AdikDVB Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Nie wiem czy problem byl poruszany na lamach forum ale ze wzgledu, ze siedze od niedawna na modemie :( chce zapytac o jedna rzecz. Problem dotyczy Epox-ow 8K5A2(+), 8K5A3(+) i Athlonow 0.13 1700/1800 Niezlaeznie czy proc jest max podkrecony, czy chodzi na nominale czy jest "underclocked" wystepuje ekran smierci :(. Problem BSOD (wywalania zawsze tego samego !!! komunikatu: "hardware failure" YOU NEED TO CONTACT HARDWARE VENDOR.) wystepuje jedynie pod systemami z rodziny winNT (2k i xp). Pod win9x wszystko jest ok. :? Tysiace ludzi sygnalizuje problem na innych forach niezaleznie od konfiguracji kompa (rozne zasilacze, rozne gf) ale jedno i to samo powtarza sie u wszystkich: Epox 8K5A2, 8K5A2+, 8K5A3 albo 8K5A3+ Athlon 0.13 1700/1800 Wypowiedz supportu Epoxa: We are definitely looking into the issue and are in contact with the related parties. I’m sorry that I cannot offer any other insight at this time. Jak jest u was z tymi mobo w polaczeniu z win2k/xp ? Moze postaramy sie do czegos dojsc, podajac conf. kompa tak jak np. w tym topicu Kilka linkow na temat tego problemu: http://amdforums.com/showthread.php?thread...03&pagenumber=1 http://amdforums.com/showthread.php?threadid=186649 http://www.aoaforums.com/forum/showthread....16&pagenumber=1 BTW. Jesli chcecie sprawdzic czy problem bedzie wystepowal takze u was odpalcie memory bandwidth benchmark w Sandrze 2003 2-3 razy z rzedu (czasami BSOD jest od razu, czasami za 2. razem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdikDVB Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Interesujace... http://www.aoaforums.com/forum/showthread....?threadid=13612 Z tego wynika ze nie tylko Epox ma z tym problemy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Bylo ostatnio o tym na forum coz nie tylko ty masz taki problem poprostu ten proc nie chce chodzic na tej plycie chociaz sa wyjatki niejaki Bartezjusz ;) ma XP1700+ 0,13 i spoko mu smiga na fsb 166. Sprobuj sie z nim skontaktowac. Co do plyty to bedziesz musial poczekac na nowy bios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdikDVB Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 U mnie chodzi bardzo dobrze (10.5x166) poza memory benchmark w Sandra 2003. Teraz w tle koduje sie avi do XviD'a, wczesniej zgrywalem z DVB do MPEG2, wypalalem plyty i zero BSOD-ow :) A bios wczesniej czy pozniej napewno bedzie. BTW. Siedze na modemie, moglbys rzucic linkiem do topiku w ktorym o tym rozmawialiscie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 sorki ale dorzuce sie do tego topicu bo pewnie o tym bylo ale trzeba by bylo kupe postow przeanalizowac a nie chce nowego topioca zakladac (zjedli by mnie wszyscy na forum :lol: :wink: ) jaka jest roznica pomiedzy 8k5a2 i 8k5a2+, wiem ze ta ostania ma raid i chyba lan ale czy jest jakas roznica w o/c tzn maja inne mozliwosci ustawienia parametrow w biosie? i czy obie mobo maja 3 fazowe zasilanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 sorki ale dorzuce sie do tego topicu bo pewnie o tym bylo ale trzeba by bylo kupe postow przeanalizowac a nie chce nowego topioca zakladac (zjedli by mnie wszyscy na forum :lol: :wink: ) jaka jest roznica pomiedzy 8k5a2 i 8k5a2+, wiem ze ta ostania ma raid i chyba lan ale czy jest jakas roznica w o/c tzn maja inne mozliwosci ustawienia parametrow w biosie? i czy obie mobo maja 3 fazowe zasilanie? Niczym innym sie nie roznia :). Tylko raid lan w biosie nic EpoX nie ucina :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 sorki ale dorzuce sie do tego topicu bo pewnie o tym bylo ale trzeba by bylo kupe postow przeanalizowac a nie chce nowego topioca zakladac (zjedli by mnie wszyscy na forum :lol: :wink: ) jaka jest roznica pomiedzy 8k5a2 i 8k5a2+, wiem ze ta ostania ma raid i chyba lan ale czy jest jakas roznica w o/c tzn maja inne mozliwosci ustawienia parametrow w biosie? i czy obie mobo maja 3 fazowe zasilanie? Niczym innym sie nie roznia :). Tylko raid lan w biosie nic EpoX nie ucina :D. a nie wiesz jakie ta plyta ma zasilanie? bo nie moge nigdzie znalezc w miare duzej fotki tej mobo by samemu oblukac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 BTW. Siedze na modemie, moglbys rzucic linkiem do topiku w ktorym o tym rozmawialiscie ? Tu jest ten TopiC :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 sorki ale dorzuce sie do tego topicu bo pewnie o tym bylo ale trzeba by bylo kupe postow przeanalizowac a nie chce nowego topioca zakladac (zjedli by mnie wszyscy na forum :lol: :wink: ) jaka jest roznica pomiedzy 8k5a2 i 8k5a2+, wiem ze ta ostania ma raid i chyba lan ale czy jest jakas roznica w o/c tzn maja inne mozliwosci ustawienia parametrow w biosie? i czy obie mobo maja 3 fazowe zasilanie? Niczym innym sie nie roznia :). Tylko raid lan w biosie nic EpoX nie ucina :D. a nie wiesz jakie ta plyta ma zasilanie? bo nie moge nigdzie znalezc w miare duzej fotki tej mobo by samemu oblukac? A wiec znalazlem kilka zdjec popatrz sobie: 1.jpg Jesli na tych nic nie zobaczysz to daj znac to poszukam jeszcze :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 sorki ale dorzuce sie do tego topicu bo pewnie o tym bylo ale trzeba by bylo kupe postow przeanalizowac a nie chce nowego topioca zakladac (zjedli by mnie wszyscy na forum :lol: :wink: ) jaka jest roznica pomiedzy 8k5a2 i 8k5a2+, wiem ze ta ostania ma raid i chyba lan ale czy jest jakas roznica w o/c tzn maja inne mozliwosci ustawienia parametrow w biosie? i czy obie mobo maja 3 fazowe zasilanie? Niczym innym sie nie roznia :). Tylko raid lan w biosie nic EpoX nie ucina :D. a nie wiesz jakie ta plyta ma zasilanie? bo nie moge nigdzie znalezc w miare duzej fotki tej mobo by samemu oblukac? A wiec znalazlem kilka zdjec popatrz sobie: 1.jpg Jesli na tych nic nie zobaczysz to daj znac to poszukam jeszcze :D. coz ja moge wiecej powiedziec, po prostu idalne ujecie :) 8) wielkie thx BTW nie wiesz czy to jest fotka 8k5a2 czy 8k5a2+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 coz ja moge wiecej powiedziec, po prostu idalne ujecie :) 8) wielkie thx BTW nie wiesz czy to jest fotka 8k5a2 czy 8k5a2+ Zdjecie wziolem z artykulu ze strony Z tąd wziołem fote I jest to EpoX 8K5A2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 co do proca na poczatku miałem t-br A0 i to był koszmar-nie wstawał nawet na 9x166 szybciutko wymieniłem na B0 no i sam miód na deflautowym napieciu smiga 11,5x180 ,190 itd system,benchmarki rock stable ps.8k5a2 od 8k5a2+ róznia sie raidem obie mobo mają 3-fazowe zasilanie co widac na fotce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdikDVB Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Udalo mi sie rozwiazac problem BSOD-ow w win2k/xp :) :) Na forum aoa przeczytalem w ktoryms poscie, ze nalezy zwiekszyc napiecie vcore o jakies 0.05-0.1 V i to pomoglo. Memory bandwidth benchmark idzie teraz bez problemu 8) Wazne jest, aby miec poprawiony rev. (mozna go odroznic po ksztalcie radiatora na mostku polnocnym: starszy - kwadratowy, nowszy - owalny) tej plyty. Tak wiec temat uwazam za zamkniety :roll: :wink: Mam nadzieje, ze komus kto boryka sie z podobnym problemem pomoze ten post :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 Wazne jest, aby miec poprawiony rev. (mozna go odroznic po ksztalcie radiatora na mostku polnocnym: starszy - kwadratowy, nowszy - owalny) tej plyty.własnie jest na odwrót nowsza wersja (nie rev. bo wszystkie sa 1.0) posiada radiator kwadratowy a owalny maja starsze wiem to na 100% od kumpla w pronoxie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandi Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 Udalo mi sie rozwiazac problem BSOD-ow w win2k/xp :) :) Na forum aoa przeczytalem w ktoryms poscie, ze nalezy zwiekszyc napiecie vcore o jakies 0.05-0.1 V i to pomoglo. Memory bandwidth benchmark idzie teraz bez problemu 8) Wazne jest, aby miec poprawiony rev. (mozna go odroznic po ksztalcie radiatora na mostku polnocnym: starszy - kwadratowy, nowszy - owalny) tej plyty. Tak wiec temat uwazam za zamkniety :roll: :wink: Mam nadzieje, ze komus kto boryka sie z podobnym problemem pomoze ten post :) Miales racje zwiekszylem napiecie na 1,75 v i Test pamieci w Sandrze dziala 8O , ale szkoda ze nie dziala przy 1,725 ,coz zostaje czekac na nowy bios :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...