Skocz do zawartości
CrazyJohn

Jaki Blok Na Cpu I Nb?

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli kompletuje sobie WC:

póki co mam kadeta i do tego mam zamiar wziąć Coolriver’a 12V.

Pozostaje problem z bloczkami, cenę wymyśliłem sobie ok. 100zł i nie wiem, który wybrać:

Prison V2 by Kyniek

Prison Pro V2 by Kyniek

CPU CUBE PRO slim by Misiu15go

Realitynet Frost 2 Slim rev.2

czy może jeszcze jakiś inny...

Przeglądałem testy i te wykresy niewiele mi mówią, jakie to są różnice w temp? 1*C między bloczkami? 2*C?

Najnowsze dzieło za 69zł nie podoba mi się, bo jest dość szerokie i pewnie będzie problem jak zmienię kompa z plexi. Zresztą wolałbym coś sprawdzonego, chyba, że naprawdę nie ma różnicy to 30zł też się przyda...

Ogólnie mówiąc nie widzę różnicy w tych bloczkach :D

Szukam też jeszcze czegoś na NB do Abita NF7... Tutaj też nie wiem... Ehh :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli kompletuje sobie WC:

póki co mam kadeta i do tego mam zamiar wziąć Coolriver’a 12V.

Pozostaje problem z bloczkami, cenę wymyśliłem sobie ok. 100zł i nie wiem, który wybrać:

Prison V2 by Kyniek

Prison Pro V2 by Kyniek

CPU CUBE PRO slim by Misiu15go

Realitynet Frost 2 Slim rev.2

czy może jeszcze jakiś inny...

Przeglądałem testy i te wykresy niewiele mi mówią, jakie to są różnice w temp? 1*C między bloczkami? 2*C?

Różnice w temp miedzy tymi blokami są niezuważalne dla zwykłego śmiertelnika..

Najnowsze dzieło za 69zł nie podoba mi się, bo jest dość szerokie i pewnie będzie problem jak zmienię kompa z plexi. Zresztą wolałbym coś sprawdzonego, chyba, że naprawdę nie ma różnicy to 30zł też się przyda...

Ogólnie mówiąc nie widzę różnicy w tych bloczkach :D

Szukam też jeszcze czegoś na NB do Abita NF7... Tutaj też nie wiem... Ehh :)

Na NB - XC1 lub F2N

Co do nowego F2m - pasuje na Abita NF7 wiec raczej na wiekszosc płyt bezdie pasowało..

Jezeli zmienisz socketa to bedziesz musial dokupic multizapinke..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice w temp miedzy tymi blokami są niezuważalne dla zwykłego śmiertelnika..

No i wlasnie o to chodzi... To sobie wezme najladniejszy :D hehe

Na NB - XC1 lub F2N

F2N 89 zl

ekonomiczny nowy na CPU 69zl :D hehe

Co do nowego F2m - pasuje na Abita NF7 wiec raczej na wiekszosc płyt bezdie pasowało..

Jezeli zmienisz socketa to bedziesz musial dokupic multizapinke..

No wlasnie nie wiem czy on taki szeroki jest... Moze moje myslenie jest zle, ale chcialbym cos na przyszla platworme cos w miare uniwersalnego :P Dlatego myslalem o bloczkach od ludzi, homemade, one sa bardziej uniwersalne jesli idzie o zapinki od kupnych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie nie wiem czy on taki szeroki jest... Moze moje myslenie jest zle, ale chcialbym cos na przyszla platworme cos w miare uniwersalnego :P Dlatego myslalem o bloczkach od ludzi, homemade, one sa bardziej uniwersalne jesli idzie o zapinki od kupnych...

Dołączona grafika

Tutaj na NF7..

Dołączona grafika

Po to jest mulizapinka zeby blok stal sie uniwersalny - bo bez problemu mozesz powrócic do ustawienia dla socket A..

Wszyscy homemadowcy korzystaj z takich zapinek..

Wyjatkiem jest termit i jego FlowPin - standardowo jest ustawiony dla socket A i nowych..

Lecz w wypadku AN7 jest od za długi i bedziesz musial prosic o uciachanie go..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to jest mulizapinka zeby blok stal sie uniwersalny - bo bez problemu mozesz powrócic do ustawienia dla socket A..

Wszyscy homemadowcy korzystaj z takich zapinek..

Wyjatkiem jest termit i jego FlowPin - standardowo jest ustawiony dla socket A i nowych..

Lecz w wypadku AN7 jest od za długi i bedziesz musial prosic o uciachanie go..

No czyli dobrze mowie, lepiej z multizapinka, jak kiedys bede zmienial kompa to powinno pasowac :)

To juz wiem 2 rzeczy: blok wybrac sobie pod kolor :)

Multizapinka jest dla mnie, bo planuje niedlugo (2/3 mies) zmiane na cos nowego...

Dalej nie usmiecha mi sie placic az tyle za blok na NB... A takie denne miezdiane z allegro?

http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/9...967188/96718894

Dorobic do tego zapinke z kawalka blachy / drutu i bedzie dzialac... Chyba NB nie produkuje za duzo ciepla co?...

Czy bloki na NB sa uniwersalne? Czy po przesiadce na NF4 bedzie pasowac ten od NF2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej nie usmiecha mi sie placic az tyle za blok na NB... A takie denne miezdiane z allegro?

Niestety z blokami na nb jest tak, ze ich ceny sa dosc porownywalne z odpowienikami na cpu/gpu. Roznice polegaja zazwyczaj tylko na oproszczonej formie spodu, ale sam blok i materialy kosztuja podobnie - stad ceny. Cena bloku nie jest wprost proporcjonalna do skomplikowania spodu (a szkoda) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie wiem... ehh :)

Znalazlem test Coolrivera, w ktorym psiza, ze pompka jest do d*py... ej.... ;/

http://www.jet-pc.com/index.php?option=com...d=386&Itemid=65

to jeszcze raz przeczytaj test i jeszcze raz zapytaj uzytkownikow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeszcze raz przeczytaj test i jeszcze raz zapytaj uzytkownikow...

Pomijajac Twoje koneksje ze sklepem :D To faktycznie, na forum pisza, ze jest dobra... ehh nie wiem juz NIC :D pompe moge kupic sobie i drozsza, to jest wydatek juz raczej na lata jak to mowia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli moge Ci cos poradzic, to kup ta 12V pompke coolrivera czy jak ona sie tam zwie.

Ludzie sobie to chwala, przy zejsciu na 7V jest podobno nieslyszalna... a zbyt duzego przeplywu nie potrzebujesz.

Co do wydajnosci, to radze zainwestowac w dobra nagrzewnice.... bo wc wciaga, i potem bedziesz chcial jeszcze dodac bloczek na grafike czy inne... -> bedziesz musial wymienic nagrzewnice, i stracisz na tym.

Jak juz ktos powiedzial lepiej kupic raz a dobrze....

Ja w wc wrzucilem 500zl kiedys, i nie bylo zbyt przemyslane bo chociaz bylo oparte na dobrych blokach ( prison v2 pro, abadon full gpu ) to mialo kijowa pompke... ktora pierdziala... i psulo to caloksztalt i idee cichego wc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie, ja tez uwazam, ze lepiej doplacic... tylko czy do Coolrivera? czy moze do cwu jakiejs... to jest to pytanie... poza tym nie wiem... bo prawie nieslyszalna mnie nie urzadza, ja musze miec cos czego nie slychac po prostu a te cwu / co sa obiecujace... nie intresuje mnie wyglad ani wielkosc...

nagrzewnice mam od kadeta i powinna starczyc mi na 2 bloki na poczatek, wole dokupic lepsza pompe i zostac z kadetem niz bip2/3 i gorsza pierdzaca pompe... jak sie kiedys dorobie na blok na GPU to pewnie kadet nie wystarczy i bede zemianial, ale to za jakis czas. poza tym uwazam, ze za 50zl to w miare okazyjna cena byla...

myslalme, ze mialem upatrzonego juz Coolrivera, ale po tym tescie i po topicu o cichych pompkach nic juz nie wiem... :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Ty tak? w topicu o cichych pompach pisza,z e cwu i co sa jednak cichsze od normalnych, poza Ethein... eee jak to sie pisze ;/ tymi pompami na E ;P

ja nie wyglaszam stwierdzen, ze CWU i CO sa najcichszymi pompami na rynku

cichosc jest pojeciem wzglednym!

niech ktos zrobi porownanie dB i stanie sie jasne... bo typowanie: ta jest cichsza i kropka... jest bezsensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech ktos zrobi porownanie dB i stanie sie jasne... bo typowanie: ta jest cichsza i kropka... jest bezsensu

Sadze, ze gdyby ktos mial dostep do sprzetu to by zrobil porownanie, niemniej faktem ejst, ze ludzie z topicu o cichych pisza, ze mieli zwykle i cwu i co sa cichsze od nich... W sumie nic dziwnego taka ustawiasz na 1 bieg z 3 i ona chodzi sobie powolutku, to tak jakbys puscil wentyla na 5V z 12V fabrycznych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co racja to racja... ale CISZA nie CICHOŚĆ :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sie dolacze do temtu.

Sam powoli skladam wc, mam juz bloczek na gpu homade (wlasne roboty) , i mam zamiar dac na CPU jeszcze mysle o f2s. I jak nagrzewnica byla by lepsza

:arrow: Chłodnica Black Ice Pro

:arrow: czy jakis kadecik (kupiony od kogas z forum zeby byl juz wyczyszczony)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Chłodnica Black Ice Pro

:arrow: czy jakis kadecik (kupiony od kogas z forum zeby byl juz wyczyszczony)

Nie ma testów - trudno stwierdzić..

Przewaga BIP jest fakt ze jest nowa - lecz drozsza..

Z postów userów jednak mozna sie dowiedzieć ze ma ona nad BIP przewage jezeli chodzi o wydajność..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi