Skocz do zawartości
tomasz_lbn

Jak Sprawdzic Czy Dysk Na Sata Ii Jest Zainstalowany Poprawnie?

Rekomendowane odpowiedzi

witam, zmienilem ostatnio dysk na samsunga 160gb sata2, instalowalem takie cos pierwszy raz i chcial bym sie dowiedziec czy jest jakis program lub cos innego do sprawdzania poprawnosci dzialania takiego dysku? i jeszcze jedno.. w dysku byla zworka, ale nie mam pojecia gdzie ja wpiąć, w koncu dziala bez.. czy powinna gdzies byc wpieta czy tez nie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, zmienilem ostatnio dysk na samsunga 160gb sata2, instalowalem takie cos pierwszy raz i chcial bym sie dowiedziec czy jest jakis program lub cos innego do sprawdzania poprawnosci dzialania takiego dysku? i jeszcze jedno.. w dysku byla zworka, ale nie mam pojecia gdzie ja wpiąć, w koncu dziala bez.. czy powinna gdzies byc wpieta czy tez nie? :)

Witaj jak dysk dziala tzn ze wszystko jest OK wkoncu to dysk jak kazdy inny.pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze jedno.. w dysku byla zworka, ale nie mam pojecia gdzie ja wpiąć, w koncu dziala bez.. czy powinna gdzies byc wpieta czy tez nie? :)

Ta zworka służy do wybrania trybu pracy SATA lub SATA II. Czy powinna być wpięta to zależy od MoBo.

Co do programów to możesz pobawić się benchmarkami dyskowymi np. HDtune.

Wesołych Świąt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli dysk pracuje poprawnie, czyli dane na dysku można zapisywać/odczytywać bez zniekształceń/opóźnień, to nie ma konieczności wstawiać zworki

zrób test programem HDTech (długi) oraz programem HDTune, zrzut wyników opublikuj w następnej wiadomości

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli dysk pracuje poprawnie, czyli dane na dysku można zapisywać/odczytywać bez zniekształceń/opóźnień, to nie ma konieczności wstawiać zworki

zrób test programem HDTech (długi) oraz programem HDTune, zrzut wyników opublikuj w następnej wiadomości

sciagnalem ten programik hdtech, ale nie wiem jak go odpalic.. mozna prosic o jakis szybki instruktaz.. po rozpakowaniu mam plik FAQ i nie wiem co z nim zrobic:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi