Skocz do zawartości
KamilM

Topower 600w = Trzeszczenie W Głośnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam w tej chwili zasilacz Topower 600W. Wszystko ładnie, podłączone, kabelki ładnie pospinane. Uruchamiam, super chodzi, cisza i spokój. Włączam głośniki (Modecom 9860), a tu jakiś trzaski.

Oto linki z filmikiem:

http://rapidshare.de/files/17972746/Obraz_019.avi.html

lub

http://beta.yousendit.com/transfer.php?act...DB21E1D397DC204

Najlepsze jest to, że jak podłączę spowrotem Chiefteca 360W to wsio chodzi jak powinno. Żadnych zakłoceń w głośnikach nie mam.

Ponadto nawet jak głośnków nie włącze, to w tym zasilaczu tak słychać, jakby coś przycierało sie, ale to nie o wiatrak chyba, a jak komputer jest wyłączony, to coś przeskakuje w nim. Nie wiem czy tak musi być czy nie

Miał już ktoś takie problemy?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duża moc zasilacza to duże pola magneto-elktryczne, wię odsuń na max-a kolumienki od zasiłki! Z tą mocą zasiłki to deko przesadziłeś,....ale w przyszłości .....kto wie?! Modecomy mają fatalne ekranowanie! Czy może komp jest razem z subwooferem np. pod stołem(biurkiem)?.....pomyśl!

Edytowane przez imalas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer stoi po prawej stronie biurka, sub jakiś metr obok.

Dowiedzialem się, że aby usunać zakłócenia należałoby zrobić ekran w zasilaczu... kurde, dużo roboty :(.

A zasilacz potrzebny, bo będzie musiał pociągnąć Opterona 2.5ghz, 1.8gb pamieci i jeden dysk 160gb + 7900GTX SLI / x1900XTX CrossFire oraz najnowsze karty graficzne, które się pojawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co Kamil... po ostatniej recenzji z ciekawości podłączyłem ten zasilacz do siebie. Problemów na głośnikach Logitecha nie było, więc być może wina leży po stronie słabego filtrowania zakłóceń (lub jego braku) w tych głośnikach. Jeżeli masz w pobliżu siebie jakiegoś znajomego z innymi głośnikami sprawdź, czy sytuacja powtórzy się.

Co do dźwięku dobywającego się z zasilacza, to występuje on we wszystkich topowerach (podobne do cykania zegarka, ale około czterech razy na sekundę).

Edytowane przez Zenfist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, no właśnie takie coś słychać. Ale to co, mam teraz głośniki oddać? Kurcze, już sam nie wiem :(.

EDIT:

Jeszcze podłącze stare głośniki, których jeszcze miesiąc temu używałem i dam Ci odpowiedź.

Thx za info.

Edytowane przez KamilM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak, sprawdziłem na innych kolumnach, które miały zewnętrzny wzmacniacz (a w zasadzie końcówkę mocy), zakłocenia występowaly, nawet bez podłączania kolumn do karty dźwiękowej juz było słychać charakterystyczne cykanie w kolumnach. Również wszystkie przedlużacze, kable odsunałem od subwoofera ale również nic nie pomogło.

Sprawdziłem jeszcze kwestię z uziemnieniem, oraz podłączenie komputera pod zupełnie inne gniazdko - nic nie pomogło.

Zasilacz nie powoduje zakłóceń wokół siebie, a wysyła je do sieci, bo sprawdziłem zestaw audio w drugim końcu domu, podgłośniłem wzmacniacz i cykanie występowało, a odległosć komputera od pokoju gdzie sprawdzałem wynosiła jakieś 10 metrów w prostej linii, no chyba że to aż na tyle wysyła on te zakłócenia, w każdym bądź razie, na 3 różnych zestawach głośników oraz u znajomego cały czas te same objawy :/.

Ktoś pisał, że wszystkie zasilacze powyżej 400W powodują takie zakłocenia, no dobrze, ale czemu tyle ludzi ma zasilacze o mocach 400W i wiecej i się nie skarżą. Znajomy ma Sharkoona 600W i również z jakimiś tanim zestawem glosników chodzi wszystko bez problemów.

Zasilacz odsyłam, może w serwisie coś poradzą :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dźwięku dobywającego się z zasilacza, to występuje on we wszystkich topowerach (podobne do cykania zegarka, ale około czterech razy na sekundę).

Dziwne, ale u mnie nie cyka!, a słuch mam "okrutny" .......dżwiękówka SS na NF7-SL to było jeszcze mało!

Edytowane przez imalas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duża moc zasilacza to duże pola magneto-elktryczne, wię odsuń na max-a kolumienki od zasiłki! Z tą mocą zasiłki to deko przesadziłeś,....ale w przyszłości .....kto wie?! Modecomy mają fatalne ekranowanie! Czy może komp jest razem z subwooferem np. pod stołem(biurkiem)?.....pomyśl!

jezu ale brednie, co to według ciebie jest ekranowanie ?

a obudowa zasiłki to co? w wiekszość zasilaczach jest dokładnie taka sama ;/ do tego jeszcze dochodzi obudowa kompa

a co do 'ekranowania' głośników/kolumien to jeszcze nie spotkałem się z czymś takim ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezu ale brednie, co to według ciebie jest ekranowanie ?

a obudowa zasiłki to co? w wiekszość zasilaczach jest dokładnie taka sama ;/ do tego jeszcze dochodzi obudowa kompa

a co do 'ekranowania' głośników/kolumien to jeszcze nie spotkałem się z czymś takim ;/

LITERATURA CZEKA, A FORA NIE ZASTĄPIĄ SOLIDNEJ EDUKACJI....

TO WRAŻENIE LAIKA, ŻE OBUDOWY SĄ TAKIE SAME......NIE OŚMIESZAJ SIĘ!

JAK SPOTKASZ SIĘ Z POWŁOKAMI EKRANUJĄCYMI TO POGADAMY! , BRAK PODSTAWOWEJ WIEDZY UNIEMOŻLIWIA DALSZĄ DYSKUSJĘ!

Edytowane przez imalas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LITERATURA CZEKA, A FORA NIE ZASTĄPIĄ SOLIDNEJ EDUKACJI....

TO WRAŻENIE LAIKA, ŻE OBUDOWY SĄ TAKIE SAME......NIE OŚMIESZAJ SIĘ!

JAK SPOTKASZ SIĘ Z POWŁOKAMI EKRANUJĄCYMI TO POGADAMY! , BRAK PODSTAWOWEJ WIEDZY UNIEMOŻLIWIA DALSZĄ DYSKUSJĘ!

"powłoki ekranujące" w jakim sensie (i gdzie) ?

według ciebie podstawową wiedzą jest: ekranowanie HF ?

zresztą chodziło mi o promieniowanie EM a pracą głośników, jak otwarty zasilacz + 100W przetworniczka na płycie nie zaszkodzą przesyłaniu danych "po płycie" to tym bardziej komputer i zasilacz zamknięte w obudowie nie zaszkodzą audio

Witaj: jeśli tak to podaj mi jakiś model głośników które mają ekranowanie (najlepiej fotki tego 'ekranu')

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TOMAHAWK

Ekran magnetyczny mają np. głośniki w telewizorach, często w radiach itp. i o to zapewne chodziło Witajowi (jak to się odmienia??)

Natomiast imalasowi chodziło zapewne o ekranowanie całego obwodu m.cz. kable, wzmacniacz itp. itd.

Nieporozumienie IMO

Edytowane przez PiotruśPan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak pisze aiki, dziś wlaśnie dostałem info, że to PFC było niesprawne w tym zasilaczu. Mam nadzieję, że to przez nie miałem te problemy.

Dzięki za komentarze,

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi