Skocz do zawartości
janio

Prostowanie Blachy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam fajny boczny panel do obudowy, tylko że jest problem, jest on cholernie powyginany. Znacie jakieś sposoby wyklepywania? Chodzi mi o to, żeby zrobić to jak najładniej, tzn nie tłuc młotkiem żeby nie porobić jakichś wypustek, dziur etc.

Może macie jakieś pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idealnie tego nie wyklepiesz, ale pozostaje szpachla :D ale trzeba miec wprawną ręke zeby to dobrze zrobic

kurde no to problem :mur: , bo chce zrobić tak, że lakier zetrzec do gołej blachy i pomalować lakierem bezbarwnym, żeby uzyskać efekt gołej blachy. a ze szpachlą to już takiego efektu nie uzyskam ... no mówi się trudno :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie się fajnie załamywać światło ;)

Weź sobie śrubę do drewna (wpuszczaną- taką z okrągłą główką zamiast tej na klucz). Przy odrobinie wprawy będzie Ci ładnie szło wyklepywanie taką śrubą. Ewentualnie możesz sobie zrobić jakieś profesjonalne sprzecicho tego typu ;)

Dowolnych narzędzi ostro/kanciastych nie polecam, chyba że chcesz mieć fale Dunaju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ju ż po wszystkim. po dłuższym klepaniu stwierdziłem, że blacha wygląda do d*** i zrobie sobie cały boczny panel przeszklony lub z pleksy etc.

niemniej jednak dzięki za porady :) niekiedy niszczenie jednego motywuje do stworzenia drugiego :P

btw - orientuje się ktoś ile +/- kosztowałby mnie kawałek szkła piaskowego o wymiarach 39X32 ?

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drewnianym albo gumowym mlotkiem trzeba bylo. sproboj moze ja uratujesz i na rownej powieszchni musi lezec jakas deska etc.

nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. wyszło naprawdę do d***, juz mam plany co to szklanego boku, tak więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

ale dzięki za dobre chęci :)

EDIT:

co sądzicie o tym:

Dołączona grafika

obramowanie to rzecz jasna szkło :) , zielone prostokąciki to uchwyty, te małe prostokąty na dolnej i górnej krawędzi to zawiasy, a strzałki o kierunek otwierania się szyb. jak czegoś nie spieprze to powinno być nice :)

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi