perian Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Witam Jestem tu calkowicie nowy na forum, ale widzę ze jest tu mnóstwo speców którzy na pewno będą w stanie mi pomóc. Mam problem chyba z płytą główną. Otóż ostatnio zakupiłemsobie kartę graficzną Radeon 9550 Gigabyte GV-R955128D, chciałek kupić taką niezbyt drogą kartę ale przede wszystkim bez wiatraczka zeby mi to nie brzęczało w obudowie. No i co się okazalo po zamontowaniu jej w komputerze niby wszystko jest ok ale nie do konca, gdy prubuje włączyc kompa to za pierwszym razezm karta i komp tak jakby nie startowaly. NIby diody sie swieca ale komp nie reaguje, gdy go wyłącze i załącze ponownie wszystko dziala. Zawsze karta rusza za drugim razem. podłączylem karte do innego kompa i tam dzialala bez zarzutu wiec wydaje mi sie ze to moze wina mojej plyty glownej, ale nie jestem pewien. Pamietam ze dawno temu probwalem do mojego kompa włożyć karte mojego kumpla który też mial jakiego radeona 9550 i wtedy wogole sie nie uruchamial komp - moze to bedzie jakas wskazowka? Poprzednio mialem GeForca MX 440 i tu nie bylo zadnych problemow. Moze napisze co poza tym mam w kompie, moze to cos innego powoduje takie dziwne zachowanie? Plyta glowna : ECS L7VTA 2 kości pamięci GOOD RAM jedna 256 MB, druga 512 MB prcesor : AMD athlon thunderbird 1,2 MHZ (zmienialem jakis czas temu na nim wiatraczek ze standardowego na arctic coolera - ale nie bylo problemow wiec to chyba nie ma nic wspolnego z zaistniala sytuacja) zasilacz fortron 400W - tani, cichy i dobry - polecony przez forumowiczów:) Jezlei ktos wie jaka moze byc tego przyczyna - prosze o poradę. Jezeli to wina plyt to ewentualnie jaką byście polecali (do okolo 200 zl) pod mojego procka tak by ewentualnie kiedys można by go wymienic na cos mocniejszego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 ... jeżeli u kumpla grafika działa ok to znaczy że coś Twoja płyta jej nie lubi... może bios trzeba uaktualnić... możesz jeszcze rzucić okiem na kondensatory na płycie czy przypadkiem nic z nich nie cieknie i czy nie są dziwnie napęczniałe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perian Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 ... jeżeli u kumpla grafika działa ok to znaczy że coś Twoja płyta jej nie lubi... może bios trzeba uaktualnić... możesz jeszcze rzucić okiem na kondensatory na płycie czy przypadkiem nic z nich nie cieknie i czy nie są dziwnie napęczniałe. bios uaktualniałem jakis czas temu ale nowszego nie znalazlem od tego momentu, kondensatory tez wygladaja OK... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piekara Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Oczywiście to płyta. Może być tak że karta z płytą nie współgra i tyle. U mnie był problem z Radeonem 8500 i płytką AsRock. Karta nie chciała chodzić na AGP 4x tylko na 2x choć płyta obsługiwała 8x. Inne karty działały ok. Spokojnie możesz sprzedać płytke i kupić nawet jakiegoś Gigabyte z takimi samymi parametrami nie dokładając nic albo niewiele - oczywiście Allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 jeżeli bios aktualny, kondensatory ok to płyta nie lubi twej nowej grafiki... ja od siebie polecam epoxa 8RDA+ sam mam takiego rev 2.2 i jest ok, do normalnego użytku jak i do wyciskania procesora a cena na allegro to 160 - 200zł - 200zł za rev 2.2 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perian Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Dzięki za porady Ale o dziwo od 2 dni wszystko chodzi bezproblemowo, mam nadzieje ze juz tak na stałe... ale z elektronika nigdy nie mozna byc pewnym :D Tak wiec majac na uwadze porady skorzystam z nich jeżeli znowu zacznie mi sprzet szwankowac:) dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...