Skocz do zawartości
Evulator

Maly Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zakupiłem nową kartę Nvidia GeForce A6800XT 256bit 128MB (AGP) z firmy Winfast, zadowolony czytam sobie fora o tej karcie i okazuje się, że normalny wynik to coś koło 10000 punktów w 3Dmarku 2003, jednak ja otrzymałem po teście 6500 punktów i jestem z deko zdziwiony gdzie się podziała reszta... Podam teraz jaki mam sprzęt:

Typ procesora AMD Athlon XP 1600, 1166 MHz (11.5 x 101)-palomino

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack. 1

Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)

Dysk fizyczny Maxtor 6Y060L0 (60 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Płyta główna Gigabyte 7VT880-RZ VIA KT880 / 827R / AGPx8 K7 Socket A / ATX 3 DDR 400 Dual-CH / 6-CH Audio LAN / 2 SATA

Zasilacz ATX 430W PROCOMP

Dodam również, że nie można jej modować. Oryginalne ustawienie potoków to A1,8x1,4vp.

I teraz pytanko:

Co uniemożliwia uzyskanie 10000~pkt. w 3dmarku 03 ?

Jeżeli to wina procesora to poradźcie jaki kupić, płyta jest pod socket A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Masz skręcony w dół procesor albo Ci sie coś źle odczytało - prawidłowe parametry to 133 x 10.5. Jeśli masz dobre chłodzenie, to możesz spróbować ustawić 166 x 10.5.

2) Pamięć zapewne też działa na niższych ustawieniach - powinna działać na 200MHZ (efektywnie 400MHz).

3) Ogólnie masz za słaby procek, aby wykorzystać możliwości tej karty. Poza tym ważne są sterowniki oraz niezasyfiony system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak szczerze to masz wynik w normie. Już wyjaśniam. Na procku P4 3,2EE jej wynik to ok. 7300 pkt ;). Tak więc na Twoim będzie to o wiele mniej. A taki wynik jest dlatego, że nie masz odblokowanych żadnych potoków ani vertexów. A jak nie jest modowalna to na pewno nie wyciągniesz z niej na obecnym konfingu więcej niż ok. 7000 pkt. Zostaje tylko podkręcanie zegarów. A naprawdę nic nie da się odblokować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi