tomasz_lbn Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 witam, zmienilem ostatnio dysk na samsunga 160gb sata2, instalowalem takie cos pierwszy raz i chcial bym sie dowiedziec czy jest jakis program lub cos innego do sprawdzania poprawnosci dzialania takiego dysku? i jeszcze jedno.. w dysku byla zworka, ale nie mam pojecia gdzie ja wpiąć, w koncu dziala bez.. czy powinna gdzies byc wpieta czy tez nie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 witam, zmienilem ostatnio dysk na samsunga 160gb sata2, instalowalem takie cos pierwszy raz i chcial bym sie dowiedziec czy jest jakis program lub cos innego do sprawdzania poprawnosci dzialania takiego dysku? i jeszcze jedno.. w dysku byla zworka, ale nie mam pojecia gdzie ja wpiąć, w koncu dziala bez.. czy powinna gdzies byc wpieta czy tez nie? :)Witaj jak dysk dziala tzn ze wszystko jest OK wkoncu to dysk jak kazdy inny.pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 i jeszcze jedno.. w dysku byla zworka, ale nie mam pojecia gdzie ja wpiąć, w koncu dziala bez.. czy powinna gdzies byc wpieta czy tez nie? :)Ta zworka służy do wybrania trybu pracy SATA lub SATA II. Czy powinna być wpięta to zależy od MoBo. Co do programów to możesz pobawić się benchmarkami dyskowymi np. HDtune. Wesołych Świąt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Ta zworka służy do wybrania trybu pracy SATA lub SATA II. Czy powinna być wpięta to zależy od MoBo. ja posiadam plyte abit NF7-SL, wie ktos moze jak w takim razie powinna byc umieszczona zworka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) jeżeli dysk pracuje poprawnie, czyli dane na dysku można zapisywać/odczytywać bez zniekształceń/opóźnień, to nie ma konieczności wstawiać zworki zrób test programem HDTech (długi) oraz programem HDTune, zrzut wyników opublikuj w następnej wiadomości Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 jeżeli dysk pracuje poprawnie, czyli dane na dysku można zapisywać/odczytywać bez zniekształceń/opóźnień, to nie ma konieczności wstawiać zworki zrób test programem HDTech (długi) oraz programem HDTune, zrzut wyników opublikuj w następnej wiadomości sciagnalem ten programik hdtech, ale nie wiem jak go odpalic.. mozna prosic o jakis szybki instruktaz.. po rozpakowaniu mam plik FAQ i nie wiem co z nim zrobic:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_lbn Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 zas w hdtune mialem nastepujace wyniki: transfer rate: min: 31,6mb/s max: 58,2mb/s average: 49,6mb/s access time: 13.7ms burst rate: 75.4mb/s CPU usage: 4.5% uzylem wersji programu HD Tune 2.10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...