Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na zakupie nowej karty dzwiekowej. ma ona mi sluzyc glownie do mp3's sluchania, ogladania filmow i do grania czasami... raczej Kx sobie instalne, jesli to bedzie mial byc SB.

Tylko jest taka sprawa, ze ostatnio bylem u dobrego elektronika i powiedzial mi on taka rzecz.

Jesli chce podlaczyc moja wieze (panasonic sa-ak48 z wejsciem AUX i i wyjsciem optycznym... niestety tylko wyjsciem) to jest to troche chory pomysl podlaczac taka wieze bezposrednio do wyjscia glosnikowego na karcie. Po prostu te rzeczy za bardzo nie pasuja do siebie jesli chodzi o moc i mial racje bo poszlo mi wyjscie na badziewnej dzwiekowce na plycie.

Wiezy poki co na razie nie chce zmieniac. chce wykorzystac co mam bo wiadome... wzmacniacz + kolumny $$$.

wg niego wieza powinna miec pare osobnych wejsc zeby nie obciazac AUX caly czas bo po prostu takie cos nie jest przystosowane do tego. moja "wieza" powinna sluzyc wg. niego glownie do odsluchiwania a nie do zapodawania caly czas sygnalem do niej bo to tez moze pasc (AUX in).

Teraz taaa... z tego co kminie to powinienem sobie zakupic karte z dobrym wyjsciem sygnalu, tak zeby mi znowu nie poszlo przy podlaczeniu do niego sprzetu.

bo z optyka poki co nie moge korzystac bo mam tylko wyjscie na "wiezy".

W przyszlosci sobie zmienie na fachowego (powiedzmy) amplitunera, ktory bedzie mial wejsc kilkanascie i to bedzie dzialac lajt.. nie bedzie takiego obciazenia dla jednego wejscia. w tym tez optyka sprobuje zalatwic sobie taki z wejsciem optycznym, zeby nie obciazac wyjscia mini-jack na karcie dzwiekowej.

Jakie ja mam mozliwosci, zeby wykorzystac swoja dotychczasowa "wieze", zeby to wszystko sprawnie dzialalo.

karta dzwiekowa lub nie wiem, jakis sledz czy cos... najlepiej zeby bylo optyczne wyjscie... najlepiej ale nie musi byc.

jak mowie wieza sluzyc ma glownie do odsluchu mp3's i filmz.

kumpel ma mikro wieze philipsa z podlaczeniem przez USB do kompa i ma problem nie dopasowania z glowy. ja poki co taki mam.

czekam na propo jakiejs karty dzwiekowej najchetniej do 150 plnow. moze byc z dodatkowymi sledziami itd. najlepiej cos z family SB, ale jak bedzie cos innego dobrego to tez sie rozkmini

btw. widze ze tutaj wiekszosc osob siedzi grooobo w temacie wiec nie wieszac psow od razu na mnie, tylko chill out bo pRo nie jestem w tym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 150zł masz raczej dosc mizerny wybór

szansa na to ze ci sie wyjara karta zawsze jest ale jak dotad widzialem glownie integry tak padniete

bardzo czesto tak sie dzieje kiedy ktos podlacza od tak sobie kable i przejedzie czescia przenoszaca sygnal miejsce po ktorym plynie nie uzmiona masa, wtedy taka karta gra jak britney spears po sesji sado maso i obrobce przez 20 murzynow

na twoim miejscu kupilbym to

http://www.allegro.pl/item97610515_karta_d...100_tanio_.html

tanie a jak sie spieprzy to masz jeszcze na 2 takie :)

dzwiek nie jest tragiczny

jak podlaczysz do czarnego slota (tyl) i w kx`ach zamienisz przod z tylem to bedzie lepszy dzwiek bo opamp wyjsciowy na tyl jest lepszej jakosci

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o to przeciez, zebym kupowal karte i zmienial ja jak jej sie "cos stanie". tylko zebym mial rozwiazanie do podlaczenia w przyszlosci juz ampli i kolumn itd zreszta pisalem w poscie =]

obecnie mam SB Live Value na CT4670, na audigy 2 zs nie mam $$$. sb live 5.1 to taki polsrodek moze cos innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chcesz potem miec kolumny i ampli to nie ma obaw o karte jesli bedzie to dobre ampli

wez zostan z tym z czym jestes teraz dozbieraj kase i kup

M-Audio Revolution 5.1 - super jakosc dzwieku cena okolo 300-350zł ale warto

teraz masz sblive

w zadne smieszne 5.1 raczej sie nie bawisz

jak dasz audigy1/2 to bedziesz mial lepszy dzwiek ale nie az tak bardzo jak z m-audio

jesli chcesz sie uprzec to mozesz kupic live 24bit slyszalem ze ma bardzo fajne parametry ale osobiscie nie sluchalem (wersja wewnetrzna) cena to okolo 99zl wiec sprzedasz co masz i dorzucisz 50zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej jakby ktos cos wiedzial sam a nie tylko slyszal. bo np ja o x-fi tez tylko dobre opinie slyszalem a tu na for czytam no hmm =]

na rozgryzienie tematu mam pare dni. chociaz najlepiej by bylo mi dzisiaj juz jakis konkret miec.

btw. M-Audio Revolution 5.1 fachowa karta. dobrze wiedziec na przyszlosc.

ta karta co mam teraz na pewno idzie do zyda, nie ma innej opcji juz w tej chwili.

nie jestem audiofilem rorozniajacym dzwieki prawie studyjnie ale slon tez nie nadepnal mi na ucho i fajnie by bylo jakby nowa karta dobrze sie dogadywala z wieza. wiadome slabe wyjscie bedzie itd to cudow nie zdzialam.

jakies propo konkret oprocz tego 5.1 masz jeszcze

moze cos z audigy... ?

tak jak mowie karta ma sluzyc glownie do sluchania mp3 (min 192 bitrate) oraz ogladania filmow czasem grania.

edit:

LIVE value poszedl juz do zyda za 50 plnow, wiec pasowalo by juz cos kupic.

jak na razie do wyboru.. zszedlem troche z ceny do 100 mniej wiecej.

- Live! 5.1 na sb0100 za 50 plnow

- Live! 7.1 24-bit kolo 80-90 plnow

- TERRATEC AUREON 5.1 cena mniej wiecej taka sama jak 7.1

tyle mniej wiecej znalazlem. bo audigy jest, ale tylko w wersjach SE a te podobno gorsze parametry maja. fajnie jakby ktos w miare szybko zapodal jakims konkretnym propo.

Edytowane przez dOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi