Skocz do zawartości
...Magik...

Kupiłem Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wczoraj komputer o następującej konfiguracji: Sempron 64-bit 2800+, Asus K8N4-E, 1GB Kingmax DDR500, Grafika Mobility Radeon X600SE 64-bit 128MB DDR, zasilacz Tagan.

Chciałem podkrecic procesor troche, czy jest ktos kto mógłby mi pomóc ? Czytałem poradnik o o/c i już troche łapie ale nie do końca. Czy ktoś podejmie sie pomocy przy o/c ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem artykuły na tym forum na temat mobo, procka i reszty o o/c temat też czytałem. Nie chodzi mi o pokazanie palcem gdzie co jest... tylko o drobną pomoc

Obecnie ustawiłem procka 1,6GHz@2,69Ghz powyżej tej granicy już coś jest nie tak. Napięcie 1.55V. Ram ustawiony na 100MHz, HTT2. W super PI wyskakuje błąd no extac in round czy jakoś tak, jakiś pomysł ?

Edytowane przez ...Magik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Są granice których przekraczać nie wolno" :wink: Musisz kombinować - zmiany napięć na procku, pamiatkach, kombinacja z timingami, chłodzenie, stabilność trzymania napięć, ten tagan ile ma "watuf" ? itd. itd. Moim zdaniem nie pytaj na ogóle, raczej w dziale swego cpu lub mobo. Szybciej znajdziesz pomoc od użytkowników podobnego do twojego sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Są granice których przekraczać nie wolno" :wink: Musisz kombinować - zmiany napięć na procku, pamiatkach, kombinacja z timingami, chłodzenie, stabilność trzymania napięć, ten tagan ile ma "watuf" ? itd. itd. Moim zdaniem nie pytaj na ogóle, raczej w dziale swego cpu lub mobo. Szybciej znajdziesz pomoc od użytkowników podobnego do twojego sprzętu.

Tagan to 430W. Mobo nie umożliwia zmiany napięcia dla tego procka, dlatego zrobiłem pin-moda na 1.55V i wiecej sie nie da, pamiatki sa taktowane 170Mhz bo tak na min da sie je ustawic czy jest wiec sens podnosic ich napiecie ? 3V moge dac na nie jesli to cos zmieni. Temperatura jest hm.. trudno sprawdzic ale jak palcem radiatorka dotykam to chlodny, oryginalny BOX od AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej to co ty masz za plyte skoro ani nie ma mozliwosci zmiany napiec, ani nawet dioty termicznej nie ma (piszesz ze trudno sprawdzic :? )

ASUS k8n4-e. wyswietla sie temp ale jest niepoprawna raz 8 stopni raz 30 wiec czujnik odpada. A zmiany napiec nie ma niestety, tylko dla prockow z CNQ. Ale pin-modem zrobilem na 1.55V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z 1.66 do 2.6 to jest i tak bardzo duzy oO

ponad 50 % wydajnosci wzrost.. :P

Wiec narazie nie podkrecaj wiecej bo po co!?

Masz boxowe chlodzenie , czy jakie ?

radzil bym zakupic jakiegos pentagrama :) A jesli masz wiecej kasy to cos lepszego :P

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radzil bym zakupic jakiegos pentagrama :) A jesli masz wiecej kasy to cos lepszego :P

Pozdrawiam

A mnie sie wydaje ze zalozyl ten topic tylko po to zeby sie pochwalic swoim O/C :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Boxowe chłodzenie, ale myśle nad założeniem jakiegoś dobrego wc lub jak nie wyjdzie to jakiś dobry wiatraczek kupie freezer 64 czy coś w podobie.

A mnie sie wydaje ze zalozyl ten topic tylko po to zeby sie pochwalic swoim O/C :mur:

Zle Ci sie wydaje, czym tu sie chwalic ? Tym ze mam problemy z o/c ? Jesli masz jakieś kompleksy na swoim tle to odpuśc bo tylko posty nabijasz bezsensowne.

Z tego co wiem to w tej płytce trzeba zrobic update BIOSu zeby wszystko chodziło tak jak trzeba łacznie z czujnikiem temp (tak było u mojego kolegi). A co do chłodzenia to polecam AF 64pro.

Bios mam najnowszy 1006 i niestety czujniki dalej szaleja.

zapuść prime95 na noc jak do rana bedzie stabilny to ok

zapuszcze na noc, poki co super pi przechodzi i 4h prime.

Jakie sa optymalne ustawienia pamieci do o/c zeby nie ograniczaly ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie beda ograniczały oc procka wtedy gdy beda pracowały na nominalnych ustawieniach, albo podobnych. zeby sie przekonac jakie sa mozliwosci procka dobrze jest ustawic pamieci na 100mhz i poluzowac timingi i dopiero jak sie znajdzie max taktowanie dla proca podkrecac pamieci i obnizac timingi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie beda ograniczały oc procka wtedy gdy beda pracowały na nominalnych ustawieniach, albo podobnych. zeby sie przekonac jakie sa mozliwosci procka dobrze jest ustawic pamieci na 100mhz i poluzowac timingi i dopiero jak sie znajdzie max taktowanie dla proca podkrecac pamieci i obnizac timingi

Ustawiłem więc pamięć na 100MHz Cl3, T2, i chyba 8-4-4 wiec luzno ale mimo to nie pomaga raczej, ale winne jest chyba chlodzenie juz bo jak obok pc siedze to az gorąco od niego bije heh... musze pomyslec nad lepszym chlodzeniu. Co mozecie polecic na procka i chipset ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na procka AF 64pro na chipset niebieski zalman

chociaz ja nie wiem czy to cos pomoze, moze byc taka sytuacja ze to co teraz wykreciłes jest max dla twojego procka

Może masz i racje, ale tak czy siak nowe chłodzenie sie przyda bo niechce mieć grzejnika w pokoju. W stresie procek ma ok 55-60 stopni według czujnika aerogate 3 a to temp radiatora wiec procek ma +5 stopni wiecej. Na chłodzenie moge wydać ok 350-400 zł. Więc może skompletuje jakieś chłodzenie wodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry ten Sempronek, tyle Ci sie podkręcił i nadal mało :) (jak zwykle) A ile teraz wynosi Ci "...+" ?

Obecnie wszystko jest ustawione na FSB336 x 8 = 2688MHz i działa full stabilnie, prime95 całą noc działało bez błędów i super pi 32mb przechodzi, wieczorem powalcze o 2700Mhz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ta sama plyte i tego samego procka :) i ciekawi mnie jak zrobiles tego pin-moda na 1.55V bo sam bym sprawdzil ile moj wycisnie aa i daj se napiecie ramu na 3V wtedy wiecej wyciagniesz :D ja o ponad 100mhz wiecej wycislem :D ale w dodatku mam od ciebie gorsze pamieci, daj znac jak u ciebie poszlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ta sama plyte i tego samego procka :) i ciekawi mnie jak zrobiles tego pin-moda na 1.55V bo sam bym sprawdzil ile moj wycisnie aa i daj se napiecie ramu na 3V wtedy wiecej wyciagniesz :D ja o ponad 100mhz wiecej wycislem :D ale w dodatku mam od ciebie gorsze pamieci, daj znac jak u ciebie poszlo

Tu masz linki jak zrobić tego moda:

http://home.wi.rr.com/zippyzap/computer/754vcore/

http://www.ocinside.de/go_e.html?http://ww...939_pinmod.html

operacja generalnie prosta i w miare bezpieczna, za pierwszym razem dziurki pomyliłem i pc nie wstał :P

z ramem nie kombinowalem ale sprawdze co i jak bedzie dzialac :)

Ty z tym drut modem pokombinuj i daj tu znac lub na pm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...za pierwszym razem dziurki pomyliłem...

Tez to mialem... myslalem ze sie spale ze wstydu, a ona sie smiala ze sie tym przejmuje :P :D

A co do krecenia, to powiedz mi jaki masz problem z o/c? wyzylowales proca, ze pozazdroscic. Widac, ze nie jestes kompletnie zielony i wiesz o czym piszesz. Nie wiem; jesli chcesz 3GHz, to pomysl o chlodzeniu cieklym azotem :-)

A temperatura jaka napisalas jest chyba zdeczka za wysoka dla tego semprona. Katujesz proca nie potrzebnie. Poza tym do czego ci tyle Mhz potrzebne? Zeby sie pochwalic, czy musisz zrippowac 10 filmow dziennie i ci doby brakuje? :D

Edytowane przez -Paluch-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez to mialem... myslalem ze sie spale ze wstydu, a ona sie smiala ze sie tym przejmuje :P :D

A co do krecenia, to powiedz mi jaki masz problem z o/c? wyzylowales proca, ze pozazdroscic. Widac, ze nie jestes kompletnie zielony i wiesz o czym piszesz. Nie wiem; jesli chcesz 3GHz, to pomysl o chlodzeniu cieklym azotem :-)

A temperatura jaka napisalas jest chyba zdeczka za wysoka dla tego semprona. Katujesz proca nie potrzebnie. Poza tym do czego ci tyle Mhz potrzebne? Zeby sie pochwalic, czy musisz zrippowac 10 filmow dziennie i ci doby brakuje? :D

Chwialić sie pc niechce...miałem do tej pory cały czas wypasionego pc i sie tym cieszyłem ale stwierdziłem że już mi na to szkoda czasu tym bardziej że nie gram w nic bo czas nie pozwala zbytnio. Dlatego tamtego pc sprzedałem i kupiłem zwykłego przeciętnego low-enda. Ale jedno mi pozostało, lubie dalej bawić sie w o/c :P pc używam do neta i do worda wiec nawet 600MHz by mi wystarczyło do komfortowej pracy ale chcialem zobaczyć co można wycisnąć tanim kosztem ze sprzętu, dlatego próbuje iść z o/c ciut dalej aż dojde do maksymalnej granicy. Szkoda tylko że napięcie mi sie na procku skończyło bo jakbym miał jeszcze z +0,1V to myśle że bym jeszcze troche powalczył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi