Skocz do zawartości
AdikDVB

Ważne!!! Posiadacze plyt Epox 8K5A2(+), 8K5A3(+)

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy problem byl poruszany na lamach forum ale ze wzgledu, ze siedze od niedawna na modemie :( chce zapytac o jedna rzecz.

Problem dotyczy Epox-ow 8K5A2(+), 8K5A3(+) i Athlonow 0.13 1700/1800 Niezlaeznie czy proc jest max podkrecony, czy chodzi na nominale czy jest "underclocked" wystepuje ekran smierci :(. Problem BSOD (wywalania zawsze tego samego !!! komunikatu: "hardware failure" YOU NEED TO CONTACT HARDWARE VENDOR.) wystepuje jedynie pod systemami z rodziny winNT (2k i xp). Pod win9x wszystko jest ok. :?

Tysiace ludzi sygnalizuje problem na innych forach niezaleznie od konfiguracji kompa (rozne zasilacze, rozne gf) ale jedno i to samo powtarza sie u wszystkich:

Epox 8K5A2, 8K5A2+, 8K5A3 albo 8K5A3+

Athlon 0.13 1700/1800

Wypowiedz supportu Epoxa:

We are definitely looking into the issue and are in contact with the related parties. I’m sorry that I cannot offer any other insight at this time.

Jak jest u was z tymi mobo w polaczeniu z win2k/xp ? Moze postaramy sie do czegos dojsc, podajac conf. kompa tak jak np. w tym topicu

Kilka linkow na temat tego problemu:

http://amdforums.com/showthread.php?thread...03&pagenumber=1

http://amdforums.com/showthread.php?threadid=186649

http://www.aoaforums.com/forum/showthread....16&pagenumber=1

BTW. Jesli chcecie sprawdzic czy problem bedzie wystepowal takze u was odpalcie memory bandwidth benchmark w Sandrze 2003 2-3 razy z rzedu (czasami BSOD jest od razu, czasami za 2. razem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo ostatnio o tym na forum coz nie tylko ty masz taki problem poprostu ten proc nie chce chodzic na tej plycie chociaz sa wyjatki niejaki Bartezjusz ;) ma XP1700+ 0,13 i spoko mu smiga na fsb 166. Sprobuj sie z nim skontaktowac. Co do plyty to bedziesz musial poczekac na nowy bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie chodzi bardzo dobrze (10.5x166) poza memory benchmark w Sandra 2003. Teraz w tle koduje sie avi do XviD'a, wczesniej zgrywalem z DVB do MPEG2, wypalalem plyty i zero BSOD-ow :)

A bios wczesniej czy pozniej napewno bedzie.

BTW. Siedze na modemie, moglbys rzucic linkiem do topiku w ktorym o tym rozmawialiscie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ale dorzuce sie do tego topicu bo pewnie o tym bylo ale trzeba by bylo kupe postow przeanalizowac a nie chce nowego topioca zakladac (zjedli by mnie wszyscy na forum :lol: :wink: )

jaka jest roznica pomiedzy 8k5a2 i 8k5a2+, wiem ze ta ostania ma raid i chyba lan ale czy jest jakas roznica w o/c tzn maja inne mozliwosci ustawienia parametrow w biosie? i czy obie mobo maja 3 fazowe zasilanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ale dorzuce sie do tego topicu bo pewnie o tym bylo ale trzeba by bylo kupe postow przeanalizowac a nie chce nowego topioca zakladac (zjedli by mnie wszyscy na forum :lol:  :wink: )

jaka jest roznica pomiedzy 8k5a2 i 8k5a2+, wiem ze ta ostania ma raid i chyba lan ale czy jest jakas roznica w o/c tzn maja inne mozliwosci ustawienia parametrow w biosie? i czy obie mobo maja 3 fazowe zasilanie?

Niczym innym sie nie roznia :). Tylko raid lan w biosie nic EpoX nie ucina :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ale dorzuce sie do tego topicu bo pewnie o tym bylo ale trzeba by bylo kupe postow przeanalizowac a nie chce nowego topioca zakladac (zjedli by mnie wszyscy na forum :lol:  :wink: )

a nie wiesz jakie ta plyta ma zasilanie? bo nie moge nigdzie znalezc w miare duzej fotki tej mobo by samemu oblukac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie wiesz jakie ta plyta ma zasilanie? bo nie moge nigdzie znalezc w miare duzej fotki tej mobo by samemu oblukac?

A wiec znalazlem kilka zdjec popatrz sobie:

1.jpg

Dołączona grafika

Jesli na tych nic nie zobaczysz to daj znac to poszukam jeszcze :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec znalazlem kilka zdjec popatrz sobie:

1.jpg

Dołączona grafika

Jesli na tych nic nie zobaczysz to daj znac to poszukam jeszcze :D.

coz ja moge wiecej powiedziec, po prostu idalne ujecie :) 8)

wielkie thx

BTW nie wiesz czy to jest fotka 8k5a2 czy 8k5a2+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do proca

na poczatku miałem t-br A0 i to był koszmar-nie wstawał nawet na 9x166

szybciutko wymieniłem na B0 no i sam miód

na deflautowym napieciu smiga 11,5x180 ,190 itd

system,benchmarki rock stable

ps.8k5a2 od 8k5a2+ róznia sie raidem

obie mobo mają 3-fazowe zasilanie co widac na fotce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie rozwiazac problem BSOD-ow w win2k/xp :) :)

Na forum aoa przeczytalem w ktoryms poscie, ze nalezy zwiekszyc napiecie vcore o jakies 0.05-0.1 V i to pomoglo. Memory bandwidth benchmark idzie teraz bez problemu 8)

Wazne jest, aby miec poprawiony rev. (mozna go odroznic po ksztalcie radiatora na mostku polnocnym: starszy - kwadratowy, nowszy - owalny) tej plyty.

Tak wiec temat uwazam za zamkniety :roll: :wink:

Mam nadzieje, ze komus kto boryka sie z podobnym problemem pomoze ten post :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wazne jest, aby miec poprawiony rev. (mozna go odroznic po ksztalcie radiatora na mostku polnocnym: starszy - kwadratowy, nowszy - owalny) tej plyty.

własnie jest na odwrót

nowsza wersja (nie rev. bo wszystkie sa 1.0) posiada radiator kwadratowy

a owalny maja starsze

wiem to na 100% od kumpla w pronoxie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie rozwiazac problem BSOD-ow w win2k/xp :) :)

Na forum aoa przeczytalem w ktoryms poscie, ze nalezy zwiekszyc napiecie vcore o jakies 0.05-0.1 V i to pomoglo. Memory bandwidth benchmark idzie teraz bez problemu  8)  

Tak wiec temat uwazam za zamkniety  :roll:  :wink:  

Mam nadzieje, ze komus kto boryka sie z podobnym problemem pomoze ten post :)

Miales racje zwiekszylem napiecie na 1,75 v i Test pamieci w Sandrze dziala 8O , ale szkoda ze nie dziala przy 1,725 ,coz zostaje czekac na nowy bios :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...