Skocz do zawartości
CrazyJohn

Cisza - Ale Za Mala Kase:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, powracam, po dluzszej przerwie :)

Przestudiowalem tematy na forum... I jestem troche skolowany, chcialbym zlozyc sobie WC:

1. ciche,

2. tanie,

3. wydajne

w tej kolejnosci, mam teraz to co nizej na skreconym zalmanie na 2100rpm i 1.75V jest mi i za glosno i za goraco, glownie chodzi mi o cisze. Doszedlem mniej wiecej do takiego czegos, ze slyszalem dyski, teraz wisza na gumkach od majtek :D takich szerokich i dosc dobrze im idzie. W budzie mam jezscze 120mm fandera, skreconego, co robi przewiew, zeby sie hdd nie zagotowaly, buda otwarta!

Przymierzalem sie do pompki Coolriver 12V bo cichsza i niby fajniejsza od L20, potem zobaczylem topic o tanich pompach, ale ich cena to

"1. grundfos 15-14b (cena kolo 250)

2. Laing s1-15/700B (cena od 235)

3. Leszno 15PWr14c (cena od 210)"

czyli troche za duzo jak dla mnie... Chociaz z 2 str, jesli mam pozbierac kase dluzej a miec cos ultracichego to sie oplaca... Pytanie czy to az takie ciche bedzie...

Poki co planowalem:

Pompa CoolRiver 12V 500l/h (cicho? wydajnie, tanio)

Kadet (wydajnie, tanio)

cos na CPU, dokladniej nie wiem jeszcze co, ale sadze, ze cos dobrego ;)

jakis rezerwuar z chlebaka czy innego takiego, zeby bylo tanio i wygodnie.

Wyglad sie kompletnie nie liczy, kompa mam wsunietego pod biurko, daleko, nie widac go.

Myslalem jeszcze o chlodnicach gorowych bip2 czy cos wielkosci 2x120mm, bo na to moglbym dac 2 wiatraki krecace sie wolniej...

Myslalem o pompce do cwu (co) ale chyba ich cena jest za duza...

Ktos moze mi cos doradzic? Bo naprawde jestem juz skolowany ;D

w sumie to nie wiem czy

* kadet / firmowa wielkosci 120mm (edit: na 2 wiatraki) / firmowa 2x120mm (edit: mna 4 wiatraki)

* Coolriver na gabkach i oblozony gabka, zeby bylo cicho / jakas droga od cwu/co...

Ktos moze ma jakies porownanie...

Liczy sie TYLKO CISZA :) No i w miare kasa, nie mam zamiaru wydac 300zl na pompe, 300 na chlodnice i 200 na blok :) tak po polowie tych kwot byloby optymalnie :D

Dziekuje wszystkim, ktorzy doczytali do konca :D

Edytowane przez CrazyJohn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ja proponuje tak:

Uzywana c.w.u za jakies ~100zł

Cooltek na dwa went 120mm 175zł

tani blok? hmm nowosc od samhaina, tylko 69zł

Kadet nie jest zły, jak dostaniesz czystego to ok, bo wiekszosc szrotówek na allegro pisze ze czysta, a w srodku bajzel, ze bez rozlutowywania sie nie obejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CoolRiver 12V

Kadet albo BIP-(bede mial Kadeta na sprzedaz, uzywany byl juz w WC, duzo razy czyszczony, ogolnie nic juz nie wyplywa itp. - mozna sie dogadac)

A blok wzialbym F2M - czyli najnowsze "dziecko" Sama :)

Btw. Przy takiej karcie nie decydujesz sie na bloczek GPU?

Sam ma niedlugo przedstawic rowniez bloczek GPU + MEM, ale Ciebie interesują raczej tansze rozwiązania.

Edytowane przez ur8an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

widziałem cwu za 99zł ale na 400V trzyfazowa wiec do wc raczej sie nie nadaje. Napisałem ~100zł co oznacza ze w przyblizeniu. Ale raczej lepiej jest dołozyc 20zł do coolrivera i kupic c.w.u, no chyba ze c.o. Mozna kupic grindfosa co ma 30W na najsłabszym biegu za 110zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem cwu za 99zł ale na 400V trzyfazowa wiec do wc raczej sie nie nadaje. Napisałem ~100zł co oznacza ze w przyblizeniu. Ale raczej lepiej jest dołozyc 20zł do coolrivera i kupic c.w.u, no chyba ze c.o. Mozna kupic grindfosa co ma 30W na najsłabszym biegu za 110zł

a bedzie cichy?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

kszonek ma i muwi ze 100% bezgłosny, podobno wcale go nie słychac. Tylko ze c.o maja spore gabaryty i leciutko podgrzewają wode, mysle ze nie wiecej niz atman 306.

EDIT:

Zobaczyłem na allegro i pomyslałem ze moze ci sie przydac ten link:

http://www.allegro.pl/item97110656_nagrzew...tka_b_c_m_.html

moze do 40zł uda ci sie go wyrwac.

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehehhe, allegro to ja monitoruje :D

zobaczymy, ale ta oferta wyzej tez jest ciekawa, bo ja jestem z gdanska, zawsze to lepiej osobiscie odebrac i miec pewnosc, ze dziala tak jak powinno...

zobaczymy

martwi mnie dalej pompa :) bloczek Prison V2 Pro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehehhe, allegro to ja monitoruje :D

zobaczymy, ale ta oferta wyzej tez jest ciekawa, bo ja jestem z gdanska, zawsze to lepiej osobiscie odebrac i miec pewnosc, ze dziala tak jak powinno...

zobaczymy

martwi mnie dalej pompa :) bloczek Prison V2 Pro?

to masz wszystko ze sklepu Rn w odbiorze osobistym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to masz wszystko ze sklepu Rn w odbiorze osobistym ;)

Wiem, tak zamierzam :P

i z milym supportem jak widze :D heheheh

dobra koniec OT :P

edit: wybor padl na Kadet'a... miejmy nadzieje, ze spelni moje oczekiwania i bedzie taka jak zapewnial sprzedawca, czysta i szczelna :) zostaje pompa i blok na CPU...

Edytowane przez CrazyJohn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi