Czy ja coś robię nie tak? Kolumny podłączałem kablem miedzianym 1mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie amplitunery KD są dość kiepskie, zwłaszcza do muzyki ( nie ma się ochoty podkręcać głośniej :wink: ) , a rozwiązanie procesor 5.1/7.1 ( najtańszy jest creative za 450 PLN ) + 5x monobloki ( ??? ) może być dość drogie ... chyba że narazie przygotujesz "bazę" czyli 2 monobloki/wzmak stereo, procesor, 2 kolumny wharfedale a następnie rozbudujesz dokładając aktywny sub , 3 monobloki/lub jakiś wzmak 4 kanałowy i 3 kolumny ... - sterowanie będzie proste - wszystko dekoderem , tylko raz dobrze ustawisz głośność na wzmakach a póżniej głośność całości już przez procesor -> takie to dziwne rozwiązanie ale w hi end dość popularne ...

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że amplitunery są cienkie. Ale żeby dźwięk z amplitunera za 1000 PLN był dwa razy cichszy od wieży za 800 PLN lub głośniczków creative za 400 PLN ???

Nie chodzi o cichotę tylko o wydolność prądową względem wzmacniacza stereo ( basy w amlitunerach są beznadziejne z kolumn a Sub powinien być uzupełnieniem zestawu a nie podstawą - w ampli 5.1 jest niestety podstawą np. Harman Kardon Stereo o mocy 2x30W potrafi o niebo więcej niż Yamacha 5x130W w samych basach choć zapewne głośniej/mocniej też zagra ) i pisząc "dekoder/procesor Creative za 400 PLN " miałem na myśli sam przedwzmacniacz z DTS i AC3 http://www.allegro.pl/item96616828_dekoder..._5_1_i_7_1.html

ps. to w jaki sposób całość zabrzmi to też trochę loteria doboru ale myślę że mimo wszystko lepiej niż ampli 5.1 klasy Yamaha 457 .... a może pozostaniesz przy STEREO ale za to b. dobrym - nawet w filmach może być lepiej choć bez "tyłu". Prawda jest taka że do naprawdę dobrego 5.1 potrzeba 2-3 x więcej kasy niż do naprawdę dobrego STEREO a słabe 5.1 nie satysfakcjonuje ( może jest grupa ludzi którą satysfakcjonuje ale Ja do niej zdecydowanie się nie zaliczam :wink: ... a Ty ? )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka że do naprawdę dobrego 5.1 potrzeba 2-3 x więcej kasy niż do naprawdę dobrego STEREO a słabe 5.1 nie satysfakcjonuje ( może jest grupa ludzi którą satysfakcjonuje ale Ja do niej zdecydowanie się nie zaliczam :wink: ... a Ty ? )

Zgadzam się z tym wszystkim co napisałeś... ale jeszcze nie wiem czy nie usatysfakcjonuje mnie Yamacha+fajne kolumny.

Pomijając to że nie mam kasy... to nie chcę się pakować w zbyt dobry sprzęt - bo oglądam dużo DIVX'ów a w nich wiadomo jaką dźwięk ma jakość - na gorszych kolumnach nie odczuwa się tago aż tak bardzo jak na lepszych. Chcę tylko takiej przyjemnej miękkości, lekkości i płynności dźwięku - tego napewno nie dadzą moje głośniczki od creativa - a moja wieża powoli umiera (nie działa CD, nie działa magnetofon, nie działa pilot...) i ma taki przytłumiony jakby dźwięk, dlatego kupiłem amplituner i DVD żeby słuchać 25% muzy i lookać filmy 75%.

Czy naprawdę nie da się znaleść kolumn które ładnie zagrają z Yamahą 457 (1000PLN) ? W końcu nie jest to chyba najgorszy amplituner i chyba można kupić w miarę fajne kolumny do 2000 PLN - Ja tam nie wiem ile Wy zarabiacie, ale mnie nie stać na zabawki droższe niż 3000 PLN (przynajmniej jeszcze w tym roku ;-) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proste rozwiązanie - umów się na wizyte w jakimś salonie audio, podłączy się pod twojego ampli i wybierzesz świadomie. za warendalki ręcze ;] malutkie 9.1 z solidnym wzmaczkiem ~2x25w grają nie tylko głośno (poniżej 10m2) ale i na prawdę satysfakcjonująco, mięciutko, zadziwiająco lekko i naturalnie. porównywałem z zestawem 5.1 tannoya za over 7k i brzmieniem wole moje stereo ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 27m2 bez suba bym nie ryzykował, ale z drugiej strony zawsze można jakiś dokupić ....

Zestawy bez suba :

- RUBICON RP 26 F/S/C - 999 zł

- QUADRAL Quintas 500 - 1199 zł

- WHARFEDALE Crystal 2 - 1699 zł

- GrandHigh GH2000 SET - różne są ceny, ale poniżej 1500 spokojnie

Z subem :

- Koda AV 706 + SW 700 - 1599 zł

- Koda AV 707 (6.0) + SW 850 1999 zł

- Koda AV 707 + SW 1799 zł

Z Subem może by i więcej się znalazło, tak na szybko przejrzałem.

Rubicony brzmią dość delikatnie, sub konieczny. GrandHigh są dość potężne i nieźle basem grają. Wharfedale - w sumie najlepiej brzmią z tych co wymieniłem, no i cena też najlepsza. Ja osobiście kupiłem wczoraj, po wielu odsłuchach, Quadrale (elektronika onkyo). Mam jedynie ~15m2 i na razie bez suba mam zamiar się obyć, poza tym brzmiały jak dla mnie najpełniej, oddawały pełną barwę dźwięku, no i były w ciemnym kolorze, który był dla mnie dość ważny :D Koda - poczytałem o tym trochę, jednym pasuje, innym nie - ale i tak w/g mnie to jest lepsze rozwiązanie złod tych zintegrowanych, plastikowych zestawów ....

Prawda jest taka - pójdź tu i ówdzie do salonów audio, poproś, żeby podłączyli taką yamahe jak twoja (jest dość popularna) do różnych zestawów kolumn i posłuchaj - coś na pewno Ci podejdzie :rolleyes:

P.S. O Tonsilach zapomnij ....

Edytowane przez Kidzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- GrandHigh GH2000 SET - różne są ceny, ale poniżej 1500 spokojnie

GrandHigh są dość potężne i nieźle basem grają. Wharfedale - w sumie najlepiej brzmią z tych co wymieniłem, no i cena też najlepsza.

Prawda jest taka - pójdź tu i ówdzie do salonów audio, poproś, żeby podłączyli taką yamahe jak twoja (jest dość popularna) do różnych zestawów kolumn i posłuchaj - coś na pewno Ci podejdzie :rolleyes:

Grand High słyszałem - dźwięk z nich mi się nie podoba (jak dla mnie jest za ciężki).

Wharfedale - mógłbym kupić te: http://www.q21.pl/go/_info/?id=54, albo te: http://www.allegro.pl/item96440942_kolumny...ancja_5szt.html (ewentualnie)

Narazie chcę kpić 5 kolumn. Na suba chcę uzbierać w miarę dobrego -ale max do 1000 PLN...

Umówiłem się na odsłuch Wharfedale Diamond 8.4 - ale nadal zastanawia mnie TONSIL Focus SE którego nie mam możliwości posłuchać - bo nigdzie nie ma... (http://www.tonsil.com.pl/products_frame.htm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bez suba do 2000 , to Wharfedale jest najlepszym kierunkiem :wink: Ale zestaw Diamond 2 (czyli ten z Diamondami 8.4), to już jest koszt powyżej 2000 .... Słyszałem zestaw Crystal 2 (Crystal 40, Crystal 10, Crystal Center) - naprawdę fajnie grał, ale cena jak dla mnie była za wysoka .... GH w/g mnie brzmiały dokładnie tak jak mówisz - dużo ciężkiego basu, wysokie tony też słyszalne, a środka jakby wcale :huh: Mówię Ci, posłuchaj Quadrali, Rubiconów i tych Crystali, a zapomnij o Tonsilach, bo w tej cenie brzmią fatalnie, trza by na nie więcej wydać, a wtedy to już można kupić coś lepszego .... Aha, i czy uwzględniasz w tych 2k kable ? Na to trza liczyć z 200-300 minimum :rolleyes:

O, znalazłem jeszcze taki zestawik JAMO Zestaw E 680 - w promocji jest na http://www.top-audio.pl za 1999 zł :) a jest wart o wiele więcej. Wyglądają ładnie, ale nic o nich nie wiem :P

Edytowane przez Kidzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ceny trzeba popytać, marże są baardzo wysokie ;) 9.1 kupiłem za 650zł nóweczki, za 840 mogłem je mieć w lublinie w sklepie, w cenniku topaudio 900pln, w cenniku którejś z lubelskich firm o ile pamiętam 1100 lub 1200zł ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ceny trzeba popytać, marże są baardzo wysokie ;) 9.1 kupiłem za 650zł nóweczki, za 840 mogłem je mieć w lublinie w sklepie, w cenniku topaudio 900pln, w cenniku którejś z lubelskich firm o ile pamiętam 1100 lub 1200zł ;]

Dokładnie na allegro te JAMO kosztuje 1799 http://www.allegro.pl/item98208517_jamo_e6...ratis_w_wa.html

A ja dalej nie wiem co kupić. Zasadniczo całe życie myślałem że mi słoń na ucho nadepnął... a teraz co posłucham jakiegoś zestawu to mi się nie podoba. (Szukam w klasie cenowej do 2000) Raz udało mi się znaleźć coś co mi się nawet podoba - u gościa który w mojej dzielnicy jakieś 100m od domu sam produkuje kolumny. Ale takie homemade czy się sprawdzą na dłuższą metę. Pozatym w prezentacji użekła mie lekkość i miękkość dźwięku - tylko że była zasługą głównie woofera - który mi się kompletnie nie podobał (skrzynia w kaształcie rombu oklejona niebieską wykładziną z dużym głośnikiem frontowym). Wszystkie głośniki miał ustawione z przodu i jak powyłączał centralny i tylne to dzwięk stał się płytszy... jak wyłączył woofer to dzwięk zrobił się matowy, płaski bez żadnego brzmienia - chociaż niby oddawał wszystkie dźwięki z utworu, ale jakby zza kartki papieru.

Pojęcia nie mam co kupić, nie chcę przepłacić - ale też nie chcę potem żałować bo to jednak zakup na dłużej - Ile trzeba dać za dobry zestaw kolumn do 5.1 (narazie tylko 5.0) - żeby to ładnie mięciutko grało?

ps. dudniący/dziwny bas powoduje u mnie potworny ból głowy - nie mogłem przez to oglądać filmów na swoim creativie 6700 a ja lubię niskie basowe dźwięki - chcę żeby były delikatne, łagodne, miękkie, soczyste ;-) Jest wogóle coś takiego - czy to tylko w Erze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma innej możliwości jak przesłuchanie kilku zestawów.

Ja mam ampilituner Yamahy 450.

Najpierw miałem Eltaxy i bardzo szybko się tego syfu pozbyłem.

Okazyjnie kupiłem JPW 203 i grały b.dobrze z moim apm. Niestety ale musiałem sprzedać ze względu na "konflikt kolorystyczny z meblami".

Posłuchaj koniecznie Rubiconów RP16 lub RP26 oraz wymienionych wcześniej Wharfedale Crystal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umówiłem się na kilka odsłuchów - i mam pytanie - sprzedawcy twierdzą że nie ma znaczenia z jakim amplitunerem grają kolumny... dobre zagrają dobrze, złe źle i te które wyboirę zagrają tak samo z moim amplem (może trochę ciszej/głośniej w zależności od mocy wzmacniacza) Czy to prawda ?

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To były sklepy - firmowy Tonsilu, firmowy ;-) gościa który sam robi kolumny, i w pytaniach na maile z allegro czy ten sprzęt (tu różne koluny) z którym amplitunerem zagrają najlepiej - bo jeszcze nie mam żadnego i też chcę kupić (taki mały blef z mojej strony ;-) ) - i odpowiedzi we wszystkich przypadkach: Z KAŻDYM nawet radmor, unitra, itp. nawet z przed 30 lat... z tąd moja wątpliwość bo słyszałem że to robi różnicę..

ps. Mój ampl jest dość ciężki - wtopiłem że muszę z nim teraz jeździć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Twoich wczesniejszych problemow - u mnie w domu w pomieszczeniu 20m2 jest Yamaha 557. Powyzej -20dB na skali robi sie juz jak dla mnie troche za glosno, powyzej -10 nie testowalem, bo skoro -15 jest dla mnie nieprzyjemne to co dopiero glosniej ;)

Mowie o odsluchu stereo na kolumnach Castle Harlech S2 lub Howard S3 (nie jestem pewien w tej chwili).

Reszta zestawu (w sumie 6.1) to: wszystkie 3 tylne glosniki z zestawu Eltax Summit (2 efektowe + center; jako efektowe spokojnie sobie radza), center do niedawna byl tez od Summitow, ale ostatnio ojciec zmienil na cos innego, bo nie odpowiadal mu zbyt ostry dzwiek z Eltaxa. Subwoofer Yamaha SW-030.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem na odsłuchu z własnymi płytami w porządnym sklepie...(nawt krzesło mi przynieśli). Wzięłem własne płyty, posłuchałem i... wiem mniej niż wiedziałem.

Najpierw posłuchałem czegoś taniego - Rubicon RP 26 - i bardzo ładnie grały, ale czegoś mi brakowało... No to posłuchałem Rubicon RP 36 no i było też bardzo ładnie ale przy większej liczbie instrumentów dźwięk się jakby miksuje... Wtedy poprosiłem o podłączenie jakichś porządnych kolum stereo - podłączyli jakiś JBL za 6000 para i znowu dźwięk bardzo ładny ale tak jakoś za dużo tego dźwięku (jakby grały za szeroko...).

No i mam problem - RP 26- 1300, RP 36 - 2600, JBL - 6000 za parę, dźwięk między RP26 a 36 niewiele się różni, a różnica między RP36 a JBL - raczej na korzyść RP36 przemawia... Mam mętlik w głowie i nie wiem co wybrać - dźwięk z żadnej z tych kolumn nie rzucił mnie na kolana... ale był bardzo ładny...

To może i te Tonsile Focus SE będą ładnie grały... - tych nigdzie w trójmieście nie widziałem.

CO ROBIĆ ??? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem na odsłuchu z własnymi płytami w porządnym sklepie...(nawt krzesło mi przynieśli). Wzięłem własne płyty, posłuchałem i... wiem mniej niż wiedziałem.

Najpierw posłuchałem czegoś taniego - Rubicon RP 26 - i bardzo ładnie grały, ale czegoś mi brakowało... No to posłuchałem Rubicon RP 36 no i było też bardzo ładnie ale przy większej liczbie instrumentów dźwięk się jakby miksuje... Wtedy poprosiłem o podłączenie jakichś porządnych kolum stereo - podłączyli jakiś JBL za 6000 para i znowu dźwięk bardzo ładny ale tak jakoś za dużo tego dźwięku (jakby grały za szeroko...).

No i mam problem - RP 26- 1300, RP 36 - 2600, JBL - 6000 za parę, dźwięk między RP26 a 36 niewiele się różni, a różnica między RP36 a JBL - raczej na korzyść RP36 przemawia... Mam mętlik w głowie i nie wiem co wybrać - dźwięk z żadnej z tych kolumn nie rzucił mnie na kolana... ale był bardzo ładny...

To może i te Tonsile Focus SE będą ładnie grały... - tych nigdzie w trójmieście nie widziałem.

CO ROBIĆ ??? :mur:

Powiem jedno - gra cały zestaw, a nie tylko kolumny czy wzmacniacz. Ważny jest każdy element zestawu łącznie z pomieszczeniem, więc kolumny, które dobrze grały w pomieszczeniu odsłuchowym, wcale nie muszą dobrze grać u Ciebie w pokoju. Najlepiej zostaw sobie możliwość wymiany w ciągu powiedzmy 2 dni od zakupu, żebyś miał czas na odsłuchanie w domu. Jeśli masz małe pomieszczenie, powiedzmy do 20m2 to raczej nie bierz podłogówek, weź małe monitorki o średnicy srednio-niskotonowego 11-13cm (Wharfedale 9.1 lub 9.2, Mordaunt Short, Dali Concept 2). Wystarczą w zupełności, a i basu też nie będzie za mało, będą grały lepiej od podłogówek (które musisz umieścić przynajmniej pół metra od ściany, co może być niemożliwe w małym pomieszczeniu, a jeśli postawisz bliżej to bas szlag trafi).

Co do JBLi za 6000 - to zaleta najlepszych - dźwięk oderwany od głośników. :) Trzeba było jeszcze wypróbować inny wzmacniacz - czy wtedy jest jakaś różnica między zestawami.

Edytowane przez Jenot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decyzja podjęta. Po kolejnym dniu odsłuchu wacham się między JBL Balboa System 5.1, a Dali Concept 6 + Concept 1 + Center . I mój ostateczny wybór pada na DALI. Zestaw Balboa mogę kupić za 3000 (jest z SUBEM) zestaw Dali za 2500 (bez SUBA). Suba do Dali kiedyś dokupię (1000) więc zestaw wyniesie mnie 3500 - ale myślę że warto. Dali ma fajnu dźwięk i nie mam się do czego przyczepić - no może do niieprzyjemnie brzmiącego kartonu który leżał 3 metry od kolumn pod ścianą i wpadał w nieprzyjemne wibracje... - ale u mnie w pokoju nie będzie tego kartonu ;-) Pokój mam 27 m2 układ w prostokącie.

Jeśli ktokolwiek zna powód dla którego powinienem zdecydować na coś innego niż DALI niech napisze jak najszybciej - bo jutro wybieram się po zestaw. Wszystkie rady i sugestie BARDZO mile widziane !!!!!

ps. Jak wróciłem do domu po odsłuchu i włączyłem film (z moimi SKART'ami Alpha 150 + Panasonic AK-40 + Unitra Dora) to myślałem że amplituner się popsuł taki kiepski z tego zestawu idzie dźwięk ;-)

... a może jedak tonsil focus se ? - tanie są http://www.allegro.pl/item100052769_tonsil...ka_gratis_.html a na stronie Tonsilu ich cena to 2285 PLN...

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ nikt nic nie napisał... dzisiaj kupiłem DALI CONCEPT. Zanim to zrobiłem poprosiłem o podłączenie jednocześnie 2 zestawów tj. DALI i WHARFEDALE Diamond 8. Włączyłem swoją płytkę Iron Maiden Virtual utwór nr.7 ;-) i posłuchałem około minuty na DALI potem klik i już miałem na WHARFEDALE potem (klik) i znowu DALI potem... potem tak samo odsłuchałem jeszcze soundtrack z Twin Peaks - Angelo Badalamenti (ale i tak już byłem zdecydowany). Różnica pomiędzy tymi kolumnami była KOLOSALNA na korzyść DALI. Po przełączeniu na WHARFEDALE dźwięk stawał się płaski, połowa przmienia i instrumentów gdzieś znikała - beznadzieja... (chociaż jak słuchałem je same - bez bezpośredniego porównia wypadały całkiem nieźle).

Porady dla tych którzy kiedyś staną przed podobnym problem wyboru kolumn:

1. Niestety szukać sklepów i słuchać - wiem, pracochłonne, męczące, a sprzedawcy denerwujący...

2. Starać się słuchać tego samego utworu przełączając pomiędzy kolumnami - dużo to daje bo od razu słychać różnicę który lepszy.

3. Cirepliwość - każdy znajdzie ten swój "wymarzony" dźwięk (no w granicach swojego budżetu) - ja znalazłem go w DALI.

Uwagi końcowe - pomimo, że DALI w tej grupie cenowej był dla moich uszu najlepszy - to jednak brakuje mu mięsistości dźwięku - wszystko inne ma - być może SUB wniesie ten niedobór ;-) Najbardziej mi się podoba że nawet jak ustawię bardzo cicho (że można by usłyszeć brzęczenie muchy) to wszystko pięknie słychać, a nie jak do tej pory na moich poprzednich zestawach tylko niektóre dźwięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi